A főkapitány szerint hibáztak a rendőrök a Fradi-meccsen

Vágólapra másolva!
Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány a Népszabadságnak azt mondta: elfogadhatatlan, hogy a szombati Fradi-DVTK meccsen a rendőrség nem lépett fel határozottabban. A főkapitány fegyelmi eljárást rendelt el a meccs biztosításáért felelős rendőri vezetők ellen. A Népszabadság szerint a kerületi kapitány és a kapitányság egyik osztályvezetője ellen folyik vizsgálat.
Vágólapra másolva!

Elfogadhatatlan, hogy sem a stadionon belül, sem azon kívül nem történt rendőri intézkedés a szombati Fradi-DVTK meccsen - mondta a Népszabadságnak Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány. Tóth szerint hibás koncepció szerint jártak el a mérkőzés biztosításáért felelős parancsnokok.

A főkapitány kedden fegyelmi eljárást rendelt el a meccs biztosításáért felelős rendőri vezetők ellen, akiket a BRFK azonban nem nevezett meg. A Népszabadság szerint a kerületi kapitánynak és a kapitányság illetékes osztályvezetőjének kell a fegyelmi eljárás során magyarázatot adnia, miért nem léptek fel a botrány megelőzése érdekében.

A rendőrök nem igazoltatták a stadion környékén a mérkőzésre tartó kemény mag egyetlen tagját sem. A lap szerint a BRFK birtokában lévő felvételeken pedig az látszik, hogy kísérletet sem tettek a stadionban a gyújtogatók kiemelésére. Tóth Gábor elmondta: az illetékes rendőri vezető dönthetett volna úgy, hogy annak ellenére is beküld néhány egységet a stadionba, hogy az FTC nem kért belső biztosítást.

A főkapitány a Népszabadságnak azt mondta: a belső vizsgálat keretében meghallgatták az eseményen készült rádióforgalmat, ebből az derül ki, hogy az alparancsnokok többször is felteszik a kérdést, hogy bemenjenek-e rendet csinálni, de még csak választ sem kaptak. Tudták, hogy mire készülnek a radikális drukkerek, kellő erő állt a rendelkezésükre, hogy csírájában elfojtsák azt, és meg sem kíséreltek rendet tenni - mondta Tóth.

A még vasárnap felállított FTC-nyomozócsoport két garázdát elfogott. Többekkel szemben - akiket már azonosítottak, de az elmúlt két éjszaka nem találtak otthon - elfogatóparancsot adtak ki. A már begyűjtött felvételek alapján 25-30 drukkernél vetődik fel valamilyen bűncselekmény, főleg garázdaság, hivatalos személy elleni erőszak és rongálás - gyanúja.

A főkapitány szerint, ha a Ferencváros nem oldja meg a beléptetést és nem garantálja a pályán a biztonságot, a rendőrség nem engedélyezi, hogy közönség előtt játsszon a csapat az Üllői úton. Ez azt jelentheti, hogy az MLSZ három meccsre szóló, zárt kapus döntésének lejárta után sem nyitják majd meg a közönség előtt a Fradi-pályát.

A mérkőzésen történtekről itt olvashat részletesen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről