A nevető harmadiké lehet Józsefváros

Vágólapra másolva!
Ha ez volt a főpróba, akkor az előadás példátlanul kemény és véres lesz. Egymást nyírták a régi szövetségesek, előkerültek állítólagos zsarolók és gyerekmunkások, a végén pedig még a rendőrség is nyomozni kezdett csalás gyanúja miatt. Vasárnap választ új polgármestert Budapest VIII. kerülete, amely az utolsó komolyabb politikai megmérettetés a tavaszi választások előtt. Az ellenfelek szétziláltsága, illetve az országos erőviszonyok alapján a régebben a MIÉP-hez kötődő, fideszes jelölt, Kocsis Máté az esélyes.
Vágólapra másolva!

Tizennyolc csavar és két vasimplantátum tartja össze Csécsei Béla bal lábszárát, amely tavaly tört szilánkosra, majd emiatt a jobb lábát annyira megterhelte, hogy valószínűleg a csípőjét is meg kell műteni. Az egykori SZDSZ-es politikus ezzel indokolta, hogy szeptemberben lemondott a józsefvárosi polgármesteri posztról, amelyre utódját vasárnap választják meg a kerület lakosai. A Budapest egyik emblematikus kerületét az elmúlt 16 évben vezető liberális politikust, valószínűleg a jobboldal jelöltje fogja követni a polgármesteri székben.

Ennek nemcsak az az oka, hogy a Fidesz országszerte fölényesen vezet a felmérésekben (a Medián októberi adatai szerint a teljes népességen belül, a Fidesz támogatottsága 44, az MSZP-é 13, az SZDSZ-é 1 százalékos -, az időközi választásokat pedig kivétel nélkül megnyerte az elmúlt hónapokban), hanem az is, hogy a két régi szövetséges, az MSZP és az SZDSZ csúnyán összeveszett egymással, és ez látványosan kiütközött a kampányban.

Csécseit az SZDSZ színeiben 2002-ben és 2006-ban is úgy választották meg polgármesternek, hogy MSZP-s jelölt nem indult ellene. A 2006-os országgyűlési választásokon pedig Csécsei lépett vissza a kerületben az MSZP-s Hárs Gábor javára. Úgy tűnik, az együttműködés Csécsei lemondásával megszakadt.

Zsarolás és gyerekmunka

Először az MSZP állt ki azzal, hogy szerinte az SZDSZ és a Fidesz összejátszik egymással. "Megzsarolhatták Csécsei Bélát, a VIII. kerület polgármesterét, hogy mondjon le posztjáról, ennek fejében (....) megbízási szerződést kötött vele az önkormányzat. Ebben az ügyben a Fidesz és az SZDSZ cinkosok" - jelentette be az MSZP. A szocialista Szabó Zoltán azt állította, a polgármesterrel tanácsadói szerződést kötöttek, öt éven keresztül havi nettó 750 ezer forintot kap. Az MSZP szerint a szerződést Takács Gábor SZDSZ-es alpolgármester titokban kötötte, és erről valószínűleg tudnia kellett a Fidesznek is. A szocialisták felrótták azt is, hogy a szerződést az önkormányzat nem hozza nyilvánosságra.

Takács az [origo]-nak azt mondta: a szerződésről tudnia kellett az MSZP-nek is, Csécsei alkalmazását ugyanis a képviselőtestület elé terjesztették. Az SZDSZ-es alpolgármester hozzátette: az előterjesztés nem tartalmazta a Csécseinek kifizetendő összeget. Arra a kérdésünkre, hogy miért nem hozzák nyilvánosságra a szerződést, Takács azt mondta: nagyon rossz a kerület honlapja, ezért nem találhatók meg azok a szerződések, amelyeknek nyilvánosnak kellene lenniük. "A mi szégyenünk" - tette hozzá. Megkérdeztük azt is, hogy az önkormányzatnál személyesen elolvashatjuk-e a szerződést, az SZDSZ-es alpolgármester erre azt felelte, hogy ezt nem tudja megmondani.

Csécsei a tanácsadói szerződéséről azt mondta, hogy az önkormányzattól kap konkrét feladatokat, de ettől függetlenül ő is tesz javaslatokat a kerületnek. Példaként említette, hogy a kerület oktatási rendszeréről készített matematikai elemzést, valamint életsors kimutatásokat. Legutóbb pedig egy, az ELTE-n készült, rasszizmusról szóló kutatásra hívta fel a figyelmet, amely szerinte pedagógiai szempontból lehet hasznos a kerület számára.

A szerződés azonban csak az első fejezete volt az utolsó napokra felpörgő kampánynak. Az SZDSZ szerdán azzal vágott vissza, hogy egy blogbejegyzésre hivatkozva azt állította: Komássy Ákos, az MSZP polgármesterjelöltje iskolásokat rendelt ki egy játszótér takarítására, az akciót pedig kampánycélra használta fel. A blogban egy magát gimnáziumi tanárnak nevező, névtelen forrás számolt be arról, hogy az iskolaigazgatótól kaptak utasítást arra, hogy menjenek ki a gyerekkel szemetet szedni. A blogíró szerint a szemétszedésből MSZP-s kampányakció lett, amelyen megjelent Szabó Imre környezetvédelmi miniszter is.

Forrás: MTI
Komássy (jobbra) a környezetvédelmi miniszterrel takarított

Komássy az [origo]-nak azt mondta: MSZP-közeli fiatalok az elmúlt hetekben szerveztek olyan akciókat, amelynek keretében játszótereket tisztítottak. Az utolsó ilyen múlt hétvégén volt, ezen megjelent ő is, valamint a környezetvédelmi miniszter is. A korábban Medgyessy Péter titkáraként dolgozó, a kampány előtt inkább külpolitikai vonalon mozgó fiatal politikus azt azonban határozottan tagadta, hogy a szemétszedéshez gyerekeket vezényeltek volna ki.

Nyomozás is indult

Csütörtökön pedig a Fidesz jelöltje, Kocsis Máté sajtótájékoztatóján mutatta be a Hír TV felvételét, amely szerint választási csalás gyanújával tett feljelentést egy józsefvárosi hajléktalan a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK). A feljelentő azt állítja, két férfi és egy nő az MSZP nevében ezer-ezer forintot kínált az ebédért sorban álló hajléktalanoknak, ha megengedik lefénymásolni a személyi igazolványukat, valamint azt is megmondták neki, hogy az MSZP-re szavazzanak. Komássy erre reagálva azt mondta: egyetlen MSZP-s aktivista sem vett részt semmilyen szavazatvásárlásban. A BRFK csütörtök este jelentette be, hogy választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt nyomozást rendeltek el. Az nem világos, hogy az okmánymásolással miként tudnák befolyásolni a választást.

Miközben az SZDSZ és az MSZP egymással van elfoglalva, a nevető harmadik, Kocsi Máté lehet, akinek a karrierje a Fideszben nem is olyan rég, 2006-ban kezdődött, ekkor került a józsefvárosi képviselőtestületbe, illetve a fővárosi közgyűlésbe. Neve országos szinten - legalábbis az MTI hírarchívuma szerint - két alkalommal bukkant fel. 2006 áprilisában az államfőhöz címzett levélben jelentette be, hogy lemond a Fővárosi Választási Bizottságban betöltött tagságáról, mivel a választási kampányban szerinte az MSZP megsértette a választások tisztaságát. Egy józsefvárosi tanárverési eset után, 2008 novemberében pedig azt jelentette be, hogy azokban a kerületi iskolákban, ahol kérik, szakemberek segítik a diákok, a tanárok és a szülők együttműködését.

A Jobbik nem indul

Kocsis 2006 előtt a Környezetvédelmi Unió nevű civil szervezet elnöke volt, korábban pedig a szélsőjobboldali MIÉP ifjúsági szervezetének volt a tagja. 2006 előtti politikai tevékenységre vonatkozó adatokat azonban nem tartalmaz a politikus honlapján olvasható életrajza. Kocsist többször megpróbáltuk elérni, titkárságán csütörtökön többször visszahívást ígértek, ez eddig nem történt meg.

A vasárnapi választáson a Fidesz, az MSZP és az SZDSZ mellett még a Lehet Más a Politika (LMP) indul. A júniusi EP-választáson közel 15 százalékot elérő Jobbik nem állított jelöltet, amit a párt azzal indokolt az [origo]-nak, hogy a polgármester-választás eredményétől függetlenül, fideszes többség marad a kerületi képviselőtestületben, így pedig nem tudnának változást elérni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről