A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Hétfőn szavaz Bajnai költségvetéséről a Parlament

Vágólapra másolva!
Végső megmérettetéséhez érkezett a Bajnai-kormány, amely a költségvetés hétfői elfogadásától várja a válságkezelő intézkedéseinek bebetonozását. A parlament hétfőn délután szavaz a 2010-es büdzséről, amely radikálisan lefaragná az ország kiadásait: az MSZP és az SZDSZ támogatásával a tervezetet valószínűleg elfogadják, de a Fidesz már utalt rá, hogy hatalomra kerülése esetén átírná azt.
Vágólapra másolva!

A Bajnai-kormány legnagyobb megmérettetésére készül a parlament, ahol hétfőn tartják a 2010-es költségvetés záróvitáját és zárószavazását. Ha átmegy, ez lesz minden idők legkorábban elfogadott költségvetése, amelyről készítői állítják: 1994 óta az első választási évre tervezett, "nem választási költségvetés".

A 2010-es büdzsé számai gyakorlatilag véglegesek, mivel már lezárult a módosító indítványok végszavazása. Múlt héten a kormány javaslatára, még mintegy 10 milliárd forint értékben mozgattak át pénzeket a költségvetésen belül, a Fidesz és a KDNP által kezdeményezett, közel 1900 módosítást azonban mind elutasította az Országgyűlés.

A költségvetést várhatóan el fogják fogadni, miután előzetesen az MSZP-frakció és az SZDSZ egy része is támogatásáról biztosította. Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője vasárnap közölte, hogy a szocialista frakcióból senki nem kért felmentést a parlamenti szavazás alól, ezért biztos abban, hogy az MSZP fegyelmezetten megszavazza a költségvetést. Hozzátette: Kóka János szabad demokrata frakcióvezetőtől úgy tudja, az SZDSZ többsége is igennel voksol hétfőn.

Kóka János hétfőn az egyik közösségi portálon is bejelentette, hogy az SZDSZ parlamenti képviselőcsoportja úgy döntött, támogatja a költségvetést. Az MTI információi szerint ugyanakkor két képviselő a költségvetés ellen szavazott, öt pedig ott sem volt a frakcióülésen. "Minden jel arra mutat, hogy a parlament elfogadja a büdzsét" - fogalmazott ennek elleére Bajnai Gordon miniszterelnök a Népszabadságnak adott interjúban, amelyet a lap hétfői száma közölt.

"Pecsét a válságkezelésen"

A költségvetés az ideinél egytized százalékponttal kisebb, 3,8 százalékos költségvetési hiánnyal számol, bár ennek teljesülését sokan, így a Magyar Nemzeti Bank is kétségbe vonja. Bajnai szerint ugyanakkor ez a szám bizonyítja, hogy a költségvetés "nem puhult" - olvasható a hétfőn közölt interjúban. A kormányfő szerint a belső átcsoportosítások sem felpuhították, csupán ésszerűbbé tették a költségvetést, amely "mindenkitől áldozatot kér, de nem elviselhetetlent".

Bajnai szerint a költségvetés "pecsét a válságkezelő programon": ugyan ennél sokkal többet kell tenni a válságból való kilábalásért, ez a költségvetés jelenti majd a növekedés "vasbeton alapjait". A kormányfő hozzátette: "Nagyon fontos, hogy akik utánunk jönnek, ezt ne törjék fel".

Korábban Bajnai egyértelművé tette, hogy a költségvetés elfogadását tekinti kormányzása legfontosabb feladatának, utána akár már előre hozott választásokat is elképzelhetőnek tart. A kormányfő már június végén, a Magyar Televízióban is arról beszélt, hogy a 2010-es költségvetés fogja bebetonozni a válságkezelés pozitív változásait, "aztán lehetnek választások" (erről korábbi cikkünkben részletesen is olvashat). Bajnai ekkor és ezután is többször elmondta ugyanakkor, hogy addig fogja folytatni a kormányzást, amíg ehhez megvan a támogatása, és amíg úgy érzi, hogy kormánya többet használ Magyarországnak, mint egy új választás.

Kevesebb a közlekedésbe, több a munkára

A 2010-es költségvetés több területen is komoly elvonásokat tartalmaz: a tervek szerint a közösségi közlekedésből körülbelül 40 milliárd forintot vonnának ki, az önkormányzatok pedig az ideihez képest legalább 8 százalékkal kevesebb pénzt kapnak. A tömegközlekedés támogatásának lefaragása egymagában másfél százalékpont körüli összeggel csökkenti a költségvetési hiányt.

Több jut 2010-ben például a közbiztonságra: a rendőrség 7 milliárd forinttal több pénzt kap, mint idén. A munkanélküliség visszaszorítása érdekében húszmilliárddal több, 117 milliárd forint jut az Út a munkához programra, és 17 milliárdot fordítanak egy másik foglalkoztatási csomagra.

Oszkó Péter pénzügyminiszter szombaton arról beszélt, hogy a 2009-es és a 2010-es kiadási főszámokat összehasonlítva, nagyjából 1000 milliárd forint a különbség. "Ekkora vágást, az állami újraelosztás ekkora csökkentését nem hiszem, hogy bárki végrehajtott volna Magyarországon. Ez pedig jelentősen javítja a versenyképességet" - mondta a pénzügyminiszter.

A megszorító költségvetést a Fidesz ugyanakkor határozottan elutasítja, a párt szerint ugyanis a tervezet "életveszélyes", elfogadása pedig beláthatatlan következményekkel jár. A hétvégén több, a Fidesz-kormány idején vezető tisztséget betöltő közgazdász is nyílt levélben támadta a költségvetést, Cser-Palkovics András helyettes Fidesz-szóvivő pedig azt mondta, hogy a költségvetés valószínűleg csak néhány hónapig maradhat hatályban, "hiszen alkalmatlan az ország problémáinak kezelésére".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!