Nem tett vallomást a pécsi lövöldöző

Vágólapra másolva!
Megtagadta a vallomástételt az a 23 éves fiú, aki csütörtökön lövöldözni kezdett és egy embert megölt, hármat pedig megsebesített a pécsi egyetemen. Kiderült: két tár és 41 lőszer volt nála. Az egyik sérültet még mindig intenzív osztályon kezelik, de reggelre magához tért. Az egyetem rektora szerint a tanulmányi stressznek nem volt köze a történtekhez.
Vágólapra másolva!

Kihallgatásakor megtagadta a vallomástételt a pécsi lövöldözés gyanúsítottja, aki kihallgatható állapotban volt, de a rendőrök egyetlen kérdésére sem válaszolt. Bojtor Bernadett, a pécsi rendőrkapitányság szóvivője szerint az ámokfutót őrizetbe vették és kezdeményezték az előzetes letartóztatásba helyezését. A tanúkihallgatások éjszaka is folytak.

Szombaton délelőtt fél tízkor dönt a Pécsi Városi Bíróság arról, hogy előzetes letartóztatásba helyezik-e a gyanúsítottat - közölte péntek délelőtt Hajdú István, a Pécsi Városi Bíróság elnöke. A lövöldöző hallgató pénteken sem mondott semmit.

Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte: összesen két tár és negyvenegy lőszer volt nála. A rendőrök még nem tudják, hogy pontosan hány lövés dördült, ezt a tanúk vallomásai, a biztonsági kamerák felvételei és fegyverszakértő véleménye alapján fogják kideríteni. Az ügyet külön nyomozócsoport vizsgálja, de nem az ügy bonyolultsága, hanem a tanúk nagy száma miatt.

A legsúlyosabb sérültet továbbra is intenzív osztályon kezelik, öt lövedéket operáltak ki a testéből. A sérült fiú reggelre magához tért - közölte Kollár Lajos, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Tömbjének főigazgatója a Független Hírügynökséggel. A beteg már kontaktust tudott teremteni az orvosokkal, akik komoly sorozatműtétet hajtottak végre rajta. A főigazgató szerint baleseti sebész, sebész, urológus is dolgozott többek között az orvoscsoportban. Jelenleg úgy tűnik, a fiúnak van esélye a felépülésre - mondta, hozzátéve, a másik két sérültet már nem kell intenzív osztályon kezelni, mert állapotuk stabil.

Gábriel Róbert, az egyetem rektora az MTV reggeli műsorában azt mondta, más hasonló iskolai gyilkosságokkal összehasonlítva meglepőnek tartja az ámokfutás időpontját. Ez szabályos tantermi óra közben történt, félév közben, nem vizsgaidőszakban - mondta. A rektor szerint ezért a lövöldöző diák tettéhez a "tanulmányi stressznek" valószínűleg nincs köze. A rektor úgy tudja, az elkövető nem állt pszichiátriai kezelés alatt, csupán alkalomszerűen járt pszichológusnál, aki gyógyszereket írt fel neki.

A riporter kérdésére elmondta, nem tervezik detektoros kapu vagy valamilyen más biztonsági berendezés felszerelését az egyetemen. Egy ilyen eset megelőzéséhez reptéri szintű biztonsági rendszerre lenne szükség, erre nincs forrásunk - mondta, hozzátéve, szerinte a közösség újjáépítése, az egyetemen tanítók és tanulók közötti odafigyelés erősítése hatásosabb lehet a jövőben.

A 23 éves hallgató csütörtökön délelőtt pisztollyal lövöldözni kezdett. Megölt egy embert, hármat pedig megsebesített. Az ámokfutás halálos áldozata a lövöldöző egyik csoporttársa. Megsérült egy diák, egy 36 éves, laboránsként dolgozó férfi és egy 54 éves takarítónő. A lövöldözőnek volt fegyvertartási engedélye, lövészegyletbe járt.

A gyilkosságról bővebben itt és itt olvashat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!