Visszament fogvatartóihoz több Siklóson kiszabadított nyugdíjas

Vágólapra másolva!
A siklósi családtól kiszabadított, korábban éveken át embertelen körülmények között fogva tartott nyugdíjasok közül többen önként visszamentek fogvatartóik házába. A rendőrök a kiszabadítás után visszaadták az időseknek az irataikat, ideiglenes szállást is kerítettek nekik, de azt nincs joguk megakadályozni, hogy ha valaki így akarja, akkor visszamenjen fogva tartása helyszínére.
Vágólapra másolva!

Önként visszament fogvatartóihoz Siklóson több nyugdíjas - közölte az [origo]-val pénteken Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A rendőrség múlt héten szabadított ki több mint tíz idős embert. A rendőrség csütörtökön adott ki közleményt az esetről: egy siklósi család éveken keresztül tartott fogva nyugdíjasokat, akiket eltartást ígérve csaltak magukhoz, majd elvették irataikat, pénzüket, vagyonukat. Az időseket a garázsban, a kazánházban, a szerszámtárolóban, a melléképületben helyezték el embertelen körülmények között - mondta Zsobrák.

A szóvivő nem kívánt részleteket elárulni az [origo]-nak arról, honnan szerzett tudomást a rendőrség arról, mi folyik a siklósi házban. Annyit mondott, hogy az elkövetők sok erőfeszítést tettek azért, hogy titkolják a történteket, és a sértettek sem működnek együtt minden esetben a hatósággal.

A rendőrség három ember - két férfi és egy nő - ellen indított eljárást személyi szabadság megsértése és más súlyos bűncselekmény miatt, előzetes letartóztatásba is kerültek. Az elfogott emberek rokonok. A siklósi házban élő család a rendőrségi közlemény szerint "terebélyes", tehát a házban most is maradtak emberek. A rendőrség egyelőre arról sem beszél, várhatóak-e további gyanúsítottak az ügyben, amelyen nyomozócsoport dolgozik. A szóvivő szerint "nem egyszerű" ennek az ügynek a bizonyítása, de ennek okát sem tárják egyelőre a nyilvánosság elé.

A kiszabadítás után az idősek visszakapták az irataikat, és rendőri segítséggel találtak számukra ideiglenes szállást - mondta Zsobrák. Ennek ellenére többen úgy döntöttek, hogy visszamennek a siklósi házba, amit a hatóság nem akadályozhat meg - tette hozzá.

A Siklóson idősek otthonát és idősek klubját is működtető Siklós Kistérségi Szociális Szolgáltató Központ igazgatója, Kovács Jenő az [origo]-nak azt mondta: az esetről csak a sajtóból értesült. Tudomása szerint a fogva tartott nyugdíjasok nem Siklósra valósiak, más településekről érkeztek.

Marenics János, Siklós polgármestere szerint a városvezetés "mély megdöbbenéssel" értesült a letartóztatásról, "fogalmuk sem volt róla", mi folyt a házban. Hozzájuk nem érkezett semmilyen bejelentés, és a polgármester tudomása szerint a családsegítő szolgálathoz, a gyámügyesekhez sem. "Ha szóltak volna, már régen megtettük volna a feljelentést mi magunk" - jelentette ki Marenics. Siklós polgármestere az [origo]-nak azt mondta: az önkormányzat szeretne segíteni az időseknek, ezért hétfőn meg fogja kérni a jegyzőt, hogy szóljon a szolgálatoknak, és menjenek ki a helyszínre, de előtte egyeztetni fognak a rendőrséggel, mert nem szeretnék befolyásolni a nyomozás eredményességét.

Egy, a siklósi házzal egy utcában lakó asszony az [origo]-nak telefonon azt mondta: nem volt otthon, amikor a rendőrök kiérkeztek a házhoz, de a szomszédoktól úgy hallotta, tizenegy rendőrautó jelent meg. Az asszony azt állította: ő korábban nem vett észre semmi furcsát a ház körül, pedig gyakran jár arra, igaz, beszélgetni nem szokott leállni, "csak köszön és megy".

Mali Zoltán, a közeli Drávapiski polgármestere az [origo]-nak azonban azt mondta: szerinte Siklóson hosszú ideje tudta mindenki - a rendőröket is beleértve -, hogy mi történt az idős emberekkel a házban. Mali Siklóson él, és rendszeresen járja a problémás környéket, innen származnak értesülései.

Mali állítása szerint maga is jelzett már hónapokkal ezelőtt a rendőröknek, mégsem történt sokáig semmi, mert féltek a családtól. Drávapiski polgármestere szerint ráadásul nem egyedi esetről van szó, Siklós Vásártér nevű részén három-négy családról lehet tudni, hogy csicskákat tartanak. "Ebben az utcában olcsó az emberélet. Pár tízezer forintért lehet csicskát venni" - mondta.

Mali úgy tudja, a letartóztatott férfi a családfő, akit mindenki Bocs becenéven hívott, medveszerű termetete miatt. A nő Mali szerint az ő felesége, a harmadik letartóztatott pedig egy Izmos néven emlegetett ember. Drávapiski polgármestere szerint az idősek között volt egy kanadai magyar is, akinek 400 ezer forint volt a nyugdíja, de az idősektől nem csak a nyugdíjukat szedték el, dolgoztatták is őket. A csicskáknak jellemzően ház körüli munkát kellett végezniük, állatokkal kellett foglalkozniuk, de bérbe is adták őket dolgozni, ingatlanfelújításokra - mondta Mali. A csicskáknak az ingatlanát is ki szokták csalni a fogvatartók, és azt állította, verték is őket.

Drávapiski polgármestere úgy értesült, hogy összesen 13 embert szabadítottak ki a rendőrök és ketten mentek vissza. Mali szerint a csicskaként tartott emberek mentálisan sérültek: vagy alkoholisták, vagy annyira idősek, "hogy már lemondtak saját magukról", nincs hová menniük, és ezért térhettek vissza fogvatartóikhoz. Mali Zoltán szerint azok sem lehetnek sokáig biztonságban, akik nem mentek vissza, mert a kiszabadult csicskákra "vadászni" szoktak, például kocsmákban, ahol leitatják, aztán pedig hazaviszik őket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!