Utólag tette egyértelművé a kormány az OMV-tendert

Vágólapra másolva!
A kormány utólag, a 11 milliárdos közbeszerzés eredményének kihirdetése után egyértelműsítette, hogy milyen állami szervek vásárolhatnak üzemanyagot ebből a keretből az OMV benzinkútjainál. A Magyar Rádió szerint az OMV megtámadná a döntést, amiért a a rendvédelmi szervek, a pontosítás értelmében nem az ő kútjainál tankolnak majd. A rendvédelmi szervek csak nemzetbiztonsági ellenőrzés alatt álló cégtől vehetnek benzint, az OMV pedig nem ilyen.
Vágólapra másolva!

Az osztrák OMV meg akarja támadni azt a kormányzati közbeszerzést, amely arról döntött, hogy az állami szervek autóit az OMV kútjainál tankolják jövőre - közölte csütörtökön meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Kossuth Rádió. A közbeszerzésen győztes cég - a rádió szerint - azt kifogásolja, hogy a megkötött szerződésből utólag törölték a rendvédelmi szerveket, így az ő benzinellátásukat nem az OMV végzi.

Az OMV kommunikációs osztályán fél 10 után az [origo]-val azt közölték: jelenleg senki nem tud reagálni az OMV által megnyert tenderről szóló hírekre. Azt kérték, hogy levélben küldjük el kérdéseinket és későbbre ígértek tájékoztatást.

Szollár Domokos kormányszóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormányhoz semmilyen olyan információ nem érkezett az OMV-től, hogy jogi úton megtámadná a kormányzati benzintendert. Szollár szerint erre az osztrák olajcégnek nem is lehet semmi oka.

A Közbeszerzési Értesítő december 23-i számában jelent meg az a hirdetmény, amely szerint a kormány több mint 11 milliárd forint értékű szerződést köt az osztrák OMV benzinkúthálózattal. A szerződés értelmében a kormány idén, az állami szervek autói számára 50 millió liter benzint vásárol az OMV-től. A közbeszerzésen az állami szerveket korábban ellátó Mol lett a második, amely néhány százmillióval drágább ajánlatot nyújtott be.

A tender eredményhirdetése után a kormány december 29-én kiadott egy kormányrendeletet, amely kimondja, hogy a rendvédelmi és a nemzetbiztonsági védelem alá eső szervek üzemanyagot csak nemzetbiztonsági ellenőrzés alatt álló cégektől szerezhetnek be. Az OMV nem ilyen, a Mol viszont igen. Vagyis ez a két ünnep között kiadott rendelet tette egyértelművé, hogy a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok csak a Moltól vásárolhatnak üzemanyagot.

Szollár Domokos kormányszóvivő kedden az [origo]-nak azt mondta: az elmúlt 20 évben az állami benzintendereket mindig a nemzetbiztonsági védelem alatt álló Mol nyerte. Mivel most nem ez történt, a jogszabályokat utólag kellett a helyzethez igazítani - jelentette ki. Szollár szerint bár az OMV-val már december 19-én aláírták szerződést, utólag nem kellett azon módosítani. Ezt azzal indokolta, hogy a közbeszerzés nem meghatározott számú állami szerv autóinak tankolásáról szólt, hanem adott mennyiségű üzemanyag megvásárlásáról. Arra a kérdésünkre, hogy az OMV kifogásolta-e a változásokat Szollár azt válaszolta: erről nincs információja.

A benzintender miatt az ellenzék élesen támadta a kormányt. A Fidesz és azt MDF azt állította, hogy eredetileg a rendőrségre is vonatkozott volna a kormány benzintender-terve. Az ellenzéki pártok szerint rendőrség illetékesei meg is kapták az OMV-s kártyákat, márpedig ezeket rendszám alapján állítják ki, vagyis az osztrák tulajdonú olajvállalat birtokába kerültek ezek az adatok. A kormányszóvivő szerint ez azonban nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot, mivel a rendőrség, tűzoltóság és mentők rendszámai szerinte közérdekű adatnak számítanak.

Kontrát Károly, az országgyűlés rendészeti bizottságának fideszes tagja szerdán azért támadta a tendert, mert Laboda Gábor MSZP-s képviselő érdekeltségébe tartozó cég egy OMV-kutat működtet. Az MSZP visszautasította, hogy ez befolyásolhatta volna a közbeszerzés eredményét. A Fidesz csütörtökön azt állította, hogy Kránitz László MSZP-s országgyűlési képviselőről is érdekelt OMV-kút üzemeltetésében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről