A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Londoni bankhoz ajánlja Veres Jánost a kormányfő

Vágólapra másolva!
Egyre biztosabbnak tűnik, hogy Veres János egykori pénzügyminisztert jelöli a kormányfő az EBRD nevű londoni székhelyű bank alelnökének. A Népszabadság értesülése szerint Bajnai Gordon már írásban is jelezte ezt a bank elnökének, aki közölte, hogy örülne egy magyar jelöltnek. Veres korábban már felmerült uniós biztosjelöltként is, üzleti és pénzügyminiszteri múltja miatt ugyanakkor kemény politikai támadások érték.
Vágólapra másolva!

A várakozásoknak megfelelően a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) egyik alelnökének ajánlotta Veres János volt pénzügyminisztert a kormányfő - írja meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Népszabadság. A lap szerint Bajnai Gordon már írásban is Verest ajánlotta erre a posztra az EBRD elnökének, és egy-két héten belül eldőlhet a kérdés. Szollár Domokos kormányszóvivő a napilapnak nem kívánta kommentálni az értesülést.

Bajnai már akkor bejelentette, hogy "jelentős nemzetközi feladatra" fogja felkérni Verest, amikor Andor Lászlót jelölte az Európai Bizottság tagjának. Az MSZP-n belül sokan azt szerették volna, ha Veres kapja ezt a posztot, a jelölés jogával rendelkező miniszterelnök azonban végül Andort választotta.

Az EBRD-nek mindig van egy kelet-közép-európai alelnöke, az első Németh Miklós egykori kormányfő volt. Németh Miklós korábban az [origo]-nak azt mondta, hogy a szakmai felkészültség és a feddhetetlenség a legfontosabb követelmény.

Veres ugyanakkor üzleti és pénzügyminiszteri tevékenysége miatt is többször kényszerült már kínos magyarázkodásra. Egyik korábbi cégtársát, Kabai Károlyt 2007-ben adócsalásért három év, hat hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélték, mert az ítélet szerint a vállalkozó cégei - többek között a Bogát-Ferr, amelynek 1993-ig ügyvezetője, 1995-ig pedig felerészben tulajdonosa Veres volt - számla nélkül vásároltak színesfémet.

A bíróság szerint Kabai úgy legalizálta a fémhulladékot, hogy munkanélküli ismerőseit számlagyártásra vett rá, a hamis számlákkal pedig közel 200 millió forint áfát jogtalanul igényelt vissza. A bíróság csak a 1997 és 1999 között - vagyis, amikor Veresnek már nem volt köze a céghez - elkövetett adócsalást vizsgálta.

A HVG 2007 októberi cikke szerint azonban a periratokból az derült ki, hogy 1991-1994 között is hasonló módszereket alkalmaztak a cég vezetői. A peranyag szerint a megyei fogyasztóvédelmi főfelügyelőség 1994-ben fiktív számlát talált a cégnél, a vizsgálat szerint a Bogát-Ferr 1991-1995 között hamis számlák alapján 54,846 millió forint áfát igényelt vissza, a Vám és Pénzügyőrség azonban mégsem rendelt el nyomozást az ügyben. Veres erről a HVG-nek azt mondta: nem tudott arról, hogy a cége jogtalanul igényelt volna vissza áfát.

Veres pénzügyminiszteri tevékenységét is rengeteg kritika érte, és nemcsak az ellenzék, hanem független elemzők részéről is. Veres már 2005-ben a Pénzügyminisztérium élére került, és ő felelt a pénzügyekért 2006-ban is, amikor minden korábbinál jobban elszaladt a költségvetés hiánya és jelentősen megugrott az államadósság.

A 2006 tavaszi választások idején ugyan minden független elemző arról beszélt, hogy el fog szállni a költségvetés, de Veres áprilisban határozottan azt állította, hogy az államháztartás hiány a GPD 4,7 százaléka lesz, amit legfeljebb további 0,3 százalékkal fog megnövelni a Gripen-vadászgépek megvásárlása. Ehhez képest 2006 végére a hiány 9,31 százalék lett, és ugyan a következő években sikerült jelentősen leszorítani ezt a számot, de az éveken át tartó felelőtlen gazdálkodásban az ország annyira legyengült, hogy a 2008-ban lesújtó globális válságban a csőd szélére került.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!