Nem küldi ellenséges terepre Orbánt a Fidesz

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor, a Fidesz elnöke január 5-e óta nem bukkant fel a nyilvánosság előtt, a politikus akkor sem jelentett be váratlan dolgot, arról beszélt, hogy a következő kormány kiemelten fogja kezelni a sportot. A párt sajtóosztálya azzal magyarázta Orbán eltűnését, hogy a pártelnök készül a kormányzati munkára. Mivel a Fidesz még mindig vezeti a közvélemény-kutatásokat, idő előtt nem akarják elkoptatni Orbánt.
Vágólapra másolva!

"Orbán Viktor januárban is teljes erőbedobással dolgozik. Ideje legnagyobb részét a kormányzati munkára való felkészülés tölti ki" - közölte az [origo]-val Havasi Bertalan, a Fidesz sajtófőnöke. Azért kerestük meg a Fideszt, mert az ellenzéki párt elnöke hetek óta nem szerepelt a nyilvánosság előtt, a kampány múlt pénteki hivatalos indulása óta pedig semmilyen bejelentést nem tett.

Az MTI archívuma szerint a Fidesz elnöke utoljára január 5-én bukkant fel a nyilvánosság előtt,de akkor sem merészkedett ellenséges terepre: a fideszes EP-képviselőként is dolgozó, Schmitt Pál által vezetett Magyar Olimpiai Bizottsággal folytatott találkozója után arról beszélt, hogy a következő magyar kormánynak a sportot stratégiai ágazattá kell nyilvánítania. Ezt követően Orbánról főként olyan tudósítások jelentek meg az MTI-ben, amely szerint a pártelnök a Fidesz nem nyilvános eseményein szólalt fel, január 12-én például a Fidesz egyéni képviselőjelöltjeit buzdította.

A Fidesz sajtóosztálya Orbán eltűnését azzal magyarázta, hogy a kormányzati felkészülés mellett a pártelnök az utóbbi hetekben diplomáciai találkozókon, illetve hazai és külföldi gazdasági vezetőkkel való egyeztetéseken vett részt. Január 11-én például Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszterrel, január 19-én pedig Eleni Tsakopoulos-Kounalakis amerikai nagykövettel találkozott.

A héten Magyarországra látogatott az orosz parlament külügyi bizottsági elnöke is. Bár a tudósításokban csak az szerepelt, hogy az orosz politikus a Fidesz tagjaival egyeztetett, a találkozó jelentőségére utal, hogy a politikus a Magyar Nemzet keddi számában arról beszélt, hogy a Fidesz az utóbbi időben egyre felelősségteljesebben viszonyul Oroszországhoz.

A Fidesz elnöki stábjának tagjai - akik többek között Orbán programjait is szervezik - az [origo] megkeresésére nem kívántak részletek elárulni arról, hogy a pártelnök mikor fog bekapcsolódni a kampányba, illetve abban milyen szerepet szánnak neki. A párt parlamenti frakciójának egyik befolyásos tagja az [origo]-nak azt mondta: elképzelhető, hogy Orbán a szokásos évértékelője előtt nem is fog megszólalni, mondavalóját csak akkor fogja ismertetni. A Magyar Nemzet szerint Orbán várhatóan február 5-én tartja meg évértékelő beszédét (erről itt olvashat).

A Fidesz valószínűleg azért sem akarja idő előtt elkoptatni Orbánt, mert a párt az MSZP-vel szemben toronymagasan vezeti a közvélemény-kutatásokat. A Medián januári felmérése szerint a teljes lakosság körében a Fidesz támogatottsága 43 százalékos, a Századvég pedig januárban 33 százalékos Fidesz-támogatottságot mért. A Szonda Ipsos januári felmérése szerint a Fidesz elnöke Sólyom László köztársasági elnökkel együtt vezeti a politikusok népszerűségi listáját. A Századvég szerint a megkérdezettek 34 százaléka Orbánt választaná meg miniszterelnöknek. A felmérés szerint többen támogatják Orbán kormányfővé választását, mint az összes többi párt miniszterelnök-jelöltjét együtt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!