Mi jár Orbán fejében?

Vágólapra másolva!
A Fidesz számos tervéről beszélt az elmúlt napokban Orbán Viktor pártelnök. Bár pontos számokat Orbán nem akar mondani a kampány során, beszélt arról, hogy milyennek képzeli a Fidesz a rendőrséget, milyenek a párt által elképzelt adórendszer kereteit, mely területeket tekintik kiemelten fontosnak. Megpróbáltuk összeszedni, mit tervez a Fidesz.
Vágólapra másolva!

Százalékok, határidőket, milliárdokat sem most, sem a későbbiekben nem mond a kampány során, mert nem akar számokkal dobálózni - jelentette ki a TV2-nek adott keddi interjúban Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Ennek ellenére egyre több részlet derül ki arról, mit tervez Orbán és a Fidesz arra az esetre, ha kormányra kerülnek.

A Fidesz elnöke a választási kampányban először pénteki országértékelőjén beszélt arról, mik lesznek a Fidesz programjának központ elemei. "A politika akkor találhat vissza a mindennapi élethez és az emberekhez, ha a mindannyiunkat összekapcsoló értékeket: a munkát, az otthont, a családot, az egészséget és a rendet tesszük meg a kormányzati munka alapjául" - fogalmazott.

Orbán a következő irányokat jelölte ki eddig:

Egészségügy: Orbán pénteki országértékelő beszédében még csak annyit mondott, hogy "meg kell mentenünk az egészségügyi rendszert, amit a Gyurcsány-kormány szisztematikusan szétvert". Kedden a TV2 Tények című műsorában már azt mondta: növelni kell az orvosok és az ápolónők számát, és emelni kell a fizetésüket is, ugyanis a béreknek versenyképeseknek kell lenniük a külföldi ajánlatokkal. A Hír TV Rájátszás című műsorában hétfőn pedig arról beszélt, hogy a Fidesz felére akarja csökkenteni az egészsügyben a várakozási időt.

Rendőrség: kedden Orbán azt közölte, hogy 3000-3200 fővel növelni kell a rendőrök számát, valamint növelni kell a rendőrkapitányságok számát is. A Fidesz elnöke szerint megengedhetetlen az is, hogy nincs minden településen körzeti megbízott.

Adórendszer: a Fidesz korábban is többször közölte, hogy kormányra kerülve csökkenteni fogja az személyi jövedelemadót. Orbán a TV2 Tények című műsorában arra a kérdésre, hogy mennyivel, azt felelte: "nagyon, amennyire csak lehet". A pártelnök szerint nem lesz egy kulcsos rendszer, több kategóriára van szükség. Orbán többször utalt arra, hogy a családosok valamilyen adókedvezményt kaphatnak. A minimálbér pedig a Fidesz tervei szerint adómentes maradna.

Munkahelyteremtés: pénteki beszédében Orbán megismételte, hogy tíz év alatt egymillió munkahelyet akarnak létrehozni. A munkahelyteremtést szolgálná az is, hogy a kis- és középvállalkozásokat a jelenleginél alacsonyabb kulccsal adóztatnák. Orbán tervei szerint az állam által megrendelt munkák kifizetését a jelenlegi 90-120 napról előbb 30 napos, majd 8 napos határidőben kéne maximalizálni.

Nyugdíj: január első heteiben kampánytéma lett a nyugdíjrendszer kérdése. Erről Orbán az MTV Ma reggel című műsorában hétfőn azt mondta, hogy nem szükséges más modellekre áttérni, a mostani szisztémával el lehet menni még körülbelül 30 évig. A pártelnök szerint nincs szükség a nyugdíjkorhatár emelésére. Ezzel Orbán ellentmondott Varga Mihálynak, a párt alelnökének, aki a Figyelő című hetilapnak január elején arról beszélt, hogy át kellene térni egy olyan rendszerre, amelyben a nyugdíjak a gazdaság aktuális állapotához igazodnának, ami akár a nyugdíjak csökkenésével, illetve a nyugdíjkorhatár emelésével is járhat (a nyugdíjvitáról itt olvashat bővebben).

Lakásfelújítás: hétfőn a Hír TV Rájátszás című műsorában Orbán arról beszélt, hogy a Fidesz-kormány létrehozna egy úgynevezett zöldbankot, amelynek az lesz a feladata, hogy finanszírozza a panel-felújítási programot és az átállást az energiatakarékos fűtésmódokra. A Fidesz azt még nem döntötte el, hogy önálló intézmény lesz, vagy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) egyik intézete. (Mire jó a zöldbank? Olvassa el itt.)

Sport: Orbán évértékelő beszéde előtt idén csak sporttémájú ügyekben szólalt meg, ekkor többek között arról beszélt, hogy a következő magyar kormánynak a sportot stratégiai ágazattá kell nyilvánítania. Orbán szerint a profi labdarúgásra nem szabad, az iskolai sportra, az utánpótlás-nevelésre viszont külön költségvetési forrásokat kell fordítani.

Negatívumok, terhek

Orbán eddig tett bejelentéseinek nagy része tervezett jóléti intézkedés. A lakosság terheinek esetleges növekedésére Orbán mindössze azzal utalt, hogy kijelentette, a kormányzás átvétele után derül csak ki, hogy "pontosan mennyi csontváz van a szekrényekben."

Nyáron, amikor az [origo] a Fidesz kormányzati terveiről írt, az általunk megkeresett vezető fideszes politikusok nem kizárólag jóléti intézkedésekről beszéltek. Igaz azt ők sem állították, hogy az emberek áldozatvállalását igénylő döntésekkel kampányidőszakban fogják szembesíteni a választókat. Az egyik meghatározó ellenzéki politikus akkor úgy fogalmazott: ha a főbb irányokat látják a választók, akkor azt is el fogják fogadni, ha a kormány több mindenre nemet mond. Egyikük azt állította, ha az emberek is szembesülnek az ország helyzetével, akkor meg fogják érteni a nehéz döntéseket is. (Erről itt olvashat bővebben.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!