Svájc
ÉLŐ
Olaszország

Börtönre ítélték a szemétbotrányban érintett polgármestert

Vágólapra másolva!
Jogerősen is letöltendő börtönbüntetést kapott a 2006-os szemétbotrányban szerepet játszó kunbajai polgármester - írja a Népszabadság. A polgármester és a felesége által tulajdonolt cég részt vett a Németországból illegálisan Magyarországra került szemét szállításában és elhelyezésében.
Vágólapra másolva!

Másfél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Bács-Kiskun Megyei Bíróság Halász István kunbajai polgármestert csütörtökön a 2006-ban, a Németországból beszállított és illegálisan lerakott több mint négyezer tonna bálás kommunális szemét ügyében - írja a Népszabadság. A lap szerint ezzel a bíróság helyben hagyta az elsőfokú ítéletet, amely a szabadságvesztés mellett két év közügyektől eltiltásra, ötszázezer forint pénzbírságra, valamint egymillió forint bűnügyi költség megfizetésére is kötelezte a polgármestert.

Halász felesége az ügy másodrendű vádlottja volt, őt tízhavi, két évre felfüggesztett börtönre, valamint háromszázezer forint pénzbüntetésre ítélték. A harmad- és a negyedrendű vádlott szintén felfüggesztett börtönbüntetést kapott, a per további tizenöt vádlottja közül a tanács egy embert felmentett, tizennégyet pedig negyvenezertől százhúszezer forintig terjedő pénzbüntetésre, illetve közmunkára ítélt.

A büntetőügynek a Halász és a felesége által irányított kft., majd később még két cég volt a főszereplője - írja a Népszabadság. Ezeknek a cégeknek a közreműködésével érkeztek a szemétszállítmányok 2006 júniustól decemberig négy németországi városból. Az első szállítmányok az egykori kunbajai termelőszövetkezet majorjába kerültek, a továbbiakat Duna-Tisza-közi tanyaportákra, elhagyott téeszmajorokba, valamint Pest, Komárom-Esztergom, Békés, Csongrád és Fejér megyei településekre vitték. A több mint 4000 tonna szemétből a németek több mint háromezer tonna hulladékot visszaszállítottak, csaknem ezer tonnát pedig az állam a saját költségén megsemmisített - írja a Népszabadság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről