A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNUngvári Attila
10:20CselgáncsAbylaikhan Zhubanazar-Attila Ungvari
HUNÖzbas Szofi
11:10CselgáncsRenata Zachova-Szofi Ozbas
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Angola
HUNAkilov Plylyp
20:32ÖkölvívásOleksandr Khyzhniak-Pylyp Akilov
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország
NyílNyíl

Megint elbukott a tiszta kampány lehetősége

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem lesz sem kampányszámla, sem rövidebb választási kampány, és nem emelik meg a kampányra fordítható összeget sem. A parlament ugyanis hétfőn elutasította a kampányfinanszírozás szabályairól szóló törvényjavaslatot, amely tisztábbá tette volna a választási kampányok pénzügyeit.
Vágólapra másolva!

Nem változnak a kampányfinanszírozás szabályai, a szocialista Tóbiás József törvényjavaslata hétfőn ugyanis nem kapta meg a szükséges támogatást az Országgyűlésben. A képviselők 185 igennel, nem szavazat nélkül, 131 tartózkodás mellett utasították el a törvényjavaslat kétharmados többséget igénylő részét, míg az egyszerű többséget igénylő részeit 16 igen, 169 nem szavazat és 133 tartózkodással vetették el.

A civilek - a Transparency International és a Freedom House - elképzeléseit tartalmazó előterjesztés kampányszámlát vezetett volna be a pártoknak, megerősítette volna az Állami Számvevőszék szerepét, lecsökkentette volna a kampányidőszakot, és szabályozta volna a pártok kereskedelmi médiumokban való megjelenését és a civil szervezetek kampányban való részvételét.

Tóbiás József azt is javasolta, hogy a választási kampányra a független jelölt legfeljebb ötmillió forintot, illetve a jelölőszervezet és a jelölt együttesen jelöltenként legfeljebb ötmillió forintot fordíthasson. Jelenleg jelöltenként egymillió forintot lehet kampánycélra költeni.

A Fidesz főként azért ellenezte a törvényjavaslatot, mert többszörösére emelte volna a jelöltenként kampánycélra fordítható egymillió forintos összeget.

A Transparency International és a Freedom House október 8-án kezdte sürgetni egy átláthatóbb kampányfinanszírozási rendszer bevezetését. Ők már a következő, most tavaszi országgyűlési választáson bevezették volna a kampányszámla intézményét. Az általuk készített törvénytervezetben az MSZP és a Fidesz hasonló javaslatait dolgozták össze, de novemberben a pártok közötti sikertelen egyeztetések miatt kiszálltak a törvénytervezetről folyó tárgyalásokból.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!