Pécelen fogták el a rendőrkocsiból megszökött foglyot

Vágólapra másolva!
Alkalmi ismerősénél, egy péceli családi házban bujkált az a fogoly, aki csütörtök este egy rendőrkocsiból kiugorva szökött meg Budapesten. A rendőrök péntek hajnalban találtak rá. Parancsnoki vizsgálat indult annak kiderítésére, terhel-e valakit felelősség a szökésért.
Vágólapra másolva!

Péntek hajnalban elfogta a rendőrség Pécelen azt a foglyot, aki csütörtök este egy rendőrkocsiból kiugorva szökött meg a budapesti Lehet térnél - közölte Kovács Viktória, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A 24 éves férfit a Teve utcából az egyik budapesti büntetés-végrehajtási intézetbe szállították csütörtök este, amikor a Lehel térnél eddig ismeretlen módon kiugrott a piros lámpánál várakozó autóból, és elmenekült. A férfin bilincs volt, de azt a helyszíntől nem messze a rendőrök megtalálták.

Kovács szerint a pest megyei és a budapesti rendőrök egész éjjel keresték a szökevényt, feltérképezték ismeretségi körét, és végül Pécelen, egy családi házban, alkalmi ismerősénél fogták el, nem sokkal hajnali 4 óra után. A sajtóreferens elmondta, hogy a férfi ellen a korábbi bűncselekmények mellett fogolyszökés miatt is eljárás indul. A fogoly fegyveres rablás gyanúja miatt volt előzetes letartóztatásban.

Az MTI információi szerint a péceli Felsősor utca egyik családi házának melléképületében találtak rá a szökevényre és az őt bújtató férfira. Mindketten aludtak, amikor megérkeztek a rendőrök. A rendőrség mindkét férfit előállította.

Parancsnoki vizsgálat is indult annak kiderítésére, hogy terhel-e valakit felelősség a fogolyszökés ügyében. Kovács Viktóra az [origo]-nak azt mondta: a parancsnoki kivizsgálás ki fog terjedni a kísérés körülményeire, szakszerűségére is. A szóvivő szerint a kivizsgálás eredménye néhány napon belül várható, addig azonban nem tud tájékoztatást adni a szökés részleteiről.

Tárgyhoz nem bilincselhették volna a szökevényt

A rendőrségi fogdákról szóló rendelet és a rendőrség szolgálati szabályzata rendelkezik a foglyok kísérésének rendjéről, vagyis a betartandó szabályokról. A kísérés megkezdése előtt a fogoly ruházatát át kell vizsgálni, indokolt esetben meg is kell motozni.

A fogvatartottat elsősorban erre a célra rendszeresített különleges szolgálati gépkocsin kell szállítani, ha ilyen nem áll rendelkezésre, akkor olyan rendőrségi kocsi kell, amellyel a kísérő őrök állandó rádiókapcsolatot tudnak tartanai a rendőri szervekkel. Az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK) kapott tájékoztatás szerint a gépjármű típusa változó.

Alapesetben a kísérő rendőr bilincset és vezetőszíjat is használ, ezen felül a fogvatartás elrendelésére jogosult vezető adhat ki utasítást, hogy milyen megerősítő eszközöket, felszerelést használjanak még a kísérést végrehajtók - közölte az [origo]-val az ORFK sajtóosztálya. Nem kaptunk egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy az autó ajtajait - például gyermekzárral - központilag le szokták-e zárni. "A gépkocsi ajtóinak biztonságos zárásáról a gépjárművezető gondoskodik" - válaszolta a rendőrség. Alapesetben a kísért ember a jobb hátsó ülésen foglal helyet, és mellette ül az egyik kísérő. Épületen kívüli kísérésnél legalább eggyel több őrnek kell lennie, mint a kísért fogvatartottak létszáma, ha nem külön erre a célra kialakított járművet használnak.

A fogvatartott magatartásától függ, hogy kezét előre vagy hátra bilincselik meg, és szükség esetén akár lábbilincs is alkalmazható. A bilincs alkalmazása nem kötelező, azt az elöljáró rendelheti el. Az ORFK sajtóosztálya szerint a kezek hátra bilincselése akkor célszerű, ha a bilincset erővel kell feltenni, vagy alapos okkal tartani lehet rendőr elleni támadástól, illetve szökéstől. A lábbilincselés, illetve kéz és láb bilincselés együttes alkalmazása akkor indokolt, ha arról, akivel szemben alkalmazzák, feltételezhető, hogy önmagában vagy másban kézbilincs alkalmazása esetén is kárt tud okozni, vagy pedig tetten érték terrorcselekmény elkövetésén. A tárgyhoz hozzábilincselés tilos járműben szállítás közben - írta a rendőrség.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!