A Fidesz-táborba harapó Jobbikot győzködik Orbánék

Vágólapra másolva!
Új választási plakátokkal állt elő a Fidesz, amelyekkel azokat a szimpatizánsokat célozza meg, akik hajlanak rá, hogy egyik szavazatukkal a Jobbikot támogassák. Kutatások szerint a 3 milliós Fidesz-tábor tizede érzi úgy, hogy a legnagyobb ellenzéki párt nem elég radikális, és ezért felerészben a Jobbikot is támogatnák. Így a Fidesz számára egyrészt veszélybe kerülhet a kétharmados parlamenti többség megszerzése, másrészt a párt kénytelen lesz a radikális ellenzékkel hadakozni.
Vágólapra másolva!

"Magyarország számára ma egyetlen politikai erő jelenthet reményt: csak a Fidesz. Csak a Fidesz képes elgörgetni a megújulás útját eltorlaszoló súlyos sziklatömböket. Csak a Fidesz képes véghezvinni a törvényes elszámoltatást, helyreállítani a demokratikus normákat, és csak a Fidesz tudja visszaszerezni hazánk nemzetközi tekintélyét" - mondta március 15-i beszédében Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Ugyanezt az üzenetet fogalmazzák meg a "Csak a Fidesz" feliratú választási plakátok is, amelyek a múlt héten jelentek meg az utcákon.

Az üzenet többek között azoknak a Fidesz-szimpatizánsoknak szól, akik egyik szavazatukkal a Jobbikot akarják támogatni - állították az [origo] által megkérdezett fideszes politikusok, illetve a párt stratégiáját ismerő forrásaink. A Fidesz komolyan tart a szavazatmegosztástól, vagyis attól, hogy a radikálisabb szimpatizánsok egy része úgy gondolja, hogy csak egyéniben fog a Fideszre szavazni, a második, listás szavazatával pedig inkább a Jobbikot támogatja. A Fidesz politikusai már februárban arról beszéltek az [origo]-nak, hogy a párt listáinak összeállításai során is mérlegelték, hogy a Jobbik listás szavazatokat vehet el tőlük.

Minden tizedik fideszesnek üzennek

A szavazatmegosztás veszélyére - a Jobbik nevének említése nélkül - Orbán több beszédében is figyelmeztette a párt szimpatizánsait. Március 15-én azt mondta: "Aki megosztja a szavazatát, az valójában az ellenfeleinket segíti, az valójában a közös történelmi sikerünket kockáztatja." Februári évértékelő beszédében pedig úgy fogalmazott: "Nyomatékosan felhívom a figyelmüket, hogy csak egyetlen igazi felmérés létezik, amire adni lehet. És ez április 11-én lesz. A vonatjegy csak ott és csak akkor váltható meg, és mindenki kell hozzá, aki változást akar. Mindenki és mindkét szavazatával."

A Nézőpont Intézet felmérései szerint a Fidesz-szimpatizánsok 3 milliós táborán belül 250-350 ezerre tehető azoknak a száma, akik második szavazatukkal a Jobbikot támogatnák. Vagyis a párt szimpatizánsainak tizede gondolkodik azon, hogy az áprilisi választásokon csak egyéniben szavaz a Fideszre, listán azonban inkább a Jobbikot támogatja majd. A Nézőpont Intézet szerint a Jobbikon kívül más olyan párt nincs, amely ekkora arányban elfogadható lenne a Fidesz-szimpatizánsok számára.

Vannak, akiknek a Fidesz nem elég radikális

Fideszes forrásaink szerint többek között ezt a 300 ezer fős tábort próbálja meggyőzni a párt a "Csak a Fidesz" szlogennel. A párt egyik, neve elhallgatását kérő befolyásos országgyűlési képviselője szerint a szimpatizánsaik egy része azért a Jobbikot választaná, mert számukra a Fidesz nem elég radikális. Arról kell őket meggyőzni, hogy csak a Fidesz tud változást hozni, mivel egyedül ennek a pártnak van esélye a kormányalakításra - fogalmazott forrásunk. Egy másik forrásunk szerint ezt a célt szolgálják az Orbán Viktort ábrázoló választási plakátok is, a pártelnök személye ugyanis a radikálisabb szimpatizánsok számára is elfogadható.

Forrás: [origo]

A Fidesz számára nagy a tét, a Jobbik megerősödésével ugyanis elúszhat a kétharmados parlamenti többség lehetősége, pedig anélkül a párt nehezen hajthat végre átfogó reformokat. A kampány alapján ráadásul a Fidesz számíthat arra is, hogy a Jobbik a parlamentben kemény ellenzékként fog viselkedni, ami megnehezítheti a kormányzást.

A korábban még önkormányzati szinten bizonyos településeken együtt is működő két párt viszonya az elmúlt hetekben vált látványosan feszültté. A Fidesszel szimpatizáló Magyar Hírlapban és Heti Válaszban több olyan cikk jelent meg, amely a Jobbikot támadta. A Magyar Hírlapban Bayer Zsolt, a Fidesz egyik alapító tagja például nyílt levélben támadta Vona Gábor Jobbik-elnököt. A Jobbik vezetőinek tulajdonában álló Barikád című hetilap pedig Fidesz-MSZP nagykoalícióról írt. A Fidesz az után kezdett komolyabban foglalkozni a Jobbikkal, hogy tavaly év elején emelkedni kezdett a radikális párt népszerűsége. Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke tavaly januárban mondta ki először, hogy a Jobbik számukra ellenfél.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről