A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Kizárták az MDF-ből az SZDSZ ellen lázadó budapesti vezetőt

Vágólapra másolva!
A BKV-botrányban érintett SZDSZ-esek miatt felmondottnak tekinti a fővárosi MDF-SZDSZ együttműködést Lévai Zoltán, az MDF budapesti elnöke, mert szerinte az SZDSZ táján napvilágra került korrupciógyanús ügyek vállalhatatlanok. Az MDF országos választmánya válaszul kizárta a pártból Lévait, mondván, neki nincs joga választási szövetségeket felrúgni.
Vágólapra másolva!

Lévai Zoltán, az MDF budapesti elnöke szerint felmondottnak kell tekinteni a fővárosban az MDF és az SZDSZ között kötött választási együttműködést. Az MDF országos választmánya viszont bejelentette, kizárja a pártból Lévait, akinek nincs joga felmondani választási szövetségeket.

Lévai szerint egy közös jelöltet is érintő, a BKV-botrányhoz kapcsolódó hírek kárt okoznak az MDF-nek. A Heti Válasz pénteken írt arról, hogy Boruzs András SZDSZ-es képviselőt, az MDF egyik budapesti képviselőjelöltjét esetleg munkakör nélkül foglalkoztatták a közlekedési vállalatnál.

A politikus közleménye szerint nem várható el, hogy az aktivisták tovább dolgozzanak, mert a napokban ismertté vált korrupciógyanús ügyek számukra - és mindenki számára - vállalhatatlanok. Szerinte ezért a párt fővárosi szövetsége az SZDSZ-szel tovább nem tartható fent, azonnali hatállyal felmondottnak tekinti az SZDSZ-szel kötött megállapodást.

Az MDF országos választmánya nem sokkal Lévai közleménye után úgy reagált: a politikus megszegte a választmány február 19-én hozott határozatát, ezért a továbbiakban nem lehet az MDF budapesti választmányának elnöke, és az MDF-tagsága is megszűnik. A közlemény szerint az országos választmány vonta magához a "a szövetségi politikát érintő kérdéseket, így azt az Országos Választmányon kívül senkinek nincs joga felmondani, módosítani".

Az SZDSZ szerint az MDF-fel kötött választási szövetsége továbbra is érvényben van. A párt azt közölte, a két párt "Bokros Lajos programját támogatva közösen készül a választásokra, hogy a demokratikus közép megfelelő súllyal legyen jelen az új Országgyűlésben".

Lévai eddig nem beszélt az SZDSZ ellen

A párt budapesti politikusai körében korábban az SZDSZ-szel kötött együttműködés miatt tört ki belháború, melyben korábban Lévai még a szövetség pártján állt. Az SZDSZ-ellenes budapesti politikusok csoportja ezért próbálta meg február elején leváltani a budapesti vezetést, köztük éppen Lévai Zoltánt. Ezután február 19-én az MDF országos választmányának kellett közbelépnie: visszahelyezték a budapesti pártvezetői posztra Lévait.

Ugyanakkor az országos választmány átvette az ellenőrzést a budapesti döntések felett: február 19-én arról is döntöttek, hogy április 25-éig - azaz a választásokig - az országos választmány magához vonja a budapesti választmány minden jogkörét, és tagjait eltiltja a testületi ülésektől. A jelöltek dolgozhatnak, kampányolhatnak és gyűjthetik a kopogtatócédulákat, de nem hozhatnak döntéseket. Az elnökség ezen kívül jogot kapott arra, hogy törölje minden olyan MDF-es politikus tagságát, akik nyilvánosan szót emelnek az országos választmány döntései ellen. Ezt a szabályt szegte meg nyilatkozatával Lévai.

Az MDF budapesti választmánya január 20-án döntött arról, hogy a fővárosban kész együttműködni az SZDSZ-szel. A szavazás egyhangú volt. A megállapodás alapján a 32 budapesti választókerületben 17 helyen SZDSZ-es, 14-ben MDF-es, egy helyen pedig konszenzusos jelölt indulását jelentették be. A jelöltek nevét február elején hozták nyilvánosságra (erről bővebben itt olvashat).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!