A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Új barlangjárat nyílt a Rózsadomb alatt

Vágólapra másolva!
Magyarország leghosszabb barlangrendszerét szeretnék kialakítani azok a barlangászok, akik szombaton 5 és fél évig tartó munka után összekötötték a budai hegyekben található Harcsaszájú- és a Hideg-lyuk-barlangot. Ha sikerül a terv, a Pál-völgyi-barlangrendszerrel együtt mintegy 26 kilométeres lesz a rendszer, és ezzel második helyre szorulna a jelenleg leghosszabb Baradla-barlang.
Vágólapra másolva!

Öt és fél év munka után szombaton barlangászok két oldalról összekötötték a Harcsaszájú -és a Hideg-lyuk-barlangot - áll a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat weboldalán. A barlangok a Budai termál karszthoz tartoznak, és nagyjából a budai Rózsadomb alatt találhatók. Az így kialakult rendszer becsült hossza mintegy 6 kilométer.

"Még folyik a barlangok feltérképezése" - mondta az [origo]-nak Nagy András, a Hideg-lyukban alászállt kutatócsapat vezetője. Mint mondta, az esetnek inkább barlangászati, semmint tudományos jelentősége van: az összenyitott barlangrendszer nagyon közel - mintegy negyven méterre - fekszik a Pál-völgyi-barlanghoz.

A Mátyás-hegyi és a Pál-völgyi-barlang már össze van kötve, ezek együttes hossza kb. 20 kilométer. Nagy András szerint a cél az, hogy a két barlangrendszer összekötésével Magyarország leghosszabb, 26 kilométeres barlangrendszerét hozzák létre. Ezt a címet most a Baradla-barlang (hivatalos nevén Baradla-Domica-barlangrendszer) viseli 25,5 kilométerrel, amely Magyarország legismertebb és legrégebben kutatott cseppkőbarlangja.

Nagy András azt mondta, az újonnan összekötött barlangrendszer sakktábla alaprajzú, "nem úgy kell elképzelni, hogy megyek a pincében egy folyosón". Az előrehaladáskor találkoztak légteres szakaszokkal, és olyanokkal is, ahol a járat annyira összeszűkül, hogy alig fér át rajta egy ember. Az egyik legnagyobb terem 68 méter hosszú, 15 méter széles, a legnagyobb magassága 27 méter: "Simán elférne benne a 4-6-os villamos" - szemléltette a méreteket. A túra során többször előfordult, hogy csak ásással tudtak előrehaladni.

A Harcsa-szájú-barlangból néhány órával korábban elindult csapat vezetője Nagy Gergely Domonkos volt, ő blogjában így írt a találkozásról: "Vittünk CB-rádiót, amivel kényelmesebben lehetett kommunikálni, de a kiabálás is áthallatszott. Izgalmas volt, ahogy egyre közelebb jutottunk, amikor már lehetett látni is a másik fényét, aztán a kezét, majd pedig a szűkületen keresztül kezet is tudtunk fogni. [...] A bontás egyébként igen kellemetlen volt a Harcsa felől. Folyt ránk a víz a cseppkövekről, egy tócsában feküdve, kifacsarodott pózban kellett volna valahogy lendületet venni a kalapáccsal. Teljesen bőrig áztunk" - írja, hozzátéve, hogy utána "szerény fogadással" ünnepelték meg az eseményt, amely után valamennyien a Hideg-lyukon keresztül távoztak.

Nagy András szerint csak professzionális felszereléssel, profik számára járható a barlangrendszer. Ezért - és mert a barlangok sok érintetlen és szép képződményeket tartalmaznak - nem gondolja, hogy a nagyközönség számára látogathatóvá kellene tenni a barlangrendszert. Mint mondta, kitűnő erre az egész évben nyitva álló Pál-völgyi-barlang. Nagy Gergely Domonkos sem támogatná a barlang nagyközönségnek való feltárását, mert "nagy természetpusztítást kellene végezni ahhoz, hogy betonjárdát alakítsanak ki a barlangban. Legfeljebb kalandturizmusban lehetne itt utazni" - mondta az [origo]-nak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!