Vágólapra másolva!
Meggyanúsította Terézváros korábbi alpolgármesterét egy Andrássy úti épület értékesítése miatt a nyomozó főügyészség. A gyanú szerint az egykori önkormányzati vezető javaslatára áron alul adtak el egy értékes ingatlant, és ezzel 200 millió forintos kár keletkezett. A meggyanúsított egykori politikus viszont arra hivatkozik, hogy egy afrikai ország diplomatája, így mentességet élvez.
Vágólapra másolva!

Gyanúsítottként hallgatta ki a VI. kerületi önkormányzat korábbi alpolgármesterét pénteken a Központi Nyomozó Főügyészség - közölte Keresztes Imre, a főügyészség vezetője. Az egykori alpolgármestert különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével gyanúsítják. Az ügyészség még a meggyanúsított politikus monogramját sem közölte, az [origo] információi szerint az egykori alpolgármester F. György, aki a gazdasági ügyekért felelt.

A volt alpolgármester - a korábban a rendőrség által gyanúsítottként kihallgatott 12 VI. kerületi önkormányzati képviselőhöz hasonlóan - megalapozottan gyanúsítható 1 rendbeli különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette elkövetésével.

Az ügyészség gyanúja szerint a Terézváros Önkormányzatának alpolgármestere 2004. júniusában képviselő-testületi előterjesztést tett arra, hogy versenytárgyalás mellőzésével adják el az Andrássy út 47. szám alatti önkormányzati ingatlant egy kft-nek 150 millió forintért. Az önkormányzat által felkért értékbecslő az ingatlan forgalmi értékét mintegy 695 millió forintban határozta meg.

Már az értékesítésről hozott döntés előtt felmerült, hogy egyrészt az alpolgármester előterjesztésében szereplő ajánlaton kívül más vételi ajánlatok is érkeztek, másrészt az, hogy a vételi ajánlatban megfogalmazott vételár, illetve az értékbecslésben szereplő érték a tényleges forgalmi értékhez és a piaci viszonyokhoz képest eltúlzottan alacsony - közölte az ügyészség.

Az is kiderült, hogy a vevőjelölt az ingatlan harmadát bérelte, így saját kiköltöztetésének megváltásaként nem volt indokolt mintegy 200 millió forintos költséggel csökkenteni a vételárat.

Mindezek ellenére az alpolgármester - a képviselő-testület többségben lévő tagjaival együtt - megszavazta, hogy az előterjesztésében szereplő feltételekkel, 150 millióért eladják az ingatlant, így a kerületi önkormányzatnak mintegy 200 millió forint vagyoni hátrányt okoztak.

Az ügyészség pénteken arról is beszámolt, hogy a gyanúsítás ellen a volt alpolgármester panaszt tett, és kifogásolta azt is, hogy az ügyészség nincs tekintettel arra, hogy diplomata státusszal rendelkezik.

Az egykori alpolgármester ugyanis már 2009 októberében - mikor a Központi Nyomozó Főügyészség gyanúsítottként megidézte - arra hivatkozott, hogy ő egy afrikai ország külügyminisztere által kinevezett diplomata. A diplomáciai mentességről a főügyészség megkérdezte a Külügyminisztériumot, amely szerint a volt alpolgármester nem szerepel az akkreditált diplomáciai és egyéb képviseletek tagjai között. Az ügyészség szerint ezért nem élvez mentességet büntető joghatóság alól, de ő továbbra is azt állította, hogy jár a mentesség az adott ország "utazó nagyköveteként". (A megnevezett afrikai ország az RTL Klub Híradó-ja szerint a Közép-afrikai Köztársaság.)

Ezt a Legfőbb Ügyészség elutasította, mert a diplomáciai menteségre vonatkozó bécsi egyezmény nem ismeri az "utazó nagykövet" intézményét, erre csupán a nemzetközi szokásjog érvényes, de erre hivatkozva nem vonhatja ki magát az eljárás alól. Az egykori terézvárosi alpolgármester ezért a Külügyminisztériumhoz fordult, mert nem fogadják el a Legfőbb Ügyészség határozatát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről