Néha rakoncátlankodik a Fidesz hídembere

Vágólapra másolva!
Akár a Fidesz csodafegyvere is lehet a választási kampányban Kósa Lajos, a párt alelnöke, Debrecen polgármestere. A Fidesz politikusai közül Kósa a legnépszerűbb a szocialista szavazók körében, minden negyedik MSZP-s kedveli. Az ellenzéki párt Kósát bevetette a tavalyi józsefvárosi és pécsi kampányban is, ahol a Fidesz közel kétharmadot ért el, de most pénteken is számára ismeretlen terepen tűnik fel. Fideszes forrásaink szerint nincs külön Kósára épülő forgatókönyv a pártban, sőt a politikus nyers stílusa akár vissza is üthet.
Vágólapra másolva!

"Ha így teszi fel a kérdést, hogy lesz-e még egyszer Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt, akkor erre inkább azt mondom, hogy nem tartom valószínűnek" - mondta az MTV-nek még 2006 áprilisában, a Fidesz választási veresége után Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke. Bár az utóbbi években a debreceni polgármester már nem bírálta Orbánt, valószínűleg ezek a kijelentések is hozzájárultak ahhoz, hogy Kósa az MSZP szavazói között a legnépszerűbb fideszes vezető politikus.

Az MSZP-sek negyede kedveli

A Medián februári adatai szerint Kósa az MSZP szavazóinak 23 százaléka számára elfogadható (a közvélemény-kutató kérdése úgy hangzott: szeretnék-e Kósát fontos politikai pozícióban látni). A Fidesz többi elnökségi tagja közül ez az arány Varga Mihálynál 16 százalék, Pokorni Zoltánnál 13 százalék, Navracsics Tibornál 6 százalék, Orbán esetében pedig mindössze 5 százalék volt. Kósa - azon kívül, hogy az MSZP szavazóinak a negyede kedveli - évek óta az egyik legnépszerűbb politikus. A Medián szerint idén februárban a népszerűségi lista negyedik helyén állt, két évvel ezelőtt pedig vezette is azt.

Kósa táborokon átnyúló kedveltségéhez hozzájárulhatott az is, hogy az őszödi beszéd kiszivárgása után a Fidesz többi vezető politikusától eltérően békülékeny kijelentéseket is tett. 2006 októberében a Kossuth téren többek között arról beszélt, hogy a jobboldalnak konszenzusra kell jutnia a baloldali szavazókkal, szerinte csak így sikerülhet az ország talpra állítása. "Ma Magyarországon olyan széles összefogásra van szükség, aminek alkotmányos ereje van. Enélkül nem lehet megoldani a magyarországi válságot" - fogalmazott 2007. október 23-i beszédében, és a német nagykoalíciót említette példaként.

Kósa ráadásul a Fidesz egyik legsikeresebb politikusa, kétszer - mindkét alkalommal 60 százalék feletti eredménnyel - választották újra Debrecen polgármesterének.

Hozza a fizetésből élőket

Egy, az [origo]-nak nyilatkozó, a pártvezetéshez közel álló fideszes képviselő és a párt politikai stratégiáját ismerő forrásunk szerint Kósa meg tudja szólítani a főleg MSZP-szavazónak tartott alsó középosztály tagjait. Erre forrásaink szerint a főként szakpolitikai kérdésekben megszólaló Varga Mihály, illetve Pokorni Zoltán nem képes. Az MSZP-ben csalódott szavazókat - forrásaink szerint - azzal is meg tudja fogni a debreceni polgármester, hogy megszólal olyan a szocialistákhoz közel állónak tartott, a Fidesz által bojkottált médiumokban, mint például a Klubrádió.


Kósa és Orbán

Valószínűleg a Fidesz is tisztában van Kósa mozgósítóerejével: a politikus részt vett a novemberi VIII. kerületi időközi polgármesterválasztás kampányában, de helyben kampányolt áprilisban a pécsi időközi polgármester-választás előtt is. Bár a pécsi kampányban Orbán is részt vett, a Józsefvárosban Kósán kívül más vezető fideszes nem kampányolt a párt jelöltje mellett. A VIII. kerületben a fideszes Kocsis Máté a szavazatok 67 százalékával, Pécsett Páva Zsolt pedig 66 százalékkal nyert.

A Fidesz frakciójának egyik befolyásos tagja - aki neve elhallgatását kérte arra hivatkozva, hogy nem tagja Orbán stábjának, így a párt kampányának alakításában sem vesz részt - az [origo]-nak azt mondta: nem hiszi, hogy a baloldali szavazók mozgósítása miatt vonták be Kósát a pécsi, illetve a józsefvárosi kampányba. Szerinte arról volt szó, hogy a fideszes jelöltek Kósa debreceni sikereivel akartak kampányolni. Nyilván a Fidesz is tisztában van azzal, hogy a közönségtől függ, melyik politikust hol vetik be. Amíg Mikola István korábbi egészségügyi minisztert egészségügyi fórumokra hívják, addig a könnyedebben fogalmazó Kósa inkább szélesebb közönséget tudja megszólítani - mondta a politikus.

Forrásunk ennek ellenére azt állította: nem kell túlzott jelentőséget tulajdonítani annak, hogy Kósa stílusa különbözik a Fidesz többi vezető politikusának stílusától. Nincs olyan koncepció a pártban, hogy Kósát olyan helyeken kéne bevetni, ahol a Fidesz több MSZP-ben csalódott szavazót szeretne megnyerni - állította. Sőt szerinte a jelenlegi indulatos kampányban nem biztos, hogy sikeres lehet a Kósára jellemző lazább, hanyagabb stílus.

Dávid Ibolya feje, Ronaldinho csaja

Kósa került már kellemetlen helyzetbe is nyers fogalmazásai miatt. A Playboy 2007 áprilisi számának adott interjúban például úgy fogalmazott, "Dávid Ibolyáról nekem egy teljesen privát dolog jut az eszembe. Ugye mindenki észrevette, hogy általában ferdén tartja a fejét. Szegénynek volt egy súlyosabb autóbalesete. Na most, az embernek az a benyomása, amikor nézi, hogy ez a ferdén tartott fej a gondolkodó ember póza, pedig nem az." Ezért a kijelentéséért utólag elnézést kért. Tavaly októberben pedig azért támadták, mert az MDF-fel való lehetséges együttműködésről az [origo]-nak azt mondta: "ez olyan, mintha egy nyíregyházi topmodell arról beszélne, hogy szívesen szóba állna Ronaldinhóval".

Kósa pénteken is egy számára idegennek számító terepen tűnik majd fel, Dunakeszin vesz részt egy kampányeseményen. Szerettük volna megkérdezni Kósát is, hogy hogyan látja saját szerepét a Fidesz kampányában, de a polgármester titkárságán a debreceni önkormányzat sajtóosztályához irányítottak minket, ahol kedd délután visszahívást ígértek, de ez eddig nem történt meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről