A kormányon belül is vita van az izraeli repülőkről

Vágólapra másolva!
A kormányon belül sem egyértelmű a megítélése a két izraeli katonai repülőgép Magyarország feletti múlt heti átrepülésének - derült ki a parlament honvédelmi bizottságának keddi ülésén. A Külügy és a Honvédelmi Minisztérium szerint minden szabályosan történt, a közlekedési miniszter viszont azt mondta, a berepüléssel kapcsolatban nem tartották be a jogszabályokat.
Vágólapra másolva!

A magyar légtérben gyakorlatozó izraeli gépek ügye miatt tartott kedden rendkívüli ülést az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága. Az ülést a Fidesz kezdeményezte, miután a Magyar Nemzet csütörtökön számolt be arról, hogy a múlt hét szerdán az izraeli légierő két gépe kétszer megközelítette a Ferihegyi repülőtér leszállópályáját Vecsés irányából, majd leszállás nélkül távozott.

A magyar honvédség tudott az izraeli gépek érkezéséről, folyamatosan ellenőrizték a légteret, Magyarország biztonsága nem volt veszélyben - mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter a bizottság ülésén. Szekeres szerint a repülőgépek a megadott időben és útvonalon repültek. A repülést nemzetközi szervezetek is figyelemmel kísérték.

Más hatóságok és minisztériumok képviselői is arról számoltak be, hogy minden szabályosan történt, Hónig Péter közlekedési miniszter viszont úgy látja, teljesen egyértelmű, hogy nem tartották be az érvényes jogszabályokat a berepüléssel kapcsolatban, ezért a Nemzeti Közlekedési Hatóság vizsgálatot is indított az ügyben. A bizottsági ülésről szóló első hírügynökségi beszámolóból nem derül ki, hogy Hónig milyen szabálytalanságokra gondolt.

A berepülésről március 1-jén szabályos kérelmet kapott a Külügyminisztérium a nagykövetségtől, és világosan kiderült, hogy az izraeli légierő gépeiről van szó - mondta Szabó Vilmos külügyi államtitkár. A gyakorlatot az úgynevezett mediterrán együttműködés, a szövetségesi kooperáció keretében tartották. A gépek az engedélyt megkapták, és azt hajtották végre, ami abban szerepelt, ezért a berepüléssel kapcsolatban a minisztérium nem kérette és nem is kéreti be az izraeli nagykövetet a Külügyminisztériumba. Az MTI az ülést követően megkérdezte az államtitkártól, hogy voltak-e a gépeken hírszerzésre alkalmas eszközök, mire Szabó azt válaszolta, hogy a gépeken nem voltak a tövényben meghatározott "veszélyes" anyagok és eszközök.

A gépek a kérelem szerint "touch and go", azaz megközelítési és átrepülési manővert szerettek volna végrehajtani Ferihegyen. Az engedélyt a Nemzeti Közlekedési Hatóság légiközlekedési igazgatósága még aznap kiadta - mondta el az ülésen Vágó József, a légiközlekedési igazgatóság vezetője. Az izraeli repülők érkezéséről tájékoztatták a magyar honvédség és a hírszerző szolgálatok illetékeseit is.

Tömböl László vezérkari ezredes is arról beszélt, hogy katonai és repüléstechnikai szempontból a repülési terveknek megfelelően, engedélyekkel repült a két gép. A gépek nagy távolságú navigációs gyakorlórepülést hajtottak végre. Két repülőtéren is gyakorolták a "bejöveteli eljárást". Ezzel az eljárással sem polgári, sem katonai gép nem tud információszerzést végezni - mondta a vezérkari főnök.

A gépek berepülése a Fidesz szerint is törvénysértő volt. Lázár János, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke az ülést követő sajtótájékoztatón azt mondta, az izraeli gépek belépéséhez hiányzott a titkosszolgálatok hozzájárulása, ezért a törvényeket megszegve hajtották végre "a mai napig ismeretlen célú berepülést" az országba. A Fidesz arra kéri a kormányfőt, hogy még kedden hívja össze a nemzetbiztonsági kabinetet, és vizsgálja felül a légtér igénybevételének katonai gépekre vonatkozó szabályozását, és a miniszterelnök azonnali hatállyal mentse fel a Nemzeti Közlekedési Hatóság vezetőit - mondta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!