OVB: Jogsértő volt Orbán zuglói iskolalátogatása

Vágólapra másolva!
Az Országos Választási Bizottság szerint jogsértő volt, hogy a Fidesz elnöke kedden elment a zuglói zeneiskolába, és ott a tanulók előtt beszélt. A zeneiskolai látogatás miatt az MSZP kampányfőnöke fordult az OVB-hez.
Vágólapra másolva!

Az Országos Választási Bizottság csütörtök este határozatot hozott arról: jogsértő volt, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök egy zuglói zeneiskolában kampányolt kedden. Szigetvári Viktor, az MSZP kampányfőnöke fordult kifogással emiatt az OVB-hez, mert szerinte Orbán megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét azzal, hogy március 23-án megjelent a zuglói Szent István Király Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskolában, szavazásra buzdította a tanárokat, diákokat, valamint népszerűsítette pártját.

Szigetvári közölte: a közoktatásról szóló törvény szerint a "nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben, területén párt, politikai célú mozgalom vagy párthoz kötődő szervezet nem működhet (...) párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható". Szerinte a híradásokból egyértelműen megállapítható, hogy Orbán a zeneiskolát mint a Fidesz elnöke látogatta meg, és ott politikai, választási célú tevékenységet folytatott.

Az OVB tagjai csütörtök este arról vitatkoztak: megállapítható-e, hogy Orbán diákok előtt kampányolt, vagy sem. Végül a rendezvényről írt tudósítások alapján azt látták bizonyítottnak, hogy a Fidesz elnöke a tanulók előtt beszélt. Az OVB határozatában megállapította a jogszabálysértést, és a Fidesz elnökét a további jogsértéstől eltiltotta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!