Orbánt kímélik, Mesterházyt ellenséges terepre is elküldik

Vágólapra másolva!
A Fidesz ezer, a Jobbik négyezer kampányrendezvényt tervez a választásokig, Mesterházy Attila, az MSZP kormányfőjelöltje egymaga több mint száz helyre akar elmenni. Orbán Viktor Fidesz-elnököt óvják március 15-ig, a Fidesz útját leginkább Kövér László tapossa ki. Mesterházy ellenséges terepre is elmegy, Vona pedig a hűséges vidékeket járja.
Vágólapra másolva!

"A választási kampányban nagyon fontosak a hirdetések, plakátok, a legfontosabb azonban a választókkal folytatott közvetlen párbeszéd" - mondta Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója a múlt héten, amikor bejelentette, hogy március 1-tól új szakaszba lép a párt kampánya, a Fidesz politikusai országjárásra indulnak. Nyitrai az [origo]-nak azt mondta: március 1. és április 11-e között több mint ezer rendezvénye lesz a Fidesznek.

Mesterházy Attila, az MSZP listavezetője szombaton már meg is kezdte országjárását a Hajdú-Bihar megyei Polgáron. Mesterházy azt tervezi, hogy a választások első fordulójáig több mint száz rendezvényen vesz részt. Hasonló, bár kisebb nagyságrendű országjárást jelentett be Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje, aki öt hét alatt minden megyébe és minden nagyobb városba legalább el szeretne jutni, hogy személyesen mutassa be programját: hétfőn Békéscsabán és Szegeden járt, szombaton pedig Miskolcra utazik.

Orbán még kivár

Bár a Fidesz politikusai már aktívan járják az országot, Orbán Viktor, a párt elnöke egyelőre nem vesz részt a kampányban. A Fidesz szerint ő csak a március 15-i hivatalos kampánynyitó után kezd vidéki rendezvényekre járni, helyette a Fidesz főként az elnökség tagjait, EP-képviselőit vagy egy-egy szakpolitikusát küldi, a budapesti kerületeket pedig Tarlós István, a párt fővárosi frakcióvezetője járja be.

A következő két hétben a Fidesz eseménynaptára szerint Kövér Lászlónak, az országos választmány elnökének lesz a legtöbb dolga, legalább tíz településre látogat el, az ország egyik végétől a másikig. Kövér hétfőn a kétezer fős, Fejér megyei Soponyán kezdte el országjárását, szerdán Esztergomba megy, jövő hétfőn pedig Miskolcra. Jövő hét szerdán Semjén Zsolt KDNP-elnökkel együtt tart fórumot a horvát határ melletti Barcson, majd szombaton a Szabolcs megyei Nyírbátorban beszél.

Viszonylag kevés leszervezett programja van viszont Varga Mihály alelnöknek: hétfőn egy ajkai és egy pápai fórumon vett részt, kedden saját választókerületében, Karcagon lesz programja. Hasonló helyzetben van Navracsics Tibor frakcióvezető is, aki részben a saját választókerületében, a Veszprémhez közeli Gyulafirátóton és Sólyon kampányol, majd jövő héten kedden besegít a fővárosi XI. kerületben, pénteken pedig Szentkirályszabadján várják. Kósa Lajos debreceni polgármester a saját kampánya mellett Tiszavasváriban, Dunakeszin és Veszprémben is részt vesz rendezvényeken.

Négyezer Jobbik-fórum

Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója az [origo]-nak azt mondta, az idei választási kampányban mintegy négyezer rendezvényt terveznek. Ebből ezret szervez a központi kampánystáb, ezeken a párt vezetői, EP-képviselői vesznek részt, akik közül minden választókerületbe, minden fontosabb településre eljut valaki. A maradék háromezret a helyi jelöltek rendezik, akikkel szemben elvárás, hogy választókerületük minden településén megjelenjenek legalább egyszer.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Vona Gábor egy korábbi lakossági fórumon

Az egyik legaktívabban kampányoló pártvezető Vona Gábor, a Jobbik elnöke, aki a párt honlapján közzétett eseménynaptár szerint legalább tíz fórumon vesz majd részt a következő két hétben. Vona főként a vidéki városokat járja, a következő két hétben csak egy programja van a fővárosban: március 11-én Újpesten vesz részt egy fórumon. Egy-két nap alatt több, egymáshoz viszonylag közel eső települést is meglátogat (múlt vasárnap volt például Debrecenben és Mátészalkán is).

Ezen a héten Vona olyan, észak-magyarországi városokat látogat meg, ahol a Jobbik erős: március 5-én, a négy éve még baloldali fellegvárnak számító Kazincbarcikára megy, ahol az EP-választáson 20,5 százalékot szerzett a Jobbik. Másnap Edelény és Ózd következik, ahol 18,9, illetve 33,2 százalékot kaptak júniusban. Szabó szerint az ésszerűség diktálja, hogy térben és időben is közel legyenek egymáshoz a programok, mert így Vona idejét és energiáit is kímélik, illetve a benzinnel is spórolnak.

A jövő héten Vona Gábor két kisebb Heves megyei településen, Atkáron és Visontán is tart fórumot. Ezek azért kerültek a programba, mert a gyöngyösi választókerülethez tartoznak, amelyben Vona indul - mondta Szabó -, és a pártelnökre is vonatkozik a szabály, hogy az egyéni jelölteknek választókerületük minden településén kell legalább egy fórumot tartani.

Kérdőjelek az MSZP-s rendezvények mellett

Bár Mesterházy Attila és más szocialista politikusok is bejelentették, hogy országjárásba kezdenek, tervezett kampányrendezvényeiről még keveset tudni. A párt honlapján található eseménynaptárban hétfőn csak egy komáromi rendezvény volt megadva, a sajtóosztályon pedig azt közölték, a későbbi rendezvények mellett még sok a kérdőjel, ezért még nem hozzák nyilvánosságra azokat.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Mesterházy a kampánnyitó rendezvényen

Mesterházy a múlt héten már járt Simontornyán, Pakson, Polgáron és Rakamazon is, utóbbi azért érdekes, mert a Szabolcs megyei kisvárosban az MSZP nagyon rosszul (13,2 százalék), a Jobbik viszont kiemelkedően (41,8 százalék) szerepelt a júniusi EP-választáson. Mesterházy tehát olyan helyekre is ellátogat, ahol a szocialistáknak nem sok babér terem. Mesterházy legtöbbször a helyi jelöltek meghívására utazik vidéki helyszínekre: Polgárra Tóth József helyi polgármester, az V. kerületbe Steiner Pál fővárosi frakcióvezető hívta meg.

"Az a tervem, hogy minél több választási körzetet meglátogassak, a maximális cél, hogy mind a 176 egyéni választókerületbe eljussak" - mondta az [origo]-nak Kovács László korábbi külügyminiszter és uniós biztos, aki idén visszatér a magyar belpolitikába. Szerdán például Lamperth Mónika kaposvári fórumán vesz részt. Járja az országot - kedd este például Kunszentmiklósra hivatalos - Szili Katalin korábbi házelnök is, aki saját mozgalommal akarja megújítani a baloldalt, és Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök is. Gyurcsány egyelőre főként zártkörű rendezvényeken vesz részt, szintén a helyi szervezetek meghívására (erről itt olvashat).

LMP-s filmvetítés

A Lehet Más a Politika (LMP) egyelőre még a kopogtatócédulák gyűjtésére koncentrál - mondta az [origo]-nak Hámori Hanna, a párt sajtófőnöke, aki szerint meg fognak szaporodni a programok, ha ezzel a feladattal végeznek (legkésőbb március 19-ig lehet ajánlásokat gyűjteni). A párt programjait, a sajtófőnök szerint alapvetően a vidéki csoportok és a helyi jelöltek szervezik, ők egyeztetik a pártközponttal is, hogy melyik országos vezető, mikor tud ellátogatni hozzájuk.

Schiffer András, az LMP listavezetője a nagyobb vidéki városokban vesz részt rendezvényeken: szerdán Pápán tart sajtótájékoztatót és lakossági fórumot, pénteken Mosonmagyaróváron mutatja be a párt programját Elek István közíró társaságában, a jövő héten szerdán pedig Komáromba látogat. Az LMP filmvetítéssel egybekötött rendezvényt is tart ezen a héten pénteken: Tatabányán Luc Besson Home (Otthonunk) című filmjét vetítik, előtte és utána pedig Novák Péter zenész-műsorvezető beszélget a film narrátorával.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!