Zavarja a tutyimutyiság az MSZP közlegényeit

Vágólapra másolva!
Rossz a hangulat az MSZP több helyi szervezeténél, sokan úgy érzik, a párt tutyimutyi lett. Több MSZP-s helyi képviselőnek nem tetszik, hogy a hatalmas választási vereség után a pártvezetés óvatoskodik a tisztújítással, új arcokat és több befolyást akarnak. Sokan aggódnak az őszi önkormányzati választásokért is, aminek már egy megújított párttal vágnának neki. Az [origo] az MSZP talpasaival beszélt.
Vágólapra másolva!

Elege van a tisztújítást egyre csak halogató pártvezetésből az MSZP sok tagjának, szimpatizánsának, akik a párt jövőjén törik a fejüket - ez derült ki, amikor az [origo] a párthierarchia alján álló városi vezetőket, tagokat és aktivistákat kérdezett a súlyos válaszátsi vereséget elszenvedő MSZP-ről. Korábban kérdésünkre több magas pozíciót betöltő szocialista is arról beszélt, hogy a párton belül "minél lejjebb nézzük, annál inkább" a megújulásra, vagyis új vezetők választására voksolnának embereik.

A párt elnöksége a választások második fordulója után felajánlotta lemondását a június elején várhatóan összeülő pártkongresszusnak, de nem mondott le. A múlt hétfőn összeülő új MSZP-frakció tanácskozásáról kiszivárgott információk szerint a párt felsővezetése, és a végül mandátumot szerző képviselők nagy része inkább csak az őszi önkormányzati választások után látna neki a teljes tisztújításnak. Az őszi választáson induló politikusok közül többen elhalasztanák a tisztújítást, hogy a kampányra koncentrálhassanak.

A kivétel Vadai Ágnes, aki bejelentette, hogy lemond elnökségi posztjáról, mert teljes tisztújítást akar. Hozzá hasonlóan egymás után mondott le teljes tisztújítást követelve a párt bajai és békéscsabai elnöksége, míg a hajdú-bihari szocialisták nyilvános állásfoglalásban szólították fel távozásra nemcsak az országos elnökséget, de a megyei párttestületeket is.

"Nem viheti el egy ember a balhét"

"Ez már nem az a párt, amit 1989-ben megalapítottunk" - jelentette ki az [origo]-nak a nyírbátori pártszervezet egyik tagja, Birta Sándor, aki kevésnek tartja a pártelnök, Lendvai Ildikó lemondását, hiszen mint mondta, "nem viheti el egy ember a balhét". Szerinte a teljes vezetésnek ugyanezt kellett volna tennie, beleérte a szocialista miniszterelnök-jelöltet, Mesterházy Attilát is. "Tetszik, nem tetszik, de buktunk vele" - mondta.

Az MSZP-alapító Birta szerint reménytelen a jelenlegi, "a saját pecsenyéjét sütögető" vezetőséggel nekifutni az őszi önkormányzati választásoknak. 1990-ben is talpra álltunk, de ehhez vezéregyéniség kell, olyan, aki kikezdhetetlen, és ismert is valamennyire, mert kevés az idő - mondta Birta, aki szerint Botka Lászlóra, Szeged szocialista polgármesterére (aki egyéniben kikapott fideszes ellenfelétől a választáson) illik ez a személyleírás. Hozzátette, a nyírbátori szervezetnek konkrét javaslata is van, amit továbbítani fognak a választmánynak: az alapszabályban rögzített határidők megfelezésével gyorsítanák fel a teljes, alulról felfelé végigvitt tisztújítást.

"A kormányzati munka miatt jutott ide az MSZP"

A sátoraljaújhelyi szervezetnek is van ötlete arra, hogyan újuljon meg az MSZP. "Nem az alapszervezetekkel van a baj, elsősorban a rossz irányítás és kormányzati munka miatt jutott ide az MSZP" - mondta Majoros László, a helyi szervezet elnöke, aki szerint így akár már a júniusi kongresszuson új elnökséget lehetne választani.

A forgatókönyvet is kitalálták: az országos elnökség azonnali hatállyal lemondana, majd rögtön elindulhatna a bejelentkezés a posztokra, a "valóban tenni akaró" jelentkezőktől - a gyorsaság érdekében elektronikusan terjesztett - ismertetőt kérnének elképzeléseikről, terveikről. Az alapszervezetek ezeket megvitatnák, és a konkrét személy támogatására szóló felhatalmazással látnák el küldötteiket már a június 7-re tervezett kongresszusra.

Túl sok a huzavona

"Nem kellene kidobni egyszerre az egész elnökséget, de a jelenlegi formájában nem maradhat a testület, vállalniuk kell a felelősséget" - mondta Majoros. Szerinte az őszi önkormányzati választás sem ok a tisztújítás elhalasztására, pontosan emiatt kellene sietni, hiszen nincs idő "egymást gyilkolászni és választgatni".

Egy névtelenséget kérő borsodi MSZP-s aktivista szerint nem véletlen a tisztújítás körüli huzavona, a pártot régóta joggal tartják "tutyimutyi"-nak. "Az emberek a széthúzást, a lassúságot látják, a párt sokat emlegetett sokszínűsége ma már inkább azt jelenti, hogy a vezetőink több irányba próbálják húzni ugyanazt a szekeret" - jegyezte meg.

Az [origo]-nak nyilatkozó pártaktivista ennek ellenére optimista, szerinte a kormányzás, a baloldalhoz hasonlóan a Fideszt is el fogja koptatni, ráadásul a politikai váltógazdaságból is az következik, hogy előbb-utóbb "vetésforgószerűen" újra hatalomra kerülhet az MSZP. "De nem a mostani arcokkal, akik régóta egymás közt cserélődnek a posztokon, hogyan várhatnánk tőlük az újítást" - kérdezte. "Szorgalmas, becsületes emberek kellenek, nem baj, ha még ismeretlenek, csak ne legyenek még megfertőzve" - jelentette ki. Velük cserélné le a parlamentbe bejutott 59 MSZP-s képviselő többségét, aminek szerinte semmi akadálya sincs, hiszen 57-en listán jutottak be, "hozzájuk a népnek semmi köze sincs".

"Mindenki újra mérettesse meg magát"

Nem ő az egyetlen, aki változtatna a szocialista frakción is: egy Pest megyei kisváros névtelenséget kérő helyi elnöke azt állította az [origo]-nak, párttagok ötletelnek azon, kit kire lehetne lecserélni a parlamenti képviselőcsoportból. "Jönnek az internetről kinyomtatott listával és nézik, hogy kinek a lemondásával ki juthatna mandátumhoz" - mondta. Ez szerinte csak akarat kérdése, hiszen a pártbeli szabályok értelmében nem automatikusan töltődik fel a lemondó képviselők helye, a jelölő szervezetek helyettük új, neki tetsző embereket küldhetnének az országgyűlésbe. (Állásfoglalásukban a hajdú-bihari szocialisták is azt követelték, hogy Oláh Lajos megyei pártelnök helyett új személyt állíthassanak a megyei listájuk befutó helyére, "aki bírja a megye párttagjainak bizalmát".)

"Mindenki újra mérettesse meg magát" az MSZP-ben megyei szint felett - mondta Élő Norbert, a párt X. kerületi (Kőbányai) szervezetének elnöke, aki szerint "ez a minimum". "Ezt a helyi szervezet pár napja már meg is szavazta, így ezzel a javaslattal fogunk a májusi választmányhoz fordulni" - közölte a kőbányai elnök, aki úgy értesült, más fővárosi kerületek is azonnali, felmenő rendszerű tisztújítást fognak kérni.

Élő Norbert úgy fogalmazott, az önkormányzati választásnak csak úgy lehet nekimenni, ha az MSZP tanul a hibáiból. Érthető szerinte, hogy a pártban most nagy az elkeseredettség és a harag, szerinte ugyanis az egyszerű tagok is rengeteget dolgoztak, mégis szembesülniük kell a vereséggel. Pedig "van még innen lejjebb is".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről