A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:20AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Bíróságon küzd a Vértesi Erőműért az oroszlányi önkormányzat

Vágólapra másolva!
Kisrészvényesként bíróságon támadja meg Oroszlány azt a döntést, amely alapján végelszámolással megszűnik a Magyarország utolsó szénbányáját működtető Vértesi Erőmű. A város polgármestere szerint a többségi tulajdonos MVM szándékosan a két kormány közti átmeneti időre időzítette a döntést, pedig a térség fideszes képviselői is meggondolatlan lépésnek tartják a bezárásról szóló döntést.
Vágólapra másolva!

Az oroszlányi önkormányzat bíróságon támadja meg a Vértesi Erőmű Zrt. legutóbbi közgyűlésének határozatait, amelyek közt szerepel a társaság végelszámolással történő megszüntetése is - mondta az MTI-nek Rajnai Gábor, a város MSZP-s polgármestere. A kisebbségi részvényes Oroszlány arra hivatkozva támadja a meg a határozatokat, hogy semmilyen információt nem kapott a készülő döntésekről, pedig a törvény szerint 15 nappal a közgyűlés előtt a tudomására kellett volna hozni az igazgatóság jelentésének lényeges adatait.

A többségi tulajdonos Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) igazgatósága május 17-én döntött arról (majd május 18-án az erőmű közgyűlése formálisan is meghozta a határozatot), hogy "megkezdi a felkészülést" Vértesi Erőmű Zrt. végelszámolására, vagyis a cég megszüntetésére. Ennek következtében év végén leáll a termelés Magyarország utolsó mélyművelésű szénbányájában, és legkésőbb három év múlva az oroszlányi erőművet is leállítják.

Rajnai Gábor szerint a kereset beadásának nincs halasztó hatálya a határozat végrehajtására, de a bírósági ítélet felfüggesztheti a döntések véghezvitelét. "Most minden nap a túlélést jelenti, hiszen a térség két fideszes országgyűlési képviselője, Völner Pál és Czunyiné Bertalan Judit is azt nyilatkozta a közelmúltban, hogy a Fidesz egyetért a munkavállalók képviselőivel és meggondolatlan lépésnek tartja, hogy a Magyar Villamos Művek bezárja a Vértesi Erőművet" - mondta Rajnai.

Az MVM azzal indokolta a döntést, hogy a végelszámolás megindítása az erőmű jelenlegi helyzetében az egyetlen olyan jogi eszköz, amely lehetőséget biztosít a munkavállalók szempontjainak megjelenítésére. A Vértesi Erőmű Zrt. szakszervezetei a társaság közgyűlésének helyszínén, a Bokodi Erőmű előtt demonstráltak az erőmű 1550 munkahelyének megtartásáért.

Az MVM korábbi közleménye szakértői véleményekre hivatkozva azt állította, hogy a Vértesi Erőmű által fenntartott foglalkoztatás az elmúlt tíz évben 120 milliárd forintot meghaladó állami támogatást igényelt, mely terhet jelentett a tulajdonos és a magyar áramfogyasztók számára. Szabó Pál korábbio vezérigazgató a helyi televízióban azt mondta: a Vértesi Erőműnek ebben az évben 13-14 milliárd forint tulajdonosi támogatásra is szükség lehet.

A Vértesi Erőmű évek óta folyamatosan veszteséges: 2007-ben 3,3 milliárd, 2008-ban 6,6 milliárd, 2009-ben pedig 3,9 milliárd forint veszteséget termelt. Az idei évi üzleti tervben 720 millió forint veszteség szerepel, ami Szabó Pál szerint "már a kezelhetőség kategóriájába tartozik". A veszteség annak ellenére is halmozódott, hogy minden áramszámlába be van építve a szénbánya támogatása. Az úgynevezett szénfillér 0,2 forintot jelent minden kilowattóra áram árában. A cég jegyzett tőkéje a tavaly nyári tőkeleszállítás után mindössze 500 millió forint.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!