A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Óllal együtt elrepített, majd 32 kilométerrel odébb tett le egy kutyát a Szabolcs megyei Geszterédre múlt héten lecsapó vihar - írta több brit és indiai lap a magyar "repülő kutyáról", megszólaltatva a kutya gazdáját, és megtalálóját is. A történetből a hatalmas viharon kívül egyetlen szó sem igaz a faluban élők szerint. A szálak egy apró portugál hírügynökséghez vezetnek, ahol a történet eredete homályba vész.
Vágólapra másolva!

Szerencsésen visszatalált gazdájához a magyar kutya, amelyet felkapott egy szélvihar, és otthonától 20 mérföldre repített - közölte a szenzációs hírt a brit Daily Mail. A lap beszámol arról, hogy a magyarországi településen, Geszteréden élő Tamás Ágnes az óljához láncolta "szeretett háziállatát", Brúnót, de amikor a hurrikánerejű széllel kísért vihar lecsapott, nem mert odamenni, hogy megmentse az állatot.

Az 57 éves nő a hír szerint azt nyilatkozta: "Láttam, hogy sorban szakadnak le a szomszéd házak tetői. Kiszaladtam a házból, hogy megpróbáljak eljutni a pincéig, és nem hittem el, amikor láttam, hogy a kutyaház a levegőbe emelkedik, a benne kucorgó kutyával együtt." Hozzátette, "olyan volt, mintha az Óz, a nagy varázslót látnám".

A Daily Mail szerint Brúnót a háza nélkül 20 mérfölddel - mintegy 32 kilométerrel - távolabb találta meg egy Csutor Kálmán nevű férfi, aki szintén megszólal a cikkben: "A kutya nagyon meg volt gyötörve. Fogalmam sincs, hová lett a kutyaház, és azt sem tudom, hogy a szél hurcolta-e ilyen messzire, de amikor rátaláltam, 20 mérföldnyire volt az otthonától." A Daily Mail szerint a helyi rádió tett közzé egy felhívást az elrepült kutyáról, Csutor pedig felhívta a hatóságokat, így sikerült megtalálni a gazdáját. Brúnót ezután "Lucky", azaz "Szerencsés" névre keresztelte boldog gazdája - írja a lap, amely még képet is közöl a barna-fehér foltos keverék kutyáról.

A hír a napokban több angol nyelvű oldalon is felbukkant, így a Female First, a Post Chronocle című oldalakon, több hírgyűjtő oldalon, blogokon, és még egy indiai újság oldalán is - a hozászólók minden esetben sajnálkoztak a kutya megpróbáltatásai miatt, de örültek a megmenekülésének. Egyes oldalakon a gazdát, Tamás Ágnest férfinak titulálják, másutt megjelölik, hogy a megtaláló a Vöröskereszthez fordult - ettől eltekintve a beszámolók nagyrészt megegyeznek.

Félmondatos hír egy szóbeszéd alapján

Az elrepített kutyáról szóló hírnek a magyar sajtóban lényegében nincs nyoma. A Szabolcs Online híréből azonban kiderült, hogy a múlt hét hétfőn valóban hatalmas vihar pusztított Geszteréden és a környékbeli néhány faluban. Főként Geszteréd egyik utcáját rongálta meg a mindössze fél óráig tartó vihar: az Aranyszablya soron gyakorlatilag minden ház tetejét leszedte, és leszaggatta a vezetékeket. Az egyik ott lakó asszony azt mondta a lapnak, hirtelen úgy besötétedett, mintha éjszaka lenne. A vihart a családjával együtt a házukban kuporogva vészelték át, nekifeszülve a bejárati ajtónak, miközben hallották, ahogy a tetőt szaggatja le a szél.

A Szabolcs Online videóriportjában megszólal egy Tamás Ágnes nevű fiatal nő, aki arról beszél, hogy a vihar közben nem a javaikat, hanem az életüket féltették, az ablakon is alig mertek kinézni. Kutyáról azonban szót sem ejt. A brit oldalakon közölt történetnek mindössze egy mondatban van nyoma a Szabolcs Online írásában: "Beszélik, hogy az egyik ház tetejét nem találják, de van olyan udvar, ahonnan a kutya is eltűnt láncostul, ólostul."

Geszteréden nem hallottak elrepült kutyáról

Az [origo] megpróbálta megkeresni a Szabolcs megyei Geszteréden a kutya 57 éves gazdáját, Tamás Ágnest. Egy Tamás Jánosné nevű asszonyt találtunk a faluban, aki azt mondta, az unokáját nem Ágnesnek, hanem Tímeának hívják, nem 57 éves, hanem csak 22, és nem vitte el a szél a kutyájukat.

Az idős asszony tudni vélte, hogy valóban volt egy kutya az Aranyszablya utcában, amelyet elvitt a vihar a házával együtt, és utóbb megtalálták. Megnevezte a családot, akiknek a kutyájával szerinte az eset történt, ők azonban megkeresésünkre azt mondták, nem az ő kutyájukról van szó. Több, a közelben lakó falubeli sem tudott arról, hogy a vihar során egy kutyát elvitt volna a szél.

A forrás homályba vész

Az angol nyelvű hírek forrását sem a Daily Mail, sem más oldalak nem jelölik meg egyértelműen - néhány cikk esetében a lapok saját szerzői írták alá a cikket, másutt pedig a Photonews Agencia Noticiosa nevű portugál hírügynökségre hivatkoznak, amely oldalán ugyanazt a képet közli a kutyáról, mint a Daily Mail. A hírügynökség honlapján jutányos áron kínál bulvárhíreket, de csak kevés hírt szerepeltet rajta. Az ügynökség Facebook-oldalán profilképként egy erősen kopaszodó, fülbevalós férfi arca jelenik meg.

Az [origo] a repülő kutyáról szóló hír forrását kutatva megkereste a portugál ügynökséget, amelynek egyik munkatársa telefonon azt közölte: emlékszik a pár nappal ezelőtti hírre, de annak forrása nem a hírügynökség, ők is egy másik ügynökségtől kapták a hírt, a CEN-től. A Daily Mail ugyanezt a három betűs rövidítést a kutyáról készült fotó forrásaként tünteti fel. CEN nevű hírügynökségnek azonban nincs nyoma az interneten.

Vitkovics Béla, Geszteréd polgármestere az [origo] érdeklődésére úgy reagált: a hír képtelenség, semmi hasonló nem történt. Hozzátette, maga is olvasta az angolul megjelent híreket, de nem tudta, honnan származhatnak. A polgármester szerint a történet legalább némi vidámságot hoz a geszterédieknek, akiknek el kell kezdeniük újraépíteni az otthonaikat. "Ma is összedőlt egy ház" - mondta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!