Arisztokratikus helyett plebejus elnök lenne Schmitt Pál

Vágólapra másolva!
Újfajta elnöki stílust szeretne képviselni Schmitt Pál, ha az országgyűlés megválasztja köztársasági elnöknek. Elődjének arisztokratikus stílusa helyett közvetlen, nyitott, párbeszédre kész elnök szeretne lenni. Legfontosabb feladatainak a magyar nyelv ápolását, a sport terjesztését, az egészséges életmód és az élethosszig tartó tanulás népszerűsítését tartaná. Kötetlen, laza bemutatkozásában azt mondta, nem a kétharmados parlamenti többség törvényalkotási lendületének gátja, hanem kiegyensúlyozója akar lenni.
Vágólapra másolva!

Kedélyes, oldott hangulatú meghallgatáson beszélt köztársasági elnöki programjáról Schmitt Pál csütörtökön a Fidesz-frakció előtt. Schmitt Pált, az országgyűlés elnökét szerdán, levélben jelölte köztársasági elnöknek Orbán Viktor miniszterelnök. A Fidesz-frakció csütörtöki rendkívüli ülésén Lázár János frakcióvezető felolvasta a héten Bulgáriában nyaraló miniszterelnök levelét. Orbán azt írta, több jelöltet meghallgatott, gondosan mérlegelte erényeiket, ezek alapján javasolja a posztra Schmitt Pált.

Schmitt lazán, sokszor viccelődve beszélt terveiről és arról, milyen elképzelése van a köztársasági elnöki posztról. Szerinte kétféle elnökfelfogás létezik: az egyik szerint az elnök távolságtartó, arisztokratikus, aki ritkán szólal meg, az alkotmány maradéktalan őre. Schmitt szerint hozzá közelebb áll a másik felfogás, amely szerint az elnök az emberek képviselője. Azt mondta, ha az elnök részt vesz egy eseményen, azzal emeli a jelentőségét, és jó néven veszik az emberek, ha közel engedi őket magához.

Schmitt arról is beszélt, egy olyan párt tagja, amelyre a nép kétharmados többségű hatalmat ruházott, de neki államfőként a tört számokat el kell felejtenie, nem képviselheti csak a kétharmadot. Úgy fogalmazott, a négyharmad képviselője akar lenni, azaz a teljes országon kívül a határon túli magyarok elnöke is lenne. Kétharmados többségnél szerinte az elnök "felkötheti a nadrágját", mert meg van kötve a keze, még az alkotmánymódosításba sem avatkozhat bele, ilyenkor nem marad más lehetősége, mint a politikai vétó, azaz hogy visszaküldje a törvényt a parlamentnek (az elnök feladatairól és lehetőségeiről ebben a cikkünkben olvashat bővebben).

Schmitt azt mondta, megválasztása esetén nem lesz a kétharmados többség törvényalkotási lendületének gátja, nem ellensúlyozni, inkább kiegyensúlyozni szeretne. Schmitt azt mondta, államfőként a legszélesebb körű konzultáció híve lesz, nála a párbeszéd mindig meghallgatással fog kezdődni. Utalt arra, hogy elődjével ellentétben ő egyeztetni fog azoknak a pozícióknak a betöltéséről is, amelyekre az alkotmány szerint a köztársasági elnök jelöl.

Hosszan sorolta azt is, milyen feladatokat szeretne elvégezni elnökként. Azt mondta, ő a magyar nyelv ápolását, a sport terjesztését, az egészséges életmód és az élethosszig tartó tanulás népszerűsítését tartaná legfontosabb missziójának. Ezekben a feladatokban számít a feleségére is, "akiből first lady lesz".Azt hangsúlyozta, hogy példát akar mutatni államfőként az embereknek. Külpolitikai kérdésekben rábízná magát Martonyi János külügyminiszterre - mondta.

Schmitt beszéde után a fideszes képviselők az [origo]-nak azt mondták, reményeik szerint a politikus elnöki stílusa valahol Göncz Árpád korábbi és Sóyom László jelenlegi köztársasági elnök stílusa között félúton fog elhelyezkedni. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke pedig közölte: "Itt az ideje annak, hogy az arisztokratikus attitűd helyett a plebejus attitűd érvényesüljön, olyan köztársasági elnök kell, aki közülünk való."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről