A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kedden megválaszthatják államfőnek Schmitt Pált

Vágólapra másolva!
Köztársasági elnököt választ kedden az országgyűlés. Schmitt Pált, a Fidesz és a KDNP jelöltjét valószínűleg már az első fordulóban megválasztják, a két frakciónak ugyanis kétharmados többsége van a parlamentben.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlés kedden várhatóan megválasztja az ország új, augusztus 6-án hivatalába lépő köztársasági elnökét. A Fidesz-KDNP Schmitt Pált, az Országgyűlés elnökét, az MSZP Balogh Andrást, Magyarország thaiföldi nagykövetét jelölte államfőnek. Ahhoz, hogy valaki hivatalosan is jelöltté válhasson, az országgyűlés legalább ötven tagjának írásbeli ajánlása szükséges.

Ha kedden sikertelen lesz a köztársaságielnök-választás első és a második fordulója, akkor szerdán is ülésezik a parlament. A választás első fordulója 13 órakor kezdődik. Először 10-10 percben bemutatkoznak a jelöltek, majd megtörténik a titkos szavazás. Ha ez eredményes, vagyis az összes képviselő kétharmada igennel szavaz valamelyik jelöltre, akkor az eredmény kihirdetése után a köztársasági elnök még aznap leteszi az ünnepélyes esküt. Mandátuma öt évre szól.

Eredménytelen szavazás esetén új ajánlást kell benyújtani, és újabb, második szavazási fordulót kell tartani még kedden, ahol ugyancsak az összes képviselő kétharmadának igen szavazatára van szükség az elnökválasztás eredményességéhez. Ismételt eredménytelenség esetén a harmadik, szerdai fordulót újabb jelölés nem előzi meg, de csak arra a két jelöltre lehet szavazni, akik a második fordulóban a legtöbb szavazatot kapták. Ebben a fordulóban a szavazatok többségének elnyerése szükséges.

A jelenlegi parlamenti arányokat figyelembe véve valószínűsíthető, hogy már az első fordulóban sikerül megválasztani az új elnököt. A Fidesznek és a KDNP-nek kétharmados többsége van az országgyűlésben, így valószínűleg Schmitt Pál lesz a következő köztársasági elnök.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!