A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Már Cozma megölése előtt vérontást ígért egy vádlott

Vágólapra másolva!
Huszonöt ember állt bíróság elé szerdán Veszprémben a Cozma-ügyben, társtettesként elkövetett garázdasággal vádolják őket. A vádirat szerint a csoport már akkor kötekedett és verekedett, mikor megérkezett a klubhoz, ahol Marian Cozma kézilabdázót megölték, és egyikük már akkor megjegyezte, hogy "itt ma vér fog folyni". A gyilkossági ügyet külön perben tárgyalják szeptembertől.
Vágólapra másolva!

Kommandósok vezették elő a Cozma-ügyben előzetes letartóztatásban lévő tíz embert a Veszprémi Városi Bíróságon, ahol szerdán kezdődött el a csoportos garázdaság miatt indított per. Összesen huszonöt embert vádolnak, közülük tízen vannak előzetes letartóztatásban. A Marian Cozma kézilabdázó meggyilkolása miatt indult emberölési ügyet elkülönítették a garázdaság miatti nyomozástól.

R. Sándor elsőrendű és N. Győző másodrendű vádlott a tárgyaláson megtagadta a vallomástételt, mindketten fenntartották a nyomozás során, korábban tett vallomásukat. Ezt megelőzően az ügyész csaknem egy órán át ismertette a vádiratot, a per iratanyaga 17 ezer oldalat tesz ki. Az ügyben a bíróság 318 tanút és több szakértőt hallgat majd meg. A tárgyalást a megyei bíróság épületében tartják, mert csak itt van elég nagy befogadóképességű tárgyalóterem.

"Itt ma vér fog folyni"

Az ügyész részletesen ismertette, hogy mi történt a vádhatóság szerint 2009. február 7-én. Aznap este Enyingen gyűlt össze a Dunántúl különböző településeiről mintegy 25 ember, és egy korábbi sérelmet akartak aznap este Székesfehérváron megtorolni. A terepszemlére Székesfehérvárra előreküldött emberük azonban egyetlen szórakozóhelyen sem találta azt, akin elégtételt akartak venni. Így végül Veszprémbe mentek szórakozni; nyolc autóval konvojban érkeztek a megyeszékhelyre.

Videó a tárgyalásról

A Patrióta lokálban a 25 fős ittas csapat azonnal a "kihívóan közösségellenes" viselkedésével hívta fel magára a figyelmet, szidalmazták, lökdösték a vendégeket, és az ott lévő nőket fogdosták - közölte az ügyész, aki szerint a randalírozó csapatból valaki meg is jegyezte, hogy "itt ma vér fog folyni". A pincehelyiségben lévő diszkóban R. Sándor, N. Győző, Sz. Iván és P. Gábor minden ok nélkül kezdeményezett verekedést a kézilabdás sportolóval, Marian Cozmával. N. Győző hátulról meglökte Marian Cozmát, majd amikor az megfordult, azonnal megütötte. A sportoló bántalmazásába mind a négyen bekapcsolódtak, és kicsit később B. Csaba is csatlakozott hozzájuk a vád szerint.

A vádirat szerint erre Cozma segítségére siettek sportolótársai, Ivan Pesic, Zarko Sesum és Uros Vilovski, de a sorozatos támadásoktól földre eső Marian Cozmát egyidejűleg mind az öt támadója ütötte és rugdosta. Marian Cozmát R. Sándor egy késsel közepes erővel a bal veséjén megszúrta, majd a kést eltette, az ügyész szerint a szúrás kisebb sérülést és kisebb vérzést okozott - közölte az ügyészség.

"Ki kér még?"

Marian Cozmának és sportolótársainak sikerült kimenekülniük az utcára, ahová azonban R. Sándor, N. Győző és Sz. Iván követték őket, és a ház előtt körülvették, majd több irányból támadták és ütötték Marian Cozmát. A sportoló a kezeivel széles kaszáló mozdulatokat téve és rúgásokkal védekezett, s ettől R. Sándor megtántorodott, Sz. Iván pedig hanyatt esett. Majd mindketten felpattantak, s N. Győzővel, P. Gáborral és B. Csabával együtt a Patrióta lokál kijáratával szemközti épület falához szorították Marian Cozmát, s amikor ő védekezésül felemelte a kezét, R. Sándor ekkor - a diszkóban már használt késsel - nagy erővel szíven szúrta a sportolót. Sz. Iván és N. Győző a földre zuhant Cozmát még kétszer fejbe és hátba rúgta.

A sporttársához lehajoló Zarko Sesumot pedig N. Győző nagy erővel fejbe rúgta, majd egy késsel Ivan Pesicet vesén szúrta. Ezután többedmagukkal Uros Vilovskit kezdték kergetni, ám nem érték utol, és visszatértek a lokálhoz. Az ügyész ismertetése szerint a garázda banda a szórakozóhelyről törve-zúzva, a vendégeket fellökve és 51 ezer forintos számlát hátrahagyva távozott, és azt kiabálták: "ki kér még?". R. Sándor ugyanakkor azt is mondta: "vedd elő a pisztolyt". R. Sándor és N. Győző ugyanazon autóval távoztak, a kést Várpalota térségében kidobták a kocsiból, az a nyomozás során nem került elő. Budapestre mentek, ahol kölcsön kértek egy kocsit, majd Ausztriába távoztak, ahol elfogta őket a rendőrség.

Forrás: MTI/Nagy Lajos

A vádiratban az ügyészség R. Sándort és Sz. Ivánt kitartottsággal is vádolja, mivel prostituáltaktól éveken át több millió forintot kasszíroztak. A bíróság délután a vádlottak meghallgatásával folytatja a tárgyalást.

A kora délutáni tárgyalási szünet után szerdán a bíróság még meghallgatja az első és másodrendű vádlottat, R. Sándort és N. Győzőt. N. Győző elismerte, hogy valakit a lokál előtt az utcán fejbe rúgott, mert azt hitte, hogy a barátja, R. Sándor fekszik a betonon, és a fölé hajoló alak ütni akarja. Később látta, hogy nem a barátja, hanem a verekedők közül az a magas férfi (Marian Cozma) feküdt az utcán. Azt mondta: hajnalban nem menekültek Ausztriába, hanem az egy már korábban betervezett útjuk volt: Olaszországba és Svájcba mentek volna.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt, ahol nem sokkal korábban verekedés tört ki. A rendőrség szerint R. Sándor szúrta szíven Cozmát. Ivan Pesicet, a horvát válogatott és az MKB Veszprém kézilabdázóját a gyanú szerint N. Győző szúrta vesén, illetve ő rúgta fejbe a Cozma segítségére siető Zarkó Sesumot, a szerb válogatott és a veszprémi csapat kézilabdázóját is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!