A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Sólyomot kéri az alkotmánybírósági törvény visszadobására az MSZP

Vágólapra másolva!
Az alkotmánybírókat jelölő bizottság összetételét megváltoztató törvény visszadobására kéri Sólyom László köztársasági elnököt az MSZP. Az ellenzéki párt szerint a hétfőn elfogadott törvények a parlamenti ellenzék mozgásterét szűkítik, és ellentétesek az alkotmány szellemével.
Vágólapra másolva!

Alkotmányossági aggályok miatt a szocialista frakció nevében Mesterházy Attila levélben arra kérte szerdán Sólyom László köztársasági elnököt, hogy ne írja alá és ne hirdesse ki az országgyűlés által hétfőn elfogadott törvényeket, amelyek megváltoztatnák az alkotmánybírókat jelölő bizottság összetételét. E szerint a jövőben nem a parlamenti pártok frakciójának egy-egy tagjából álló jelölő bizottság tesz javaslatot a testület tagjaira, hanem a pártok által szerzett mandátumok arányának megfelelő összetételű, nyolctagú bizottság.

Az MSZP szerint a jelenlegi, 1990 óta érvényes szabályozásnak éppen az az értelme, hogy "az alkotmánybírák megválasztásakor a kormányoldal kétharmados többség mellett is együttműködésre kényszerül". "Az MSZP frakciója nem tartja az alkotmány szellemével összeegyeztethetőnek, hogy a Fidesz-KDNP az aktuális parlamenti többségéhez igazítja az alkotmánybírák jelölésének kereteit, szakítva az eddig bevált gyakorlattal, szűkítve ezzel a parlamenti ellenzék mozgásterét" - írják.

A kormánypártoknak nagyobb befolyást biztosító törvénymódosítás ellen több civil szervezet is tiltakozott (erről bővebben itt olvashat).

Elfogadhatatlannak tartják azt a szintén most keresztülvitt módosítást is, amely a négyötödös többségre vonatkozó garanciális szabályt törli el. Ezt a rendelkezést a Horn-kormány idején foglalták bele az alkotmányba - az MSZP megfogalmazása szerint önkorlátozó gesztusként -, hogy az új alkotmány előkészítésének részletes szabályairól szóló országgyűlési határozatot csak az országgyűlési képviselők négyötödének szavazatával lehet elfogadni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!