Előzékenységet ígér Vona a Jobbikhoz látogató Orbánnak

Vágólapra másolva!
Az LMP-frakció után a Jobbik képviselő-csoportjával is elbeszélget Orbán Viktor miniszterelnök. A találkozóra Vona Gábor, a Jobbik elnöke hívta meg, aki elsősorban a Magyar Gárda helyzetéről kérdezné a kormányfőt.
Vágólapra másolva!

Azzal a szándékkal hívták meg Orbán Viktor miniszterelnököt a Jobbik csütörtöki frakcióülésére, hogy tisztázzák a Magyar Gárda körül kialakult helyzetet, de a kormányfő válaszában azt írta, a nemzeti együttműködés keretében tesz látogatást az ellenzéki párt képviselő-csoportjánál, ezért a találkozónak nem lesznek előre meghatározott napirendi pontjai - jelentette be szerdán Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője.

Orbán Viktor a múlt hét szerdán részt vett a Lehet Más a Politika frakcióülésén, ahol az LMP képviselői a Fidesz demokrácia felfogásáról és a kormány gazdaságpolitikai csomagjáról kérdezték a miniszterelnököt. Korábban a kormányfő többször bírálta az ellenzéket, különösen az MSZP-t és a Jobbikot. A LMP-frakcióval való szerdai egyeztetés után Orbán Viktor azt mondta, a parlamentben csak egyetlen olyan párt van, amely az elmúlt nyolc évet védi, csak az MSZP nem akarja a változást.

A miniszterelnök a Jobbikot elsősorban a Magyar Gárda mozgalom miatt bírálta. A június 9-i honvédségi állományülésen úgy fogalmazott, a törvényes rend helyreállítása és védelme kizárólag állami feladat. semmilyen magánkezdeményezésre, gárdára nincs szükség, ha van erős és hatékony honvédsége, rendőrsége az országnak.

Vona Gábor csütörtökön reggel az [origo]-nak azt mondta, hivatalos levélben kereste meg a kormányfőt és kérte, hogy Orbán Viktor vegyen részt a Jobbik frakcióülésén, hogy a vitás kérdéseket átbeszélhessék. Vona azt mondta, ő elsősorban a Magyar Gárdáról, többek között a Pintér Sándor által két hete beterjesztett, a gárdajelenségre is reagáló büntetőjogi csomagról kérdezné Orbánt.

A Jobbik pártelnök-frakcióvezetője azt mondta, a képviselőik számos aktuálpolitikai kérdéssel készültek a találkozóra, ezért ő előzékeny lesz, csak a végén fogja feltenni a kérdéseit. Szerettük volna megtudni, hogy az ellenzéki párt képviselői hogyan készülnek a találkozóra, de az [origo] által megkeresett képviselők azt mondták, a találkozó előtt nem nyilatkozhatnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!