Baon.hu: A gyanúsított igazgató felmentését kéri több alkalmazottja

Vágólapra másolva!
A kecskeméti Juhar utcai speciális iskola negyvenkét dolgozója az intézményben zajló állítólagos gyermekbántalmazás miatti nyomozásban meggyanúsított iskolaigazgató felmentését kéri - írja a Baon.hu megyei lap. A dolgozók nyilatkozatban tiltakoztak az igazgatónő állításai ellen, aki éhségsztrájkba kezdett, miután meggyanúsították.
Vágólapra másolva!

Nyilatkozatot juttatott el a Baon.hu Bács-Kiskun megyei lapnak a kecskeméti Juhar utcai speciális iskola 42 dolgozója, amelyben az iskolaigazgató felmentését kérik. Az intézményben folyó állítólagos bántalmazásról, illetve a gyerekek fenyítésére szolgáló dühöngőszobáról szóló hírek után nyomozás indult, az igazgatót a múlt héten személyi szabadság megsértésével gyanúsították meg.

A botrány februárban robbant ki, amikor volt alkalmazottak és szülők fordultak a nyilvánossághoz, hogy gátat szabjanak az otthonban működő nevelési módszereknek. Elmondták és fényképekkel próbálták bizonyítani, hogy létezett egy szakszerűtlenül kialakított dühöngő, amit rendszeresen használtak. Azt állították, hogy több kollégának teljesen természetes volt, hogy ha nem tudnak megfékezni egy dühöngő fiatalt, akkor bezárták ebbe a szobába.

Vasárnap, meggyanúsítása után az igazgatónő bejelentette, éhségsztrájkba kezd, mert szeretné megvédeni a náluk tanuló gyerekeket és azokat a kollégáit, akik "nap mint nap kénytelenek a magatartási anomáliákat produkáló kamaszok, fiatal felnőttek atrocitásait elszenvedni".

Erre reagálva született meg az a nyilatkozat, amelyet hétfőn este a Baon.hu hozott nyilvánosságra. A szöveget negyvenketten írták alá, a lap szerint többségében pedagógusok, és gyermekek mellett dolgozó segítők. Az aláírók azt állítják, hogy nem igazak az igazgatónő állításai, hogy az intézmény mindennapjaiban "folyamatos és megoldatlan probléma lenne az értelmileg akadályozott gyerekek, fiatalok viselkedése". "Bár ritkán valóban előfordulnak agresszív és autoagresszív magatartásformák, ezért az esetek nagy százalékában az ott lévő dolgozó szakmai, emberi alkalmatlansága okolható. A megfelelő szakemberek birtokában vannak azoknak a pedagógiai eszközöknek, amelyekkel az ilyen helyzetek kezelhetők, a gyerekek, fiatalok a legritkábban okoznak valódi veszélyhelyzetet" - olvasható a nyilatkozatban.

Az aláírók szerint az iskolában dolgozók egy része a legalapvetőbb szakmai ismeretekkel sem rendelkezik, miközben az"állandóságot fokozottan igénylő tanulóknak" a dlgozók folyamatos cserélődésével kell szembesülniük. Az igazgatónő vezetési stílusát és hozzáértését is kritizálják, és azt állítják: "a vezetőség részéről állandó atrocitásoknak kitéve a napi feladatok ellátása egyre nehezebb".

A nyilatkozat szerint a helyzet "egyetlen megoldása az igazgatóasszony pozícióból való azonnali felmentése, új, szakmailag és emberileg elismert vezető kinevezése". A Baon.hu-nak - amely nem közölte a nyilatkozat aláíróinak nevét - az igazgatónő nem akart nyilatkozni az üggyel kapcsolatban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!