A romák franciaországi kitoloncolása ellen tüntettek Budapesten

Vágólapra másolva!
A rasszizmus és a franciaországi cigányok kitoloncolása ellen tüntettek Budapesten a francia nagykövetség épülete előtt. A követségtől azt kérték, Franciaország tartsa tiszteletben az emberi jogokat.
Vágólapra másolva!

A román és bolgár cigányok franciaországi erőszakos kitoloncolása ellen tüntettek civilek szombaton a budapesti francia nagykövetség épülete előtt, "Le a rasszizmussal!", "Ma a cigányok, holnap mi?" feliratú táblákkal.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet magyarországi aktivistái szervezték a megmozdulást, amelynek szónokai a romák elleni gyűlöletkeltés és a rasszizmus megszüntetését, az emberi jogok tiszteletben tartását követelték mind a francia, mind pedig magyar kormánytól. A felszólalók szerint fel kell éleszteni az emberek lelkiismeretét amíg nem késő, mert a mostani intézkedések kísértetiesen hasonlítanak a vészkorszak kezdetére.

Setét Jenő, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű jogvédő szervezet romaügyi programjának munkatársa azt mondta: az az ország, amely a "Szabadság, Egyenlőség, Testvériség" szellemében kivívta az embereknek az azonos jogokat, ma dühöt, haragot és felháborodást kelt a folyamatos gyűlöletkeltéssel, azzal, hogy egy népcsoportot kollektív bűnösnek mondanak ki. Daróczi Ágnes, a Phralipe nevű roma szervezet alelnöke Európa lelkiismeretének nevezte a tiltakozókat.

A megmozdulás szervezői egy petíciót is átadtak a francia követségnek, amelyben az erőszakos kitoloncolás leállítását, az emberi jogok tiszteletben tartását követelik.

Franciaországban az utóbbi hetekben számos illegális cigánytelepet számoltak fel, és a hatóságok megkezdték a romák kitoloncolását származási országukba. Párizs közlése szerint július 28. és augusztus 17. között összesen 979 román és bolgár állampolgárt küldtek vissza hazájába. Az AI felhívására Európa több városában ugyanebben az időben hasonló tüntetéseket szerveztek.

Párizsban tiltakozók ezrei tüntettek szombaton a francia kormány új belbiztonsági intézkedései, köztük külföldi romáknak az országból való kiutasítása ellen. A sípoló és doboló tömeg azzal vádolta Nicolas Sarkozy elnököt, hogy a bűnözés visszaszorítására júliusban bejelentett lépéseivel megbélyegzi a kisebbségeket politikai előnyszerzés céljából.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!