A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Büntetnék a cigánybűnözés tagadását jobbikos képviselők

Vágólapra másolva!
Köztudomású tény tagadása elnevezéssel új tényállást vezetne be a Büntető Törvénykönyvben három jobbikos parlamenti képviselő hétfőn benyújtott törvényjavaslata. Indoklásukból kiderül, hogy többek közt azt szeretnék büntetni, ha valaki tagadja, hogy létezik cigánybűnözés.
Vágólapra másolva!

A szerintük létező cigánybűnözés tagadásának tilalmát foglalná törvénybe az a módosító javaslat, amelyet három jobbikos parlamenti képviselő - Apáti István, Szávay István és Volner János - nyújtott be hétfőn a Büntető Törvénykönyvhöz.

"Aki nagy nyilvánosság előtt, valamely büntetőjogilag releváns társadalmi viszonnyal - így különösen a közbiztonság állapotával, valamely bűnözési formával, illetve jellemző bűnelkövetői körrel - kapcsolatos köztudomású tényt tagad, kétségbe von, vagy jelentéktelen színben tüntet fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő" - áll a javaslatban, amely "köztudomású tény tagadásának" nevezné el ezt a bűncselekményt. A jobbikos képviselők ezen kívül öt évig terjedő szabadságvesztést javasolnak azokra a hivatalos személyekre, aki hivatalos eljárásuk során követik el ezt.

Bevezetnék az előterjesztők a társadalomtudományi célú kutatás akadályozásának tényállását is: három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtanák azt, aki a korábban definiált "köztudomás megalapozására vagy megcáfolására szolgáló, előzetes társadalomtudományi célú kutatást megzavarja, akadályozza, meghiúsítani törekszik, vagy a kutatás eredményét meghamisítja".

A jobbikos képviselők indoklásából kiderül, hogy köztudomása tény alatt többek közt a szerintük létező cigánybűnözést értik."Az úgynevezett politikailag korrekt magyarországi közbeszéd évtizedek óta akadályozza a társadalmat feszítő problémák megoldását, a közösség előtt jól ismert, de állami szinten el nem ismert bűnözési formák - így például a cigánybűnözés - feltárását, okainak kutatását" - áll az indoklásban.

A Jobbik politikusai korábban többször jelezték, szerintük létezik cigánybűnözés, ami azt jelenti, hogy bizonyos bűncselekmény típusokat jellemzően cigányok követnek el. Ezt az állítást a hivatalos rendőrségi statisztikák nem támasztják alá, azok ugyanis nem rögzítik a bűnelkövetők etnikai származását. (Erről bővebben korábbi cikkünkben, itt olvashat.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!