Emberölés gyanúja miatt nyomoznak Zámbó Jimmy halála ügyében

Vágólapra másolva!
Az egyik szemtanú megváltoztatta korábbi vallomását, és azt állítja, más kezében sült el a Zámbó Jimmy életét kioltó pisztoly. A Fővárosi Főügyészség ezért újra nyomozást rendelt el az ügyben.
Vágólapra másolva!

Zámbó Jimmy zenész az eddigi vizsgálatok szerint saját maga oltotta ki életét egy pisztollyal 2001 januárjában. Egy szemtanú, a család egyik ismerőse akkor ugyanezt vallotta. Nemrég azonban megmásította vallomását és feljelentést tett, eszerint az énekes nem lett öngyilkos, a fegyver más kezében sült el.

A lezajlott rendőrségi vizsgálat azonban ezt az állítást nem találta megalapozottnak, így elutasították a feljelentést, az ügyben a Fővárosi Főügyészség most mégis nyomozást indított emberölés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, az eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya folytatja le - tájékoztatott Skoda Gabriella szóvivő. Közölte: a nyomozást azért rendelték el, mert a feljelentésben szereplő infomációk felvetik a bűncselekmény gyanúját. Hozzátette: hogy az állítások igazak vagy nem, nyomozás keretében lehetséges kideríteni.

A Népszabadság Online információi szerint az ügyészség Hulé Éva panaszának adott helyt, amikor elrendelte a nyomozást. Hulé Éva, Zámbó Jimmy 53 éves rajongója a közelmúltban feljelentést tett, saját kilenc évvel előtti vallomását hazugságnak minősítette és visszavonta, majd a rendőrségen azt állította: tudja, kinek a keze húzta meg a Zámbó Jimmy halántékához szorított pisztoly ravaszát. A BRFK elutasította a feljelentést, a döntést azzal indokolták, hogy Hulé Éva állításait nem támasztják alá a tragédiát követően elvégzett szakértői vizsgálatok, ráadásul ellentmondásban áll az akkor eljárás megállapításaival és saját korábbi vallomásával is. Hulé Éva panasszal élt a feljelentés elutasítása ellen.

A Népszabadság Online szerint Hulé Éva azt állítja, hogy nem Zámbó Jimmy sütötte el a fegyvert. Miután a lakásban akkor csak az énekes, a felesége és Hulé Éva tartózkodott, a lap szerint egyértelmű, hogy Hulé Zámbó feleségére tereli a gyanút. Hulé Éva azt mondta, korábban a család egyik barátjának kérésére vallott hamisan.

A Zámbó Jimmyként ismert Zámbó Imre 2001. január 2-án hajnalban az első hírek szerint öngyilkosság, a hivatalos rendőrségi álláspont szerint baleset következtében hunyt el. A rendőrség akkor azt állapította meg, hogy Zámbó Jimmy saját fegyverével lőtte főbe magát XXI. kerületi lakásában hajnali öt órakor, amikor számos barátjával és több hozzátartozójával együtt pótszilveszterezett a házban.

A szemtanúk akkori beszámolója szerint Zámbó Jimmyt felbosszantotta a szomszédban kukorékoló kakas, ezért elővette a fegyverét, és nyitott ablakon át lövést adott le. Ezt követően kivette a 9 milliméteres automata Beretta pisztolyból a tárat és a lőszereket, egy lőszer azonban a fegyverben maradt, ez találta fejbe az énekest - állapították meg az akkori vizsgálatok.

A zenész halála ügyében államigazgatási eljárás indult. A szakértői vélemények, valamint a meghallgatott személyek elmondása és a helyszíni szemle eredménye alapján egyértelműen megállapították, hogy Zámbó Imre életének önkezű lövés vetett véget, amely "fegyverkezelési hibából eredő" véletlen baleset következménye volt. A ORFK egy alaptalannak bizonyuló bejelentés miatt pár hónap múlva újra elővette az ügyet, de 2002 februárjában lezárták a nyomozást, mert a vizsgálat sem bűncselekményre, sem egyéb más, korábban fel nem tárt körülményre utaló nyomot nem talált.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről