Orbán tavaszra új alkotmányt akar

Vágólapra másolva!
Öt feladatot tűzött ki a polgári jobboldal számára Orbán Viktor a kötcsei találkozón, köztük az új alkotmány elfogadását már jövő tavasszal. A miniszterelnök arról is beszélt, meg kell őrizni a választási győzelmet eredményező szövetséget a polgári középosztály és a szegényebb régetek közt. A találkozón több miniszter is beszámolt terveiről, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter bejelentette, hogy 2012-től visszaállítanák a járásokat. A résztvevőknek Schmitt Pál köztársasági elnök főzte a lecsót.
Vágólapra másolva!

Öt feladatot nevezett meg Orbán Viktor a Somogy megyei Kötcsén megrendezett találkozón, szerinte az elkövetkező időszakban ezek a feladatok állnak a polgári jobboldal előtt. A miniszterelnök - aki a nemzeti kormányzásról tartott előadást - azt mondta: az egyik feladat az új alkotmány, amelyet "2011 tavaszán mindenképp el kell fogadni". További feladatként említette az önkormányzati választást, amelynek "nem ígéretekről, hanem a valóságról kell szólnia", továbbá a jövő évi költségvetést, az új Széchenyi-tervet, valamint Magyarország európai uniós elnökségét.

A zártkörű rendezvényről a www.orbanviktor.hu honlap számolt be. A Hír Tv híradójának tudósítása szerint Orbán beszédében arra intett: fenn kell tartani a kétharmados választási győzelmet eredményező szövetséget a polgári középosztály és a bizonytalanabb helyzetű társadalmi rétegek között. Szerinte ugyanis a tavasszal megteremtett nemzeti egység annak köszönhető, hogy a polgári középosztály szövetséget kötött a szegényebb társadalmi rétegekkel, ez az alapja a mostani kormányzásnak. "Az a feladatunk, hogy ezt a szövetséget megvédjük a Gyurcsány-korszak ipari méretű illúziótermelésével szemben" - jelentette ki.

Ehhez kell igazodnia a gazdaságpolitikának is, középpontba helyezve a munkahelyteremtést, máskülönben a bérből és fizetésből élő, kiszolgáltatott réteg visszatérhet a baloldalra - mondta Orbán a tévéhíradó összefoglalója szerint. Hozzátette, a gazdaság átalakítását meg kell kezdeni 2011-ben, másképp nem marad rá elég idő a ciklusban. A miniszterelnök a jobboldali értelmiségi holdudvar tagjainak hagyományos összejövetelén arról is beszélt, hogy "2010-ben lezárult az utópiák évszázada", miután a baloldali modernizáció utópiája megbukott, most már a valóságra épülő politikát kell érvényre juttatnia a kormánynak.

Visszaállítanák a járásokat

A hetedik alkalommal megrendezett, "Nemzeti kormányzás" mottót viselő találkozón áttekintették a kormányzás tapasztalatait, a kormánytagoktól pedig előretekintést is kaptak a résztvevők. Orbán mellett több más miniszter is felszólalt, így Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, aki HírTV tudósítása szerint bejelentette: várhatóan 2012-től visszaállítaná a kormány a járásokat, mint közigazgatási egységeket. Navracsics azt mondta, céljuk, hogy a közigazgatás újra az embereket szolgálja, ennek elérésben pedig fontos lépésnek nevezte a kormánytisztviselőkről szóló törvényt, illetve a megyei kormányhivatalok felállítását.

Államreformra van szükség Magyarországon, hogy a közigazgatás újra a közjót szolgálja - mondta Navracsics. A minisztériumok és a különböző megyei hatóságok tervezett összevonásának célja is az volt a tárcavezető szerint, hogy az állampolgárok egy helyen tudják intézni az ügyeiket. A miniszter arról is beszélt, hogy a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvénybe azért került be a hazaszeretet fogalma, mert a köz szolgálatában állóknak jogszabályi kötelességük a magyar emberek boldogulásának és az ország gyarapodásának elősegítése.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Hír Tv beszámolója szerint a kormány vagyongazdálkodását meghatározó elvekről beszélt, és azt mondta, nem a privatizáció, hanem az állami vagyon gyarapítása mellett kötelezték el magukat. Szerinte a Gyurcsány-Bajnai kormányok olyan állapotot hagytak örökül, ahol a korrupció csúcspontja maga az államszervezet volt. Fellegi szerint szeptember végéig megállapodhatnak az energiacégekkel arról az új tarifarendszerről, amely lehetővé teszi, hogy a gáz és az áram ára ne emelkedjen.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a magyar vidék jövőjéről, Jankovics Marcell, a Nemzeti Kulturális Alap elnöke a magyar kultúra támogatásáról, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter pedig a nemzeti erőforrások megőrzésének kérdéséről tartott előadást. A négyszáz meghívott közt volt Széles Gábor médiaholding-tulajdonos, és Csoóri Sándor író is.

Schmitt főzte a lecsót

A résztvevőknek Schmitt Pál köztársasági elnök és felesége főzte a lecsót. Novák Előd, a Jobbik alelnöke szombaton kifogásolta Schmitt részvételét, szerinte az államfő megszegi alkotmányos kötelezettségét azzal, hogy a nemzet egységének kifejezése helyett "pártrendezvényeken asszisztál". Novák azt mondta: a nemzet egységét Schmitt a továbbiakban csak úgy fejezheti ki, ha más hasonló meghívásoknak is eleget tesz. A Jobbik ezért disznóvágásra hívta a köztársasági elnököt, amelyen a bölléri feladatot is átengednék neki.

A kötcsei pikniket 2004 óta évente rendezik meg fideszes politikusok és a jobboldali értelmiségi holdudvar részvételével a Somogy megyei településen, a tanácskozások nem nyilvánosak. A meghívottak köréről a szervező alapítvány dönt. Az idén rendhagyó módon májusban is tartottak Kötcsén találkozót, ahol az elmúlt húsz év, illetve nyolc esztendő értékelése mellett az elkövetkező kormányzati ciklus teendőit tekintették át.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!