"Mindegy, hogy cigány, a lényeg, hogy adjon" - választási riport Tiszaburáról

Vágólapra másolva!
Háromszáz szemétszedő és ötven faluőr dolgozik az alig 3000 lelkes Tiszaburán, ahol a felnőttek harmada közmunkából él. A polgármester és szinte az egész képviselőtestület ugyanannak a cigány szervezetnek a tagjai, de a helyiek szerint nem ez számít, hanem az, hogy jó vezető álljon a falu élén. A polgármesterre sok helyi jó szívvel gondol, de akad olyan is, aki szerint "a demokrácia megcsúfolása", ami Tiszaburán történik.
Vágólapra másolva!

Tiszabura 3000 lelkes falu a Tisza-tótól délre, közvetlenül a folyó mellett. Igényes internetes honlapja szerint a település finanszírozási problémákkal küzd ugyan, de az elmúlt években rengeteg sikert ért el: volt útjavítás, bővítették az óvodát és az iskolát, új rendelő épült, indultak közmunkaprogramok, rendeztek kulturális fesztiválokat. A többségében cigányok lakta, és cigányok által vezetett Tiszaburán mégis sok a munkanélküli, a településre belépve pedig kátyús utak, jónéhány düledező ház és lézengő embercsoportok fogadták az [origo] tudósítóit.

A hónap első napja kifizetési nap az önkormányzatnál: a polgármesteri hivatal folyosóján két asszony vaskos listával és borítékokkal teli kartondobozzal üldögél két összetolt asztal mögött. A 28 500 forintos munkanélküli segélyre 433 fő jogosult a lista szerint, az 5-6 ezer forintos lakhatási támogatást közel 500-an kapják - mutatják a listát. A segélyből élőkön kívül az önkormányzat közmunkásként foglalkoztat mintegy 600 főt, a két szám pedig együtt nagyjából ki is teszi a keresőképes lakosságot. Farkas László polgármester szerint Tiszaburán nagyjából 2000 cigány és 1000 magyar él, de a cigányok közül körülbelül 1000 még nincs 18 éves, a magyarok pedig főleg idősek, nyugdíjasok. Néhány vállalkozó és nagybirtokos gazda kivételével tehát az egész falu az önkormányzattól kapja a fizetését.

"Jó lenne, ha minden nap fizetésnap lenne" - mondja széles vigyorral Margit, a hajlott hátú cigányasszony, miközben nagy zsák péksüteménnyel áll sorba a polgármesteri hivatal szomszédságában álló élelmiszerboltban. "Így megy ez" - vágják rá a boltosok, akik a szomszéd településekről járnak át dolgozni az üzletbe. "A helyiek hó elején felveszik a pénzt a hivatalból, és egy ajtóval odébb szinte lerabolják a boltot, tízesével viszik a süteményeket, mindent". Aztán egy hét múlva visszaesik a forgalom a normális szintre.

300 szemétszedő és 50 faluőr

Tiszaburát nyolc éve vezeti a falu jelenlegi polgármestere, Farkas László, aki az édesapja által alapított, saját állítása szerint Fidesz-barát cigányszervezet, a Fiatal Romák Országos Szövetsége (Firosz) elnöke. A polgármester eredményei közül arról beszél leglelkesebben, hogy 15-ről 600-ra duzzasztotta az önkormányzat által alkalmazott közmunkások számát. "A közmunka lényegében olyan, mint a segély, de itt 400-500 milliós felhasználható keret van előttünk, amiből mintegy 300 milliót tudunk felhasználni" - mondja. Ez a falu 12 millió forintos éves bevételének 25-szöröse.

A pénz megszerzése Farkas szerint csak azon múlik, hogy jó közfoglalkoztatási tervet adjanak le, és azt a munkaügyi központ jóváhagyja. "Hatszáz embernek persze hatalmas nyűg munkát adni, szerszám sincs annyi, és hát tudjuk, milyen az: fél napig a lapátot támasztják, fél napig dolgozgatnak" - ismeri el. Szerinte mégis fontos előrelépés ez, mert a foglalkoztatott emberek 28 ezer forint helyett 60 ezer forintot vihetnek haza, és Farkas szerint reményt ad, és "szemléletet is nevel beléjük", ha minden nap be kell menniük dolgozni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Százak takarítják a Tisza-partot

A közmunkaakcióval valószínűleg sok szavazót nyert a polgármester. Egy a Tisza-parton horgászó férfi, a szintén közmunkából élő Burai Miklós például azt mondja, biztos rá fog szavazni. "Én faluőr vagyok, este 8-tól hajnali 2-ig őrzöm a szociális földet, és ha valamit látok, jelentem a rendőrségnek, 60 ezerért" - meséli a férfi, miközben nagy zsák keszeget tol a biciklijével a parti mocsárban. A polgármester szerint van, aki a Tisza-partot takarítja, van, aki a közintézményeket, 2 műszakban 50 ember dolgozik faluőrként, 300-an karbantartást, árokpucolást, szemétszedést végeznek, 100 ember pedig 4 hektáron hagymát termel a falu szociális földprogramja keretében.

Pusztuló közterület, növekvő adósság

Farkas ellenfelei szerint azonban ez a fajta közmunka-program egyáltalán nem működik, pusztán a polgármester támogatóinak pénzelését szolgálja. "Csak az kap közmunkát, aki testvér vagy rokon" - állítják az egyik faluvégi cigánytelepen lévő Dankó Pista utcai kocsmában italozók, akik kiabálva szidják a polgármester. "Aki meg pénzt kap, az se dolgozik, csak egy hónapból egy hetet, de van, akinek házhoz is viszik a jelenléti ívet, hogy ki se kelljen mozdulnia" - teszik hozzá.

"Ha itt 600 közmunkás dolgozna, maga szerint nem kéne minden kerítésnek csillognia, mindennek virágoznia, nem kéne az öregasszonyok kertjében a füvet ingyen lenyírni?" - kérdezi a falu másik végén egy férfi, aki azt bizonygatja, hogy jól ismeri a falu életét. Több nem cigány tiszaburai is arról beszél, hogy a szomszédos Tiszaroff ragyog, Tiszabura viszont csak pusztul, mert a közmunkások semmit nem csinálnak. A férfi szerint emiatt az egyik önkormányzati képviselő levelet is írt a regionális munkaügyi központnak, de a levelet visszaküldték, a faluban pedig hangosbeszélővel olvasták fel, hogy lám, valaki el akarja venni a közmunka-pénzt az emberektől. "Ez a demokrácia megcsúfolása" - mondja a szintén képviselői címre pályázó férfi, aki szerint a falu csak romlik, eladósodik, és teljesen rossz irányba megy.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Tiszabura főutcája

Azt a polgármester is elismeri, hogy a falu hatalmas adósságot halmozott fel, de szerinte nincs más választás, hiszen reményt kell adni az embereknek. Farkas László 115 milliós adósságról beszélt az [origo]-nak, egyik kihívója, a szintén polgármesterjelölt Mészáros Béla viszont 300-400 milliós hiányról tud. "Az ember adósságot halmoz, minden évben azt reméljük, hogy az önhibáján kívül hátrányos helyzetű önkormányzatok (Önhiki) alapjából, meg más pályázatokból kipótolják nekünk a pénzt, de évről évre csak rosszabb a helyzet" - mondja a polgármester.

Szerinte a képviselőtestület havi 5 millióért biztosít ingyen ételt 500 gyereknek, illetve 100 felnőttnek és nyugdíjasnak, és közben például azzal próbálkozik, hogy nem fizet villany- és gázszámlát a közintézmények után, hátha valaki az Önhiki támogatásból majd pótolni tudják. "Azért jó, hogy az önkormányzatban mindenki egy színt képvisel, mert így nem csinálunk presztízskérdést abból, hogy ne legyünk mínuszos, hátrányos helyzetű önkormányzat, és így nagyobb esélyekkel indulhatunk pályázatokon" - mondja.

"Kamatosok" hálójában

"Az a legnagyobb baj, hogy a falusiak több mint fele uzsoráshoz jár" - beszél a falu egy másik problémájáról Horváth Balázs alpolgármester, aki háziorvosként szinte mindenkit jól ismer a faluban. Szerinte az úgynevezett "kamatosok" ott állnak az önkormányzat előtt segélyosztás idején, és 100-ból 30 forintot elvesznek az adósaiktól. "Most is ez van, de senki nem akarja feljelenteni őket, mert függnek tőlük" - mondja az orvos.

A helyiek többségét a kamatosok miatt láthatóan nem a falu adóssága izgatja, a segélyből vagy közmunkából élő emberek többsége csak a napi megélhetésével foglalkozik. A Dankó Pista utcai kocsmában egy férfi például azon háborog, hogy "az önkormányzat súlyadót követel az autók után", egy másik pedig arról kiabál, hogy idén visszakérték a gyerekek tavalyi iskolai könyveit. "Minden évben ingyen kaptuk a könyvet, segélyből! Most meg közlik, hogy nincs pénz, hozzuk vissza a régit! Ilyen nincs, az a segély van valahol, azt hova tették?" - kérdezi a hangzavarban egy fiatalabb férfi.

"Nem vagyunk mi büszkék, hogy cigányok vezetik a falut, mindegy az!" - vágják rá a kérdésre többen is a kocsmában. "Mindegy, hogy cigány vagy magyar, lényeg, hogy jó vezető legyen". Ez a véleményt visszhangozzák más falusiak is, például a polgármesterrel szimpatizáló horgász, aki csak azt ismételgeti: mindegy az, hogy cigány-e, lényeg, hogy adjon!".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Nem mindenki lelkesedik a polgármesterért

A nem cigány, de a Firosz jelöltjeként megválasztott alpolgármester, Horváth Balázs szerint ennek ellenére látható, hogy sokat változott a helyi cigányok és a falut vezetők viszonya, mióta firoszos a polgármester. "Régebben csak szigorú ügyfélfogadási időben, egyesével, csendben lehetett bemenni a hivatalba, de ez a bürokratikus rendszer szétolvadt a cigány vezetőkkel" - mondja a háziorvos. Nyolc éve szerinte a cigányok meg se próbáltak bemenni az önkormányzathoz, most ki-be járkál mindenki, az ajtók nyitva állnak, a hivatalnokok pedig sokkal lazábban veszik a szabályokat. "Ez viszont sok magyarnak nem tetszik, számukra ez káosz" - teszi hozzá.

"Ha én bemegyek az önkormányzatba, legyen az ajtóra kiírva, hogy hol mi van, és ne kelljen 3 emberen átmennem, mire megmondják, kihez kell fordulnom" - panaszolja az utcán egy kerékpározó asszony. Szerinte az önkormányzat teljesen szervezetlen, mióta a Firosz átvette a vezetést, "mert a Farkas a rokonait teszi mindenhova, még akkor is, ha nincs semmi iskolájuk, és a saját nevüket sem tudják leírni".

"A régi fideszesek az új fideszesek ellen"

Az asszony az októberi választásoktól remél változást, ahol az egy éve alapított helyi Fidesz-szervezet szeretné kiütni a hatalomból a falut jelenleg irányató Firoszt. Ez különös helyzetet teremtett Tiszaburán, a Firosz ugyanis Fidesz-támogatónak vallja magát. Farkas László szerint így a településen "a régi fideszesek fognak megütközni az új fideszesekkel". Farkas azzal kampányol, hogy a helyi Fidesz sose tett semmit a közösségért (például sosem adott fát segélyként vagy hitelbe az embereknek), a független polgármesterjelöltként induló helyi Fidesz-alelnök, Mészáros Béla pedig visszaélésekkel vádolja a polgármestert. Mészáros az [origo]-nak azt mondta, szerinte Farkas az általa folyósított pénzekkel kézben tartja a falu nagy részét, és visszaél a hatalmával, például a kopogtatócédula-gyűjtés során is, miközben gazdasági bűncselekmények miatt most is több rendőrségi nyomozás folyik ellene. Farkas szerint pusztán rágalom, hogy ő visszaélne a hatalommal, a rendőrség pedig azért nyomoz, mert a közmunkapénzekhez szükséges önrészt az emberektől gyűjtötték be, szerinte törvényesen.

Farkas szerint a vádaskodás és szembenállás leginkább azért káros, mert megosztotta az eddig egységes cigányságot a faluban. A választás eredménye azonban a helyiek szerint nem fogja megváltoztatni azt a tényt, hogy cigányok vezetik a falut, mivel az [origo]-nak nyilatkozó helyiek mindegyike cigány embernek tartja a független polgármesterjelöltet is, bár Mészáros az [origo]-nak azt mondta, a rokonságában valóban vannak romák, de nem tartja magát cigánynak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről