A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Rábólintott a nők kedvezményes nyugdíjazására a munkaügyi bizottság

Vágólapra másolva!
Általános vitára alkalmasnak találta hétfőn a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottság azt a kormánypárti javaslatot, amely értelében jövőre 40 év munkaviszony után életkortól függetlenül nyugdíjba mehetnek a nők. A parlament kedden kezdi a javaslat vitáját, de a héten még nem szavaznak róla.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága hétfői ülésén általános vitára alkalmasnak találta az egyes nyugdíjbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely tartalmazza a nők 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásának lehetőségét.

A javaslat szerint 2011-től 40 év munkaviszony után életkortól függetlenül nyugdíjba mehetnek a nők. A kedvezményes nyugdíjazás a Fidesz egyik hangsúlyos választási ígérete volt, igaz, korábban 40 év szolgálati idő után ígértek teljes jogú nyugdíjat a nőknek. A javaslatot a kedden négy órás időkeretben kezdi el megvitatni a parlament, de a héten még nem szavaznak róla.

A bizottság ülésén az LMP-s Kaufer Virág a javaslattal kapcsolatban azt mondta, hogy a kormány egyre több intézkedése hat a nők munkavállalása ellen, pedig - például az óvodai és bölcsődei férőhelyek bővítésével - a karrier melletti gyermekvállalást is meg kellene könnyíteni. A szocialista Gúr Nándor, a bizottság elnöke "szemfényvesztésnek" nevezte a javaslatot, és kifogásolta, hogy a jogosultsági időből kiemelik például a munkanélküli és a képzési időt, amikor szintén történik járulék-fizetés, és korábban beleszámított a jogosultsági időbe.

Asztalosné Zupcsán Erika, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztály-vezetője hangsúlyozta: minden eddig meglévő, korhatár előtti nyugdíjazási kedvezmény megmarad, tehát aki ezzel a kedvezménnyel nem tud élni, az korlátozás nélkül igénybe veheti a már meglévő, ismert kedvezményeket. Elmondta, hogy a felsőoktatásban töltött idő azért nem szolgálati idő, mert erre az időre soha nem történt járulék-fizetés, és 1998. január elsejétől pedig már nem is szolgálati idő.

A bizottság tárgysorozatba vette és ugyancsak általános vitára alkalmasnak találta a köztisztviselők és a közalkalmazottak jogállásáról törvények módosításáról szóló törvényjavaslatokat is. A köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosítása tartalmazza, hogy a közszolgálati jogviszonyt a munkáltató felmentéssel indoklás nélkül megszüntetheti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!