Az ombudsman ellenzi a hajléktalanok büntetését

Vágólapra másolva!
Bár az önkormányzatok januártól büntethetik az utcán élést, az ombudsman szerint a hajléktalanok alapjogainak védelme érdekében lehetővé kell tenni a valódi választás lehetőségét, ez pedig csak egy jól működő intézményi rendszerrel valósulhat meg.
Vágólapra másolva!

Szabó Máté ombudsman szerint alkotmányjogi és humanitárius szempontból is elvárható minimum, hogy az állam addig ne szankcionálja az "életvitelszerűen utcán élést", amíg nincs meg a hajléktalanokat fogadni képes intézményi háttér. Az állampolgári jogok biztosa Tarlós István főpolgármesternek írt levelet, arról vár tájékoztatást, hogy a fővárosi önkormányzat milyen intézkedéseket kíván tenni a hajléktalanság kezelésével kapcsolatban, különös tekintettel a közterület-használattal összefüggő rendeletalkotási elképzelésekre.

Január 1-jétől az önkormányzatok szabályozzák, hogy szankcionálják-e az életvitelszerű utcán tartózkodást vagy épp a padon alvást. Tarlós István november elején jelentette be, hogy december 15-éig rendet tesz a főváros frekventált aluljáróiban. Kedden sajtótájékoztatón számolt be a főpolgármester arról, hogy a kiemelt aluljárókból már elköltöztették a hajléktalanokat, többségében a már meglévő ellátóhelyekre, de új szállásokat is kialakítottak.

Szabó Máté levelében azt írja, hogy a különösen kiszolgáltatott helyzetben lévő, fedél nélkül maradt emberek alapjogainak védelme érdekében lehetővé kell tenni a valódi választás lehetőségét. Az ombudsman szerint szankció csak akkor szabható ki, ha legalább megvan a választás lehetősége az utcán éléssel szemben. A városháza tájékoztatása szerint Tarlós István még nem látta az ombudsman levelét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről