Könnyebb lesz az ügyintézés januártól Navracsics szerint

Vágólapra másolva!
Január 3-án úgynevezett kormányablakok nyílnak Budapesten és a megyei jogú városokban, így könnyebb lesz az ügyintézés - mondta az MTI-nek Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes. A kormányablakok huszonkilenc helyszínen, háromszáz munkatárssal és tizenkét órás nyitva tartással működnek majd.
Vágólapra másolva!

Hétfőn huszonkilenc helyszínen nyílnak meg az úgynevezett kormányablakok, háromszáz munkatárssal, tizenkét órás nyitvatartással. Ez az első lépése az államigazgatás átalakításának. A már működő ügyfélszolgálati irodák mellett a fővárosban és a megyei jogú városokban a kormányhivatalok ügyfélszolgálati irodái, az úgynevezett kormányablakok 29 ügykört fognak intézni - mondta el Szabó Erika a területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár szerdán a kormányablakok munkatársainak képzészáró ünnepségén, a fővárosban.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes az MTI-nek adott interjújában azt mondta, hogy a kormányablakokkal bővülnek az emberek ügyintézési lehetőségei. Navracsics Tibor azt mondta, hogy olcsóbb és hatékonyabb lesz az államigazgatás, az átalakítást úgy jellemezte, hogy "az ügyintézés megy majd az állampolgárokhoz".

A miniszterelnök-helyettes kifejtette: 2011. január 3-tól az állampolgárok az ügyintézési lehetőségek fokozatos bővülését fogják tapasztalni, hiszen - miközben az államigazgatási szervek jelenlegi ügyfélszolgálati irodái is megmaradnak - Budapesten és a megyei jogú városokban olyan ügyfélszolgálati irodák nyílnak majd, amelyekben - egyre bővülő ügykörben - egyszerre több ügyet is el lehet majd intézni. Ezek lesznek a kormányhivatalok integrált ügyfélszolgálatai, a kormányablakok, amelyek lényege, hogy az embereknek csak egy helyre kell bemenniük, egy helyet kell megjegyezniük.

Az Országgyűlés november 16-án fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely szerint 2011. január 1-jétől a fővárosi és a megyei közigazgatási hivatalok jogutódaiként létrejönnek a kormányhivatalok, amelyekbe integrálódik a területi államigazgatási szervek egy része. Korábban az [origo] is megírta, hogy a kormányhivatalok működési költsége 124 milliárd forint lesz jövőre. (Erről itt olvashat bővebben.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!