A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Önkéntes tartalékosok segítik a honvédséget a jövőben

Vágólapra másolva!
Nyolcezer önkéntes tartalékosa lesz a jövőben a Magyar Honvédségnek, miután az országgyűlés elfogadta az erről szóló törvényjavaslatot. A jövőben katonák őrzik majd a koronát is.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés hétfőn a kormánypárti és a jobbikosok képviselők szavazatával elfogadta a Magyar Honvédség új tartalékos rendszerét kialakító törvénymódosítást. A honatyák ezután a honvédség létszámáról szóló országgyűlési határozatot is módosították, így a jövőben összesen 8 ezer önkéntes tölthet be tartalékos státuszt. A változtatás önkéntes jelentkezés alapján teszi lehetővé műveleti és védelmi tartalékosok toborzását, illetve meghatározza a rendkívüli állapot vagy megelőző védelmi helyzet esetén behívhatók körét.

A honvédség új tartalékos rendszere két pillérre épül. Az önkéntesség alapján szervezett védelmi és műveleti tartalék feladata a hadkiegészítés zavartalanságának biztosítása, míg a kiképzett tartalékosok - a potenciálisan hadkötelesként nyilvántartott személyekhez hasonlóan - csak rendkívüli állapot vagy megelőző védelmi helyzet idején, a hadkötelezettség bevezetését követően teljesíthetnek tényleges katonai szolgálatot.

A nyolcezer önkéntes tartalékos negyedét a tartalékossá minősülő biztonsági őrök adnák, a többieket főleg egyetemisták és leszerelt katonák közül toboroznák, erről ebben a korábbi cikkünkben olvashatnak bővebben. Az önkéntes tartalékosok egy része, az úgynevezett műveleti tartalékosok díjazás fejében vállalják a katonai szolgálatot, míg az úgynevezett védelmi tartalékosok csak akkor jogosultak díjazásra, ha békeidőben nem a szerződésében meghatározott alapfeladat ellátását követelik meg tőlük.

A módosítás szerint a honvéd tisztjelöltek kiképzésére létrejön a Ludovika Zászlóalj, amely a jövőben az általános szabályok szerint tarthat fenn haditechnikai eszközöket és anyagokat a kiképzés gyakorlati részének biztosításához.

A törvénymódosítás a fentiek mellett a honvédség feladatkörébe utalja a "magyar állam folytonosságát és függetlenségét megtestesítő ereklye", a Szent Korona és a hozzá tartozó jelvények teljes körű, illetve egyes kijelölt létesítmények protokolláris jellegű őrzését is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!