A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Visszavonná a terézvárosi csendrendeletet az ombudsman

Vágólapra másolva!
Szabó Máté ombudsman szerint alkotmányossági problémákat vet fel a terézvárosi csendrendelet, amelyet ezért hatályon kívül kell helyezni - olvasható a biztos állásfoglalásában. Az önkormányzat a rendelettel szerinte túlterjeszkedett a felhatalmazásán.
Vágólapra másolva!

A terézvárosi csendrendelettel túllépett a felhatalmazásán a terézvárosi önkormányzat - állapította meg Szabó Máté ombudsman. A biztos állásfoglalásában azt írja, a kerület a lakosság magánszférához való jogának védelme érdekében alkotmányosan aggályos eszközt választott, amikor önálló "engedélyezési" eljárásrendet állapított meg az üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjéről szóló rendeletében.

A kereskedelmi törvény szerint az önkormányzatok - pontosabban a jegyzők - meghatározhatják, hogy területükön mettől meddig kell zárva maradniuk a vendéglátóhelyeknek. A terézvárosi rendeletben viszont az szerepel, hogy az üzleteknek éjszaka zárva kell tartaniuk, de az önkormányzat jegyzője külön eljárásban engedélyezheti az ettől eltérő nyitva tartást. Ehhez az szükséges, hogy az épületben lakók többsége ehhez írásban hozzájáruljon, valamint egy előzetes szakértői igazolás arról, hogy megfelelő szintű a zajkibocsátás.

Ennek az eljárásnak az előírásával az ombudsman szerint az önkormányzat nemcsak "túlterjeszkedett a felhatalmazáson", hanem "kifejezetten felülírta a hatályos törvényi szabályozás tartalmi elemeit". Az engedélyek megadásával kapcsolatos visszaéléseket pedig semmi nem zárja ki, mert a kialakított engedélyezési gyakorlat önkényes, és "az átláthatóságot csökkentve kiszámíthatatlan módon korlátozza a kerületben az üzletek működési szabadságát" - olvasható az állásfoglalásban.

Szabó a visszásságok orvoslása érdekében felkérte a terézvárosi képviselő-testületet, hogy hatvan napon belül vizsgálja felül és helyezze hatályon kívül a kifogásolt rendeletet. Azt is kezdeményezte a jegyzőnél, hogy a rendelet alapján kiadott valamennyi határozatot haladéktalanul vonja vissza.

A terézvárosi csendrendeletről bővebben itt olvashat, ezen az oldalon pedig a témával kapcsolatos összes cikkünket megtalálja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!