A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A Harmadik Birodalomra emlékezteti a nagy-magyarországos szőnyeg Slotát

Vágólapra másolva!
Szlovák és cseh vélemények egyaránt helytelennek tartják az Európai Unió Tanácsának brüsszeli épületében elhelyezett Nagy-Magyarországot ábrázoló szönyeget.
Vágólapra másolva!

Több szlovák és cseh politikus is bírálta az Európa Tanács brüsszeli épületében elhelyezett magyar dekorációt, amely egy szőnyegre nyomott Nagy-Magyarország térképet is tartalmaz. A szőnyeget élesen bírálta Ján Slotá, a Szlovák Nemzeti párt elnöke is. Úgy vélte, hogy számos európai államban tiltakozásokat és "szinte globális politikai válságot idézne elő", ha az EU német elnöksége az épületben, ahol a szervezet csúcstalálkozóit tartják, esetleg egy, a Harmadik Birodalmat ábrázoló térképet helyezne el.

"Amikor azonban Magyarország a szőnyegen a történelmi Magyarországot ábrázolja, azt mindenki könnyelműen veszi" - nyilatkozta Slota. Úgy vélekedett: ha Németország tett volna ilyesmit, akkor a németek lettek volna az elsők, akik utcára vonulnak és tiltakoznak. "A magyarokat a brüsszeli provokáció valószínűleg nem zavarja" - jegyezte meg a nacionalista politikus. A Harmadik Birodalom és a történelmi Magyarország közti párhuzamot megalapozottnak tartja a szlovák politikus. "Ausztria-Magyarország a "nemzetek börtöne" volt. Az osztrák-magyar kiegyezés után különösen Magyarország igyekezett kiirtani a nem magyar nemzeteket" - állította Slota.


Forrás: AFP
A dekoráció további képeiért kattintson a képre!

A Právo című baloldali cseh napilap "Szőnyeggel okoztak vihart a magyarok" címoldalán foglalkozik pénteken a szőnyegüggyel. A terjedelmes írás részletesen bemutatja a szőnyeget, idézi a magyar véleményeket, de a szőnyeget bíráló osztrák és román EP-képviselők véleményét is. "Magyarország szomszédai ezért a szőnyeget úgy veszik, mint az 1920 előtti "Nagy-Magyarország" eszméjének a felélesztésére tett kísérletet..." - jegyzi meg a tekintélyes cseh újság.

A szlovák külügyminisztérium szóvivője szerint: "a történelmi Magyarország térképe egyszerűen nem való abba az épületbe, ahol elsősorban az Európai Unió jövőjéről döntenek". A szlovák közszolgálati TASR hírügynökség szerint az EUobserver nevű internetes hírportál már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar szőnyeg "ellentétes reakciókat" fog kiváltani.

TASR ugyanakkor idézte Hajdú Mártont, a magyar elnökség egyik brüsszeli szóvivőjét is, aki cáfolta, hogy a szőnyeg bármilyen kapcsolatban lenne a jelenlegi politikával.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!