A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Istenkáromlás és mellfogdosás miatt is panaszkodtak a Médiatanácsnál

Vágólapra másolva!
"Értelmi fogyatékosnak" nevezett hallgatók, megfogdosott mellek és durva tévéhíradó miatt is indított vizsgálatot decemberben a Médiatanács. Összesen 100 millió forintra büntették a Tv2 egyik műsorát, de tízmilliós büntetéseket fizethet a Neo FM rádió is, amiért nem közölt elég hírösszefoglalót. Egy nézőnek Clint Eastwood filmjében elhangzó, Jézust becsmérlő mondat nem tetszett.
Vágólapra másolva!

Az [origo] már korábban összefoglalta a Médiatanács november 17-ig tartott hat ülésén hozott, a tévé- és rádióműsorok tartalmi kérdéseit érintő döntéseit, most azonban két újabb, decemberi ülés döntései váltak elérhetővé a tanács honlapján, illetve kérésünkre az NMHH is készített egy összefoglalót róluk. Ezek a döntések még a régi médiatörvény alkalmazásával születtek, a sok vitát kiváltó új törvény január 1-től hatályos, csak az ez utáni ügyekre kell alkalmazni.

A november 17. előtti döntésekhez hasonlóan, a tavalyi év végén is a Tv2 kapta a legtöbb bírságot. A magyar hírességek párkeresésének viszontagságait bemutató Édes négyes című műsor, a már korábban kiszabott 19 milliós bírság mellé kapott még egy 56, illetve egy 25 milliós büntetést, így az alig két hónapig futó valóságshow összes büntetése elérte a százmillió forintot.

Az Édes négyessel kapcsolatban rengeteg panaszt kapott a hatóság, amelyek "elsősorban a műsorban elhangzó trágár kifejezéseket, illetve azt kifogásolják, hogy a jelenetek folyamatosan és közvetlen módon utalnak a szexualitásra". Többen kifogásolták azt is, hogy a Tv2 a műsort "12 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott" kategóriába sorolta, és este hét órától sugározta, amikor még sok gyerek ülhetett a képernyő előtt.

Összesen 13 határozatot hozott a Médiatanács a Tv2 egyik másik műsoráról, a Joshi Bharat kibeszélő show-ról is. A műsor a tanács szerint megsértette a törvény alapelvető rendelkezéseit, mely szerint nem sértheti az emberi jogokat, és nem lehet alkalmas kisebbségek, egyház vagy vallási csoport elleni gyűlöletkeltésre, nyílt vagy burkolt megsértésére. A Médiatanács kétszer 10 percre felfüggesztette a Tv2 műsorszolgáltatási jogosultságát, illetve pénzbüntetést is kiszabtak.

A Médiatanács szerint sértették a kiskorúakra vonatkozó rendelkezéseket a szintén a Tv2-n vetített Jumanji és Avatar című rajzfilmek is, amelyek miatt kétmillió forintra büntették a csatornát. Rossz kategóriába sorolták a tanács szerint a Mokka című reggeli műsor 2010. május 25-i adását, ezért a Tv2-nek 1,9 millió forint kötbért kell fizetnie.

Tízmilliós bírságok a Neo FM-nek is

Szintén sokba kerültek a Médiatanács határozatai a Neo FM országos kereskedelmi rádiónak, amely több alkalommal is túllépte az engedélyezett reklámidőt, illetve az előírtnál jóval kevesebb hírműsort sugárzott. Figyelmeztetés és kisebb összegű bírság után decemberben 25 millió forintra büntették a rádiót, mivel szeptemberben két napon is túllépte a reklámidőt, illetve 30 alkalommal (tehát minden nap) elmulasztotta a szerződésében vállalt esti, 15 perces hírösszefoglalót.

Szerdán a Médiatanács szóvivője, Kiricsi Karola bejelentette, hogy a Neo FM-re újabb, ezúttal összesen 20 millió forintos bírságot szabtak ki, mivel tavaly októberben is túllépte a reklámidőt (ezért hárommilliós bírság járt), illetve esténként 15 perc helyett csak 5 perces hírösszefoglalót sugárzott (ezt 17 milliós bírsággal büntette a Médiatanács).

"Szexualitás közvetlen bemutatása"

A korábbi hónapokhoz hasonlóan decemberben is több hatósági vizsgálat indult nézői, hallgatói bejelentés alapján. A legtöbb vizsgálatot a Tv2 műsorai miatt rendelték el: öt esetben panasz alapján, két alkalommal hivatalból. Újabb panasz érkezett például a csatorna Ezek megőrültek című celebvetélkedője miatt, amelynek október 27-i adása (amelyben egy nő mellét és egy kecske tőgyét fogdosták) a panaszos szerint a műsor lealacsonyító a nőkre nézve, illetve ártalmas a kiskorúakra is.

Vizsgálat indult a Tények című hírműsor november 15-i adása miatt is, mert abban "horror hírek" szerepeltek, így a beadványozó szerint 12-es, illetve az egyik hír kapcsán, a jól látható brutális nyílt erőszak miatt 16-os korhatár-besorolást igényelt volna. "Szexualitás közvetlen bemutatása" miatt panaszolták be a Magellán című magazinműsor november 6-i adását, a Médiatanács ebben az esetben is vizsgálatot rendelt el.

Több panaszt is kapott a hatóság a Megasztár című tehetségkutató előválogatói miatt. A panaszosok azt kifogásolták, hogy a műsor készítői "megtévesztéssel a stúdióba csaltak, felléptettek, és ezzel tulajdonképpen kigúnyoltak, megaláztak, megszégyenítettek egy idős népművészt, Pál István tereskei hagyományőrző dudást". A tehetségtelen jelentkezők sokaságát bemutató előválogatók ellenőrzését hivatalból is elrendelte a Médiatanács.

Istenkáromlás a képernyőn

Hatósági vizsgálat indult az RTL Klub tehetségkutatója, az X-faktor miatt is, mivel az október 23-án sugárzott adás végén a műsorvezető bemondta, hogy a nézők kapcsoljanak a Cool TV-re, ami burkolt reklámozásnak minősülhet. Szintén vizsgálják, hogy jogsértő-e a Showder Klub című kabaréműsor november 15-i adása, amelyben "az egyik szereplő azt boncolgatta, hogy az emberek mennyit finganak".

Istenkáromlás miatt panaszolta be az RTL Klubot valaki, aki sérelmezte, hogy a május 8-án késő este sugárzott Az igazság napja című, Clint Eastwood által rendezett filmben a főszereplő szájából elhangzik: "szarok Jézus Krisztusra". Panasz alapján vizsgálja a hatóság a Duna TV-n sugárzott, A magány börtöne című olasz filmdrámát is, amelyet a bejelentő szerint rossz életkori kategóriába soroltak.

Két vizsgálat is indult a Neo FM Bumeráng című reggeli műsora ellen. Az egyik esetben a hallgatókkal szembeni lealacsonyító bánásmód miatt (a műsorvezetők "értelmi fogyatékosnak" nevezték őket), illetve a kiskorúakra vonatkozó rendelkezések megsértése miatt. Már korábban bejelentették, hogy a hatóság átfogó ellenőrzést végez az RTL Klub Való Világ 4 című valóságshow-ja miatt, amelyre kifejezetten sokan panaszkodtak, főleg a káromkodás és a szexualitás megjelenítése miatt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!