Magyarország szégyenéről beszélt az EP-ben Orbán

Orbán Viktor az Európai Parlamentben (EP) beszél, EU-elnökség, Strasbourg
Vágólapra másolva!
Magyarország szempontjából erősen önkritikus, az Európai Unió megerősítését sürgető beszédet mondott Orbán Viktor magyar miniszterelnök az Európai Parlament szerdai ülésén. Orbánt nem tudták kibillenteni a magyar médiatörvény miatt, a miniszterelnök beszéde előtt szájuk leragasztásával tiltakozó európai parlamenti képviselők sem. Nekik azt mondta, készen áll a harcra, de nem szabad összekeverni a magyar belpolitikát az európai ügyekkel.
Vágólapra másolva!

"Európának egységesnek kell maradni és az egységhez ma is erő kell" - jelentette ki az Európai Parlament szerdai ülésén az EU soros elnökeként felszólaló Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Orbán nagyrészt megismételte saját korábbi kijelentéseit arról, hogy a tagállamoknak meg kell erősíteniük az Uniót a gazdasági válság után, Magyarország pedig ezt szeretné megalapozni a következő szűk félévben.

Orbán kijelentette, Európa legnagyobb problémája az adósság, "Európa erejét ma az irdatlan adósság kezdi ki és emészti fel". "Az adósságot munkával lehet leküzdeni, ezt mi, magyarok pontosan tudjuk", mert "szégyen kimondani is", nálunk a legalacsonyabb a foglalkoztatás egész Európában - fogalmazott Orbán.

Orbán beszédében több önkritikus kijelentést is tett. Azt mondta, hogy a sikeres EU-elnökséghez nemzeti hitelességre is szükség van, márpedig Magyarország "hosszú ideig ült az EU szégyenpadján a túlzott deficit miatt". A miniszterelnök szerint a nemzeti hitelesség megteremtését szolgálja, hogy állítása szerint 2011-ben Magyarországon 3 százalék alatt lesz a költségvetési hiány és 2011-ben Magyarország lesz azon két uniós tagállam egyike, ahol csökkenni fog az államadósság.

Orbán megnevezett több területet is, amelyben előrelépést szeretne elérni a következő fél évben. El kell érni, hogy a gazdasági válság után az Európai Unióban bevezetett ideiglenes gazdasági mechanizmusok állandó szabályokká váljanak. Magyarország kiemelten fontosnak tekinti az európai energiapolitika rugalmasabbá tételét, a gazdasági együttműködés erősítését - mondta Orbán.

Fontos feladatnak nevezte Orbán az európai romastratégia megalkotását, a Horvátországgal folytatott csatlakozási tárgyalások lezárását, a schengeni övezet további bővítését, és a vallásszabadság kérdésének tisztázását, a keresztényüldözés elleni fellépést.

Fotó: Pethő András [origo]
Tiltakozás az EP-ben Orbán beszéde előtt - kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!

Orbán beszédének elején a parlament több képviselője leragasztotta a száját, feltehetően a magyar médiatörvény elleni tiltakozásul. Orbánt az akció nem billentette ki, a történteket performansznak minősítette, majd beszéde végén azt mondta: "tudatában vagyok annak, hogy mindannyian politikusok vagyunk ebben a teremben... azzal a tiszteletteljes javaslattal fordulok önökhöz, hogy legyen bármilyen véleményük is az magyar belpolitikáról, ne keverjék össze erről alkotott véleményüket az EU következő 6 hónapjáról alkotott véleményükkel". Orbán hozzátette, "természetesen készen állok a harcra", de egy ilyen vitának az egész EU issza meg a levét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!