Öt embert őrizetbe vettek a Nyugati téri diszkótragédia ügyében

diszkótragédia, West Balkán, öt embert vett őrizetbe a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen történt tragédia ügyében
Vágólapra másolva!
Öt embert vett őrizetbe a Budapesti Rendőr-főkapitányság a három halálos áldozattal járó Nyugati téri diszkótragédia ügyében - jelentette be vasárnap késő esti sajtótájékoztatóján Pintér Sándor belügyminiszter. A nyomozás eddigi adatai szerint a szombat esti tragédia idején 3000 ember volt a szórakozóhelyen, de a rendet mindössze 10 biztonsági ember felügyelte. A három fiatal lány halálát az orvosszakértői vélemény szerint fulladás okozta. Az egyik áldozat vérében kábítószert találtak a rendőrök.
Vágólapra másolva!

"Megkezdődtek a tanúkihallgatások a Nyugati téri West-Balkán nevű szórakozóhelyen szombat éjjel történt diszkótragédia ügyében. A Budapesti Rendőr-főkapitányság öt embert vett őrizetbe foglalkozáskörében elkövetett több ember halálát okozó veszélyeztetés bűntettének gyanújával" - jelentette be a rendőrség, a katasztrófavédelem és a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság vezetőivel folytatott vasárnap esti megbeszélése után Pintér Sándor belügyminiszter. Az őrizetbe vett öt ember közül ketten a rendezvény szervezői, ketten a helyiség bérbeadói, egy ember pedig a programsorozat szervezője - egészítette ki a miniszter kijelentését Tóth Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya

A három áldozat halálát Pintér Sándor megfogalmazása szerint emberi felelőtlenség okozta. "Felelőtlen, kapzsi magatartás, hogy közel háromezer embert engedtek be és négyezer jegyet adtak el egy olyan helyszínre, ahol biztonságosan legfeljebb egy százfős kávézó üzemelhetett volna és biztonságos menekülését 307-nek tudtak volna garantálni" - mondta a miniszter. Pintér Sándor hozzátette: három ember halt meg, de a tények ismeretében több száznak az élete volt veszélyben. Egy emberre a tárcavezető állítása szerint mindössze 0,4 négyzetméter jutott a rendezvény idején, a fiatalokat pedig azért taposták össze, mert a tömeg mozgása, a menekülési útvonal nem volt megtervezve.

A nyomozás adatai szerint a szombat esti tragédia idején 3000 ember volt a szórakozóhelyen, de a rendet mindössze 10 biztonsági ember felügyelte, akik Pintér Sándor szavai szerint "ennyien sem a beléptetést, sem a tömeg épületen belüli mozgását nem tudták felügyelni". A tájékozatón elhangzott, hogy egyes tanúvallomások szerint volt olyan, a tömeg által elsodort fiatal, akinek "5-10 percig nem ért le lába a földre". (A programot szervező Noise Night Life kft. vasárnapi közleményében azt írta: ennél jóval nagyobb, 4500 fős, sikeres rendezvényt is tartottak a szombatra kibérelt West-Balkánban. (A szervező és a bérbadó cég egymásramutogató nyilatkozatairól itt, az eseményen részt vevők beszámolóiról pedig itt olvashat bővebben. A történtek után, a helyszínen készült videoriportunk itt érhető el)

A budapesti rendőrfőkapitány a tájékoztatón alaptalannak nevezte a korábbi találgatásokat, miszerint késelés történt, és emiatt tört volna ki pánik a szórakozóhelyen. "Olyan tömeg volt, hogy a tragédiához nem kellett pánik" - mondta Tóth Tamás, megismételve, hogy a három lány testén nem volt szúrt sérülés. A rendőrség állítása szerint megkereste a fővárosi kórházakat, rendelőket is, de mások sem jelentkeztek sehol ilyen sérülésekkel.

A három áldozat testén zúzódásos nyomokat találtak a rendőrök, amelyek akkor keletkezhettek, amikor az első és második emelet közötti lépcsőn hozzányomták őket a korlátokhoz. "Az orvosszakértői vélemény megállapította, hogy halálukat fulladás okozta" - tette hozzá Tóth Tamás.

Pintér Sándor arról is beszámolt, hogy az egyik áldozat vérében kábítószert találtak a nyomozók, és a fiatal lányt vélekedése szerint ez is meggátolhatta abban, hogy a veszélyt felismerje.

A hasonló tragédiák elkerülése érdekében a jelenlegi jogszabályok felülvizsgálatát és átfogó ellenőrzéseket ígért a belügyminiszter. Pintér Sándor előzőleg utasította a rendőrség, a katasztrófavédelem és a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság vezetőit, hogy haladéktalanul vizsgálják felül a szórakozóhelyek üzemeltetési gyakorlatát, az azokat szabályozó jogi hátteret.

A miniszter azt mondta: azt szeretnék, ha a gyerekek nyugodtan elmehetnének szórakozni, és a szülők is biztonságban tudhassák őket, ne pedig kábítószer-kereskedők, és felelőtlen szervezők kezében. "Ez még egyszer nem fordulhat elő" - mondta Pintér Sándor. A miniszter szerint jelenleg túl enyhék a bejelentési kötelezettségek, és a 2009 októberétől hatályos, a kereskedelmi tevékenység végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet "olyan könnyűvé teszi ilyen mennyiségű embert megmozgató beltéri rendezvények" megszervezését a tűzoltóság és a rendőrség előzetes engedélye nélkül, amely hasonló katasztrófákhoz vezethet a későbbiekben.

A jogi átvizsgálást a belügyi tárca helyettes államtitkársága kezdi meg, az érintett szervezeteknek a jövő héten kell tervet készíteniük az ideiglenesen bejelentett, illetve az általánosan bejelentett rendezvények ellenőrzésére.

A vasárnap kora délutáni után megemlékezés után este még egy gyertyagyújtást tartottak az áldozatokért a Nyugati téren, amelyen több százan gyűltek össze, hogy elhelyezzék mécseseiket, köztük a 3 lány hozzátartozói és Orbán Viktor miniszterelnök is.

A megemlékezés később kisebb incidensbe torkollt: a belügyminiszter tájékoztatása szerint a gyertyagyújtáson részt vevők közül tizenöt embert (az Index tudósítása szerint szélsőjobboldali fiatalokat) előállítottak, mert "a köznyugalom megzavarására használták fel a megemlékezést és visszaéltek a kegyeleti joggal."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről