A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Guruló székek, zenélő bili - olvasói beszámolók

Vágólapra másolva!
Egy panelház kilencedik emeletén gurulni kezdtek a székek, a szélcsengő huzatot jelzett, több helyen emberek futottak az utcára, valaki pedig a hajózáshoz hasonlította a szombati földrengést. A rengés epicentrumában, Környén a rengés idején épp egy darabot adtak elő környékbeli fiatalok: egy szemtanú szerint "akkora sikerük volt, hogy a föld is beleremegett". "Úgy hintázott a csillár, mint a tévétornában", "először azt hittem, hogy a hülye szomszédom megint a bútorokat cibálja" - írták szemtanúk. Olvasói beszámolók.
Vágólapra másolva!

Magyarországi viszonylatban erősnek számító földrengés történt szombaton késő délután. A fővárosban, és Nyugat-Magyarország több pontján is érezni lehetett a Richter-skála szerinti 4,8-es erősségű földrengést, a mozgás epicentruma Oroszlány térségében volt. Oroszlányban több épület megrepedt, de a fővárosban is keletkeztek károk több panelházban. A földrengésről itt olvashat részleteket, a földrengés okairól és várható folytatásáról pedig az [origo] Tudomány rovatának cikkében olvashat.

Egy budapesti olvasó úgy írta le a rengést, hogy "mindössze 5-10 másodpercig tartott, és igen gyenge volt. Sokan észre sem vették, de a szék bizony mozgott alattam". Oroszlányról azt írta valaki, hogy "szörnyű volt, megrepedtek a falak..., mindenki kint áll, félnek az emberek". Egy levélíró azt hitte megszédült "és azért érzem, hogy inog alattam a szék pár pillanatig, de úgy tűnik, hogy a földrengést éreztem". Egy lábatlani olvasó szerint két mobilszolgáltató működése is akadozott a földrengés után. Egy érdi olvasó azt írta, "biztonság kedvéért azért a kocsival kiállok a garázsból éjszakára".

"Nem mutattam a pánik jeleit"

Egy újpesti férfi azt írta, "a kislányommal néztük a tv-t. Az ágyban feküdtünk amikor valami rángatás félét észleltünk és a tv is majdnem leesett az álványról. Kb. 5-10 másodperces volt a rezgés. A kislányom nagyon megijedt. Én is, de nem mutattam kifelé a 'pánik' jeleit". Egy győri olvasó azt írta, "hullámzott alattam az ülőgarnitúra, a cserepes virágaink - van vagy 18 a nappaliban - dülöngéltek... Érdekes, hogy a fiamék, akik pár percre laknak tőlünk, semmit nem éreztek!"

Egy IX. kerületi olvasónk szerint a csillárja úgy hintázott, "mint anno a tévétornában". Többen először nem földrengésre gyanakodtak, egy dorogi panelban lakó olvasónk - akinek a fala megrepedt a rengéstől - például azt írta, "először csak arra gondoltam, hogy a hülyes szomszédom ismét a bútorokat cibálja", egy Budakeszin élő asszony pedig arról számolt be, "a férjem azt gondolta, én rugdosom alatta a széket".

Még ha károk nem is keletkeztek, olvasóink nagyon félelmetesnek találták a földrengést. Többen írták, hogy a háznak, a lakásnak csak bizonyos részein lehetett érezni a mozgást, hallani a morajlást, és azt is, hogy a rengés két hullámból állt, és a második lökés volt az erősebb.Tatabányán károk is lehetnek, egy olvasónk szerint Dózsakertben kihívták a tűzoltókat egy tízemeleteshez, a tűzoltók most a falakat vizsgálják.

Egy óbudai családban a szülők az anya leírása szerint úgy érezték, mintha émelygett volna a gyomruk. "Fél éves gyermekünk is megérezte, már előtte erősen sírt, míg a rengés alatt még jobban. Gyorsan összekaptuk magunkat, és lementünk az utcára, de a 100 lakásos házból ezt rajtunk kívül csak két másik lakó tette meg. Sétáltunk fél órát, és hazajöttünk".

A XI. kerületben, egy panelház kilencedik emeletén lakó olvasó azt írta: "a számítógép előtt ültem egy kerekes széken, mikor éreztem, hogy elindul velem a szék. Az unokám a másik szobában ült, szintén kerekeken gördülő fotelban. Ő is azt érezte, hogy picit gurul. Ami a legérdekesebb volt, hogy a poharak, a csillár tányérjai nem koccantak össze, csak a talaj mozgott. Én már többször átéltem földrengést, de még ilyent nem".

"Ááááááá nagyon rossz volt" - írta egy olvasónk, aki épp moziban volt Budapesten a földrengéskor. "Csomóan kimentek a moziból, pedig pont a film csattanója volt, aztán a személyzet nyugtatgatta az embereket, hogy csak munkálatok vannak a MOM Parkban".

Oroszlányban nagy rengést lehetett érezni. "Mozgott minden. Megszólaltak az autóriasztók mindenhol. Elmozdultak a szekrények a helyükről, kb 5 centit. Kinyíltak a szekrényajtók és a virágok leestek az ablakpárkányról. A konyhában és a nagyszoba ablak alatt repedt meg a fal" - írta egy olvasónk.

"Mintha sátorban lettem volna, nem házban, semmi védelmet nem éreztem, nagyon félelmetes volt" - írta egy olvasónk, aki Budakeszin élte át a rengést. Egy győri negyedik emeleti laklótelepi lakásban élő olvasónk a szomszédokra gyanakodott, "először el sem hittem, hogy valaki lejjebb nem tudja becsukni a műanyag erkélyajtót és azt erőszakolja, csapdossa, attól érezzük ezt" - írta.

Zenélő bili, megrágatott asztalok

"A szélcsengőm úgy szólt, mintha a lakásban huzat lenne" - írta az [origo]-nak egy XIII. kerületben lakó olvasó a szombati földrengésről. Pázmándról azt írta egy férfi, hogy "nagyon megrémültünk, először azt hittük hogy gázrobbanás történt. Kirohantunk az utcára, velünk egy időben több szomszéd is és ekkor tudatosult bennünk hogy földrengés volt".

"Mi volt ez, a cserépkályha dől össze, vagy mi?" - mondta a szombati földrengés után egy olvasó 90 éves nagyapja. Balázs azt írja, hogy betegen feküdt otthon, amikor megrázkódott alatta az ágy, először azt hitte, hogy egy kocsi csapódott a házukba, vagy egy fa dőlt a házukra. "Megingott alattam a fotel, a falilámpa remegett, több lakó is kimenekült a lépcsőházba" - írta egy férfi Pápáról, egy II. kerületi olvasó pedig azt írta, olyan volt a rengés, "mintha hullámzó vízen hajóban ülne az ember".

"Mi itt Szombathelyen nem éreztünk semmit, de a kislányom zenélő bilije egymás után háromszor zenélt magától az adott időben" - írta egy olvasó, aki azt is hozzátette, "a zenélő rész érzékelője felettébb érzékeny, de magától nem szokott elindulni, a szobában pedig nem volt senki. A harmadik zenélésnél még viccesen meg is jegyeztük, hogy biztosan földrengés van és ezért muzsikál".

Budapesten az [origo] egyik munkatársa szerint a Batthyány térnél az ablakok is beleremegtek a rengésbe. Egy másik beszámoló szerint a XI. kerületben egy panelház nyolcadik emeletén a hálószoba ágyát is arrébb tolta a rengés, a gyerekhinta pedig kilengett. A Baross téren egyik szerkesztőnk azt jelentette, hogy "olyan volt, mintha az asztalokat megrángatták volna", és a virágcserepek is beremegtek a földrengés miatt.

Forrás: maps.google.com
Forrás: maps.google.com

Budapesten a Wesselényi utcánban "himbálóztak a nadrágszárak a fogason", a XIII. kerületben a Röppentyű utcában "két cserép virág arréb ment a polcon, csepp híja, hogy nem eset lett pont az internetre", egy tatabányai olvasónk körülbelül 200 dobozból álló gyűjteményének fele ledőlt.

Nyergesújfalui olvasónk azt hitte, megtréfálja a szervezete: " számítógépemnél ülve dolgoztam éppen, elég hosszú ideje már, amikor azt éreztem, hogy székem és asztalom megmozdul velem. Azt hittem, egy pillanatra erőt vett rajtam az elalvást megelőző állapot, pedig ébernek éreztem magam".

"Úgy éreztük, mintha meglöknének hátulról, a szobában rázkódott az üvegpolc, és megmozdult a hűtő is. Nagyon megijedtünk, de nem tartott csak pár másodpercig és nem esett kár semmiben" - írta egy székesfehérvári olvasónk. "Éppen a számítógép előtt ültem, a földrengés az egybe épített asztalt és szekrénysort érezhetően megmozdította, illetve alattam a görgős széket. Nagyon meglepődtem, hogy mekkora ereje van, ugyanis egy 98 kilós ember vagyok" - írta a rengés erejéről Zoltán a IV. kerületből.

Meredten nézett a kutya

Több olvasó is arról számolt be, hogy háziállata már a rengés előtt észlelt valamit. Egyikük azt írta, hogy a földmozgás előtt a macska kikéredzkedett a házból, pedig nem szokott kimenni, másvalaki pedig azt írta, hogy a kutyája alig akart bemenni a panelházba, a hideg ellenére "úgy kellett bekönyörögni". Vörösberényi olvasónk szerint a kuytája meredten nézett a rengés előtt egy irányba.

Egy olvasónk szerint a kutyájuk órákkal korábban figyelmeztetni próbálta őket a veszélyre. "Tegnap délután 16 óra körül a német juhász kutyánk viselkedése hirtelen megváltozott: rendkívül nyugtalan lett, kaparta az ajtót, egész testében remegett, nyüszített, kikéredzkedett a házból. De amikor kiengedtük, nem akart kint maradni; az volt a benyomásunk,hogy ki akar hívni minket a házból."

Egy Andris nevű olvasónk Enyingről azt jelentette, hogy "a szomszéd udvarban a két kutya már 18 óra fele vonyított meg rohangáltak (mint teliholdkor). Más tapasztalt már ilyet? Én csak egy kis imbolygást éreztem, de ezt akkor betudtam a szilvórium hatásának".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!