A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Offshore hátterű céggel háborúskodva fagyoskodnak egy székesfehérvári lakótelepen

Székesfehérvár, fűtetlen lakások, Vásárhelyi úti lakótelep
Vágólapra másolva!
Napok óta nincs fűtés egy székesfehérvári lakótelepen, miután elmérgesedett az évek óta feszülő konfliktus a lakók és a fűtést szolgáltató cég között. A vállalkozás szerint sokan tartozást halmoztak fel, a lakástulajdonosok közül ugyanakkor többen azt mondják, nem akarják magukat 15 évre egy olyan céghez kötni, amelynek tulajdonosa egy offshore-cég, így azt sem tudni, kik állnak a hátterében.
Vágólapra másolva!

"Kikapcsolták a fűtést?", "Elektromos kazán a megoldás" - olvasható két apróhirdetés címe a székesfehérvári Vásárhelyi úti lakótelep egyik házának bejárati ajtaján szerda délután. A kínálat tehát gyorsan megtalálta keresletet, miután hétfőn leállították a fűtést mintegy 300 lakásban a Sóstói Stadiontól ötperces kocsiútra lévő lakótelepen, arra hivatkozva, hogy a lakók nem hajlandóak aláírni egy 15 évre felkínált szolgáltatói szerződést, illetve milliókkal tartoznak a szolgáltatónak.

A vasúti sín mellett futó Vásárhelyi út és az M7-es találkozásánál fekvő, öt házból és 330 lakásból álló lakótelep el van szigetelve a várostól, több ipartelep mellett is el kell haladni a lakótelepig, amely egykor a szovjet tisztek otthonaként szolgált. A házakat 2000-ben újította fel egy vállalkozás. A lakótelep nem volt rákötve a városi távhőrendszerre, hanem két, gázzal működő kazánnal fűtik a házakat. Miután a felújítást követően beköltöztek a lakók, az építtető üzemeltette a fűtést, majd 2004-ben eladta Stopping Hungária Kft.-nek, és az [origo] által megkérdezett lakók szerint innentől kezdve folyamatosan gondok voltak a fűtéssel.

Már többször lekapcsolták a fűtést

"Egy szóval tudom jellemezni a jelenlegi állapotot: unom" - jelentette ki az [origo]-nak az egyik ház aljában álló fiatal nő. Azt mondta, miután a Stopping vette át a fűtés üzemeltetését, még csak kisebb nézeteltérések adódtak a cég ügyvezetője, Kucsera Róbert és a lakók között, de az évek múltával egyre jobban súlyosbodott a konfliktus. "Kucsera úgy ítélte meg, hogy veszteséges a vállalkozása, és ezt terheli rá a lakókra" - állította. Az évek során folyamatosan változott az is, hogy milyen számítás alapján fizetnek a lakók. A lakótelepen a Stopping érkezése után mérőórákat szereltek be, hogy egyénileg lehessen mérni a fogyasztást, de ezeket aztán később lecserélték, 2009 óta pedig már nem is mérőóra alapján, hanem átalány formájában, a légköbméter alapján számolják a fogyasztást.

Korábban többször is lekapcsolta a fűtést a Stopping, arra hivatkozva, hogy a lakók nem fizetnek. 2009 októberében az önkormányzat 7,5 millió forintot fizetett a Stoppingnak, hogy csökkentse állítólagos veszteségeit. Kucsera Róbert a mostani lekapcsolást is azzal indokolta, hogy mostanra megint összegyűlt 9 millió forint hátralék, ráadásul a 330-ból 300 lakástulajdonos nem írta alá a 15 évre felkínált szolgáltatói szerződést. "Mindenkinek elege van a mostani helyzetből, az albérlők is elmennek, a lakások pedig eladhatatlanná válnak" - mondta a ház előtt álló nő, aki szerint az emberek nagyon ingerültek a helyzet miatt.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Több hirdetés is megjelent a fűtéssel kapcsolatban az egyik ház ajtaján

A nő szerint a telep M7-eshez legközelebb álló háza a leghidegebb az ablakok szigetelésének gyengesége miatt. Az egyik, házba igyekvő férfi dühösen csak annyit kiáltott, hogy "tele van a tököm a Stoppinggal", amikor a fűtésről kérdeztük. Néhány perccel később egy lány azt mondta, jelenleg 17 fokos a lakásuk, a hideg ellen két pulóverrel és két nadrággal védekezik. Az [origo] által meglátogatott lakások mindegyikében olajradiátorokkal, hősugárzókkal védekeztek a hideg ellen. Szerintük leginkább a házak szélén elhelyezkedő lakások hűltek ki a fűtés lekapcsolása óta, egy férfi azt mondta, tud olyan lakásról, ahol 12 fokosra csökkent a hőmérséklet. Bár az [origo] által meglátogatott lakásokban nem volt hideg, az ideiglenes fűtőeszközök használata jóval drágább, egy fiatal anya szerint a lakásában lévő két olajradiátor naponta 3600 forintnyit fogyaszt, amely jóval több arányaiban, mint a normál esetben havi 16-17 ezer forintos fűtésszámla.

Belize-i cég fűtené a lakótelepet

"Fel vagyok háborodva a helyzet miatt" - jelentette ki nyugodt hangon a nő, aki azt kifogásolta a leginkább, hogy a Stopping 15 évre szóló szerződést szeretne kötni. "Még egy mobilszolgáltatóval sem szerződnék ennyi időre" - magyarázta. Több lakó is azt mondta, egy decemberi levélből tudták meg, hogy a Stopping Hungária Kft.-től a Stopping Holding Kft. vette meg a kazánokat, így velük kellene aláírni a 15 éves szerződést. A lakókat az zavarja, hogy semmit sem tudnak a cégről azon kívül, hogy a tulajdonosa a közép-amerikai Belize-ben van bejegyezve, és ennek a kft.-nek is egyelőre Kucsera Róbert az ügyvezető igazgatója. Kucsera az [origo]-nak is csak azt erősítette meg, hogy belize-i bejegyzésű a cég, de sem a vételárról, sem a tulajdonosról nem árult el semmit, üzleti titokra hivatkozva. A belize-i bejegyzés azt jelenti, hogy offshore-cégről van szó, és az ottani cégnyilvántartási szabályok szerint gyakorlatilag lehetetlen információkat megtudni a vállalkozás tulajdonosi hátteréről.

Jelentős nézetkülönbség van a nem fizető lakókról is Kucsera és az [origo] által megkérdezett helyiek között. Kucsera szerint körülbelül 200 lakásnak lehet tartozása, 95 százalékuknak a 20 napos fizetési határidő utáni hátraléka van. Az [origo] által megkérdezett lakók közül azonban többen is azt állították, hogy a közös képviselők azt mondták nekik, a lakások 75-80 százalékának nincs tartozása, és a Kucsera által említett arányt elképzelhetetlennek tartják. Többen is említették, hogy a Stopping rendszeresen a hó végén küldi a számlákat, amelyeket néhányan csak a következő havi fizetésükből fizetnek ki, és "így Kucsera tudja lobogtatni, hogy nem fizettünk".

Csütörtökig visszakapcsolhatják

Egy középkorú nő szerint a nem fizetők nagy része azok közül kerül ki, akik leváltak a rendszerről, és önállóan, például villanykazánnal oldják meg a fűtést. Ezek a lakók a kazánból érkező melegvizet nem is használják, de Kucsera szerint szerződésszegést követtek el, és többjüket is beperelte. A leválók arányát nehéz megállapítani, egyikük szerint 30 százalékos is lehet, míg Kucsera szerint csak 4-5 ilyen lakás lehet.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
A legtöbb lakásban olajradiátorral és hősugárzóval fűtenek

"Amíg nem váltunk le, addig mindent fizettünk" - mondta egy férfi meleg lakásában, aki villanykazánnal fűt, és a kazántól érkező csövek nem is vezetnek be a lakásába. A lakó szerint azonban a szolgáltató beperelte, arra hivatkozva, hogy "senki nem válhat ki, a lakások ugyanis körbefűtik egymást". A férfi szerint ugyanakkor a leválása óta többen is érdeklődnek nála, hogy technikailag hogyan lehet megvalósítani a leválást. A férfi leginkább azt kifogásolja a lakótelep helyzetével kapcsolatban, hogy szerinte soha senki nem kérdezi meg a lakókat, mindig a fejük fölött döntenek.

A lakótelep jövőjét bizonytalanság lengi körül. Az [origo] által megkérdezett lakók remélik, hogy legkésőbb csütörtökre újra lesz fűtés az otthonukban. Reményüket arra alapozzák, hogy a város jegyzője szerint a fűtés elzárásával birtoksértés történt, ennek értelmében a Stoppingnak hétfőtől három napja van a fűtés visszakapcsolására, különben félmillió forint bírságot is kiszabhatnak a cégre. A jegyző szerint a birtoksértés megszüntetése érdekében karhatalmi erő is igénybe vehető.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!