A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Szabályosan tartott borotvával próbáltak végezni magukkal a váci rabok

Vágólapra másolva!
Csak műanyag, eldobható borotva vagy villanyborotva lehet a börtöncellákban a büntetés-végrehajtási szervezet szerint, de két váci fogoly épp ilyen "rendszeresített" tisztálkodási szerrel kísérelt meg öngyilkosságot a hétvégén. A börtönökben használható tárgyak körét pontosan előírja egy rendelet, varrótű lehet a raboknál, de hajtógázas dezodor nem.
Vágólapra másolva!

Az eldobható, műanyag borotva használata engedélyezett a büntetés-végrehajtási intézetekben - válaszolta az [origo] kérdésére a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) sajtóirodája, miután a hétvégén borotvával próbálta megölni magát két rab. A két férfi olyan súlyosan bántalmazta harmadik cellatársát, hogy az életét vesztette, ezt követően akartak véget vetni életüknek a rabok.

A sajtóiroda kérdésünkre rövid tájékoztatást adott arról, hogy az érvényes jogszabályok alapján milyen tárgyakat tarthatnak celláikban a rabok. A "fegyházban rendszeresített borotván", illetve a villanyborotván kívül a fogvatartottak birtokában számos más tisztálkodási szer is lehet, így fog- és körömápolási eszközök, fésű, tükör, hajszárító, hajsütővas. Hajtógázzal töltött izzadásgátló szert nem tarthatnak maguknál, de varrókészletet igen.

A cellákban lehetnek ezen kívül konzervnyitó, merülő forraló és dohányáruk - így gyufa és öngyújtó - is. A valláshoz szükséges kegytárgyakon kívül engedélyezett a "maximum 37 cm-es képátmérőjű, hordozható tv-készülék", illetve a kézimunka-felszerelés is.

A BVOP válaszából az nem derült ki, hogy a veszélyesebb tárgyak, így a borotvák miért lehetnek állandó jelleggel a raboknál. A BVOP szerint a magyar jogszabályok mellett uniós szabályok is vonatkoznak arra, hogy a higiéniát biztosítani kell a rabok számára. Adataik alapján tavaly hét, 2009-ben hat, 2008-ban pedig hét befejezett öngyilkosság történt a börtönökben.

A szilveszter éjjelén történt bűncselekmény előtt a BVOP szerint rendszeresen ellenőrizték a zárkákat. A Tv2 Tények című műsora szerint az öngyilkossággal próbálkozó két fiatal rab továbbra sincs kihallgatható állapotban, ezért a rendőrök még a gyanúsítást sem tudták velük közölni. Az esetről itt olvashat részletesen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!