Kisebb tömeg várta a fogházra ítélt Geréb Ágnest a bíróság előtt

Geréb Ágnes szülésznő és négy társának pere a Fővárosi Bíróságon 2011. március 24-én
Vágólapra másolva!
Az első fokon eljáró bíróság bűnösnek találta Geréb Ágnes szülésznőt, és két év fogházbüntetésre ítélte, valamint öt évre eltiltotta foglalkozásától. Gerébet foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel vádolta az ügyészség, az egyik ügyben meghalt, egy másikban maradandó fogyatékosságot szenvedett a baba. Az ítélehirdetés után Gerébet mintegy ötven támogatója várta a bíróság épülete előtt. A vád és a védelem is fellebbezett, ezért a döntés nem jogerős.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön hirdetett ítéletet a Fővárosi Bíróság Geréb Ágnes szülésznő ügyében. Az első fokon eljáró Cserni János bíró halált okozó, illetve maradandó fogyatékosságot okozó foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésben bűnösnek találta Gerébet, és két év fogházbüntetésre ítélte. Az ítélet szerint egy év után feltételesen szabadon engedhetik. Emellett öt évre eltiltották foglalkozásától, és több mint kétmillió forint bűnügyi költség is terheli - jelentette tudósítónk a perről. Az ítélet súlyosabb annál, mint amit a vádat képviselő ügyész kért, az ügyész ugyanis felfüggesztett börtönbüntetést kért, a bíró viszont letöltendő fogházt szabott ki.

Geréb ellen otthon szüléses esetek miatt emeltek vádat, amelyek közül az egyiknél haláleset is történt. Összesen négy vádpont merült fel - ezek közül háromban volt Geréb is a vádlottak között. Két ügyben marasztalták el Gerébet. Két ügy esetében a bíróság nem állapított meg büntetőjogi felelősséget. A másodrendű vádlott K. Ágnes 300 ezer forint pénzbüntetést kapott, a többi vádlottat nem marasztalták el. Az ítélet nem jogerős, az ellen ugyanis fellebezett az ügyész és a vádlottak védői is.

Az [origo] tudósítja szerint a 18 óra után véget érő ítélehirdetés után Gerébet körülbelül ötven fős tömeg várta és üdvözölte a bíróság épülete előtt, többen megölelték. A gyülekezést a rendőrség biztosította.

A bíróság nem foglalkozott az otthonszüléssel

Az ítélet indoklásában a bíró hangsúlyozta, hogy a tervezett otthonszülés segítése a vádlottak részéről - akik összesen öten voltak, Geréb mellett az általa irányított születésház négy másik bábája, illetve segítője, azaz dúlája - nem számít szakmai szabályszegésnek. A bíróságnak nem feladata eldönteni, hogy az otthonszülés jó, vagy nem, csupán a bűncselekmények elkövetését vizsgálta. "Önmagában az otthonszülés nem volt veszélyeztető tényező" az érintett négy szülés esetében - jelentette ki.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

A bíró szerint Geréb esetében indokolt volt a letöltendő fogházbüntetés, többek között azért, mert hasonló ügyben korábban már elítélték, igaz, akkor enyhe büntetést szabtak ki. Indokolt volt azért is, mert a bíróság szerint Geréb által elkövetett hibák nagyon súlyos következményekkel jártak, egy kislány halálához, illetve egy kisfiú nagyon rossz állapotához vezettek. Utóbbiban a pénzbüntetésre ítélt K. Ágnesnek is szerepe volt. Gerébet a szülésznői, és szülész-nőgyógyászi foglalkozástól is eltiltotta a bíróság öt évre, ezt pedig az indokolta, hogy több szakmai szabályt is megszegett a szülésznő a szakértői vélemények alapján, és ezt nem először tette. Azt a bíró nem tudta megmondani, hogy az eltiltás miatt Geréb Ágnes ezután is vezetheti-e születésházát, illetve tarthat-e a szülésre felkészítő tanfolyamokat.

Szakmai hibák

A legsúlyosabb, a halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vádja egy 2007-es otthonszülés miatt érte Geréb Ágnest. A szülés közben a baba válla elakadt, és a szülés nem tudott folytatódni. A szülésznő intravénás oxitocint adatott be az anyának, amit a szakértői vélemények szerint - derült ki az ítélet indoklásából - szülés közben nem szabad beadni egy adagban, csak infúzión keresztül. Miután az oxitocin nem segített, Geréb műfogásokkal próbálkozott, hogy kiszabadítsa a csecsemő vállát, és többször, több irányba elfordította a baba fejét. Miután ez sem segített, mentőt hívtak a születésházhoz, akik már nem észleltek életjeleket. A műtőorvosnak sem sikerült kiszabadítania a babát, ezért kórházba vitték, ahol gátmetszéssel megszületett, de negyven percen át hiába próbálták újraéleszteni.

A szakértői vélemény szerint részben az oxigénhiány, részben a nyaki sérülés okozta a halálát, Geréb pedig azzal követett el hibát, hogy szülés közben intravénásan oxitocint adatott be; hogy veszélyesen forgatta a baba fejét, és ezzel súlyos nyaksérülést okozott neki; illetve, hogy nem végzett gátmetszést. A bíróság nem fogadta el Geréb és védője védekezését, hogy a nyaksérülést a mentőorvos is okozhatta, illetve, hogy az anyával előre megbeszélték, hogy a szülés során nem lesz gátmetszés.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A galériáért kattintson!

A másik ügy, amelyben elmarasztalták a szülésznőt, egy 2003-as ikerszülés során történt komplikáció volt - derült ki az ítélethirdetésen. Ebben az ügyben négy nőt vádoltak meg: Geréb Ágnes mellett K. Ágnes szülésznőt, és két, a szülésnél segédkező nőt, akik mint dúlák, vagyis asszonytársi segítők voltak jelen. A szülés 2003 karácsonyán indult meg, az egyik ikerfiú szerencsésen megszületett, a másiknál viszont gyenge volt a szívhang, ezért Geréb intravénás oxitocint adatott be, hogy segítse a szülést, de a szakértői vélemény szerint ez ebben az esetben is hiba volt. Mindez a méhen belüli oxigénhiányt idézett elő, és a megszülető baba nem lélegzett.

A jelen lévők megpróbálták újraéleszteni és lélegeztetni, de hiába próbálkoztak, nem tudták stabilizálni az állapotát. Ekkor mentőt hívtak. A baba végig oxigénhiányos állapotban volt, a szakértők szerint "nem kielégítően" végezték a lélegeztetést. A mentők, miután megérkeztek, intubálták a csecsemőt, és kórházba vitték, de az oxigénhiány miatt maradandó, súlyos agykárosodást szenvedett. A kisfiú 2004-ben megbetegedett és meghalt. A bíróság szerint a szülés közben bekövetkezett komplikáció okát nem lehet megállapítani, de a szakszerűtlen újraélesztés és az oxitocin beadása vezetett az oxigénhiányhoz.

A másik két ügyben nem esett baja komoly sem az anyának, sem az újszülöttnek, az egyik, 2007-es szülés egy részénél Geréb is jelen volt a születésházban. Itt a kismama a szülés után vérezni kezdett, ezért mentőt hívtak hozzá. A bíró szerint nem alakult ki életveszély, és a vádlottak nem veszélyeztették az anyát, amiatt felmentette őket. A másik, 2006-os esetben K. Ágnes volt a vádlott, ahol szintén a szülés után súlyos vérzés lépett fel, ismeretlen okból. Itt közvetlen életveszélybe került az anya, de a szülésznő felelőssége nem volt megállapítható a bíróság szerint.

A védő helyett a szakérők érveit fogadták el

Pelle Andrea, Geréb Ágnes védője még március közepén elmondott perbeszédében arról beszélt, hogy ha védence és az Alma utcai Napvilág születésház, és más szervezetek nem hallatják a hangjukat, ha nincs több ezer nő, akik az intézeten kívüli szülést választják, akkor az otthonszülést szabályozó rendelet húsz év után sem születik meg. Szerinte amikor a vádban szereplő szülések történtek, akkor az önrendelkezés jogát sértve hiányzott az otthonszülés jogi szabályozása, ez pedig mulasztásos alkotmánysértést jelentett.

A 2003-as ikerszülés esetén nem jelentkezett szövődmény a terhesség alatt, és az első baba sikeresen megszületett - mondta, hozzátéve, hogy nem bizonyítható, hogy a szülés kísérése során Geréb Ágnes szakmai szabályt szegett volna és az sem, hogy tevékenysége vagy annak elmaradása eredményezte volna a kisfiú maradandó fogyatékosságát. A 2007-es ügyben, amelynek során a kislány meghalt, a védő szerint a váddal ellentétben nem állapítható meg, hogy Geréb Ágnes szakszerűtlen műfogást alkalmazott a magzat vállának kiszabadításánál. A gátmetszés elmaradása sem értékelhető szakmai szabályszegésként, illetve a mentőket kellő időben értesítette - mondta. Az ítélet alapján a bíróság alapvetően egyik esetben sem fogadta el ezt az érvelést.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A vádlottak az újságírók gyűrűjében - további képekért kattintson!

Geréb Ágnes csütörtökön nem akart nyilatkozni a sajtónak az ítélettel kapcsolatban. A legutolsó tárgyaláson az utolsó szó jogán arról beszélt, hogy amit akart, mindent elmondhatott a perrel kapcsolatban. Azt mondta, "mélyen érinti", amikor a sajtóban az otthonszülést szabályozó rendelet megjelenését azzal kommentálják, hogy azért volt rá szükség, mert "a rendezetlenségben anyák és újszülöttek estek áldozatul annak, hogy a bábák nem mertek mentőt hívni. Jól ismerem bábatársaimat. Egészen biztos, hogy ilyesmi nem fordult és soha nem is fordulhat elő, akár van rendelet, akár nincs, egyikünk se helyezte és nem is helyezné önös érdekét az újszülöttek és az anyák biztonsága elé".

A szülésről pedig úgy fogalmazott az MTI szerint, hogy "van egy-két állapot, ahol mindenki egyforma, akármilyen a bőre színe, akármennyi pénze van és akármi a foglalkozása. Az egyik ilyen a szülés, a szülés közeli állapot. Szeretem elkísérni oda az asszonyokat és együtt lenni velük ott, legjobb szakmai tudásommal és teljes jelenlétemmel segíteni nekik, hogy ne zavarja őket semmi, hogy átérezhessék azt a bizonyos egyformaságot, egyenrangúságot, és így tudják fogadni, útnak indítani a kisbabájukat. A békésebb jövőért. A toleránsabb jövőért".

Egy másik ügyben előzetesbe került Geréb Ágnes

Gerébet október elején őrizetbe vették, miután az általa vezetett születésházból kórházba kellett szállítani egy asszonyt, akinél szülés közben komplikációk léptek fel - ebben az ügyben azonban most nem döntött a bíróság. Őrizetbe vétele után a szülésznő előzetes letartóztatásba került, szabadon engedéséért többször tüntettek civil szervezetek, akik egyben azt is követelték, hogy a kormány rendezze az otthon szülés szabályozását. Geréb közben házi őrizetbe került. Az otthon szülések közben történt balesetek miatt már többször indult eljárás ellene.
Közben az otthon szülés szabályozása kialakulóban van, a kormány ugyanis elfogadta az intézeten kívüli szülés szakmai szabályairól szóló rendeletet, melyet a május 1-jét követő szülésekre kell alkalmazni. Az otthonszülés eddig szabályozatlan terület volt, Geréb és társai többek között erre hivatkozva nyújtottak be kegyelmi kérvényt a köztársasági elnökhöz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről