Megkezdődött az Új Magyar Gárda főkapitányának pere

Vágólapra másolva!
Hatósági rendelkezés elleni izgatással és az egyesülési joggal való visszaéléssel vádolják Kiss Róbertet, az Új Magyar Gárda főkapitányát. Büntetőpere kedden kezdődött meg a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.
Vágólapra másolva!

Az V. és XIII. kerületi ügyészség vádirata szerint Kiss Róbert a feloszlatott Magyar Gárda főkapitányaként a szervezet újjáalakítására és további működtetésére buzdított a társadalmi szervezet megszüntetéséről szóló bírósági döntések ellenére. Az ügyészség szerint a Magyar Gárda további működésének érdekében Kiss Róbert 2009. július 4-ére a Belvárosba, az Erzsébet térre be nem jelentett tüntetést szervezett. A rendezvényen a feloszlatott mozgalom korábbi tagjai és szimpatizánsai, mintegy háromszáz tüntető vett részt. Közülük többen a gárda formaruhájához tartozó fekete nadrágot és fehér inget viselték, majd a fekete mellényt is felvették. A rendőrség feloszlatta a tüntetést.

Az ügyészség szerint Kiss Róbert egy héttel később a Szabadság térre szervezett demonstrációt. Kiss Róbert a július 11-én történteket a Magyar Gárda közfelkiáltással történő újjáalakulásaként jellemezte. Beszédeiben a feloszlatott szervezettel azonos Új Magyar Gárdába történő belépésre buzdított. A vád szerint Kiss Róbert mint az újjáalakult gárda főkapitánya általános jellegű napiparancsokat, valamint egyes konkrét rendezvényekre vonatkozó utasításokat adott. Kiss Róbert 2009. augusztus 22-én avatási ünnepséget tartott Szentendre határában egy magántulajdonú telken, és még azon a napon Kerepesen is avatás volt. Ott Kiss Róbert érdemrendeket osztott, illetve a kitüntetések kísérő oklevelét az Új Magyar Gárda főkapitányaként írta alá. Egy hónappal később Kiskunlacházán is avatási ünnepség volt. Kiss Róbert a jelen lévők előtt azt mondta, hogy "amíg társadalmi igény van rá, lesz Magyar Gárda".

A vádirat azt is rögzíti, hogy a formailag új szervezeti és szolgálati szabályzatban a szervezet nevét "Új Magyar Gárda Mozgalom"-ként rögzítik, hozzátéve, hogy a rövidített név a "Magyar Gárda" lesz. A vádhatóság szerint az újként feltüntetett szabályzat azonban a célokban, szervezeti felépítésben, feladatkörökben a korábbi szabályozással azonos.

Egy másik vádpontban az Új Magyar Gárda két budapesti szakaszparancsnokát vádolják Kiss Róberttel együtt, mert 2009. november 22-én Budapesten a gárdisták alakzatban a XI. kerületben vonultak, és a szakaszparancsnokok az alárendeltségükbe tartozó egységeket vezényszavakkal irányították.

A keddi tárgyaláson Kiss Róbert - akinek védelmét Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője látja el - nem tett vallomást, csak annyit mondott, hogy nem érzi magát bűnösnek. A per tanúmeghallgatásokkal folytatódik. Az ügyben három tárgyalási napot tűzött ki a bíróság, ennek alapján csütörtökön születhet ítélet.

A Magyar Gárda egyesületet és mozgalmat 2009 júliusában jogerősen feloszlatta a Fővárosi Ítélőtábla, határozatát a Legfelsőbb Bíróság is jóváhagyta 2009 decemberében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről