Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Régi alkotmányos félelme érte utol Gyurcsányt

Gyurcsány Ferenc, korábbi miniszterelnök, országgyűlési képviselő, alkotmányizás, parlament, országház
Vágólapra másolva!
Bár Gyurcsány Ferenc egykori igazságügyi minisztere, Petrétei József szerette volna közzétenni a felügyelete alatt készülő alkotmánykoncepciót, az [origo] információi szerint épp a kormányfő volt az, aki visszatartotta ettől. Egykori tisztviselők szerint Gyurcsány valóban nem ismerte a terv részleteit, de előbb a 2006-os kampány miatt nem akart vele foglalkozni, később pedig attól tartott, hogy hiába nem volt hozzá köze, az ő nevéhez fogják kötni.
Vágólapra másolva!

Ellentámadásba lendültek a hétvégén a kormánypártok az alkotmányozás folyamatát kezdettől bíráló Gyurcsány Ferenccel szemben, miután a Hírszerző és a Magyar Nemzet közzétette azt az alaptörvény-koncepciót, amely még az egykori szocialista miniszterelnök kormányzása alatt készült. Fideszes politikusok szerint ezáltal hiteltelenné váltak a szocialista kritikák, szerintük kiderült ugyanis, hogy titokban Gyurcsány is alkotmányozásra készült.

Az egykori miniszterelnök a Facebook-oldalán többször is reagált ezekre az állításokra, közölve, hogy ő maga nem ismerte a koncepció részleteit, mert az csak szakértői szintig jutott el, de nem lett belőle hivatalos kormányzati anyag. Az [origo] megkereste Gyurcsány egykori stábjának több tagját, és beszélt olyan tisztviselőkkel, akik részt vettek az alkotmányterv előkészítésében. Mindannyian csak azzal a feltétellel voltak hajlandók beszélni, ha nem közöljük a nevüket, és egybehangzóan úgy emlékeztek, hogy Gyurcsány első igazságügy-minisztere, Petrétei József már 2004 októberi kinevezése előtt, miniszteri programjában is sürgette egy új alaptörvény megalkotását, a miniszterelnök azonban már akkor világossá tette, hogy a kérdést nem tartja időszerűnek.

"Kiindulási alapnak" készült

A források szerint ugyanakkor hosszú távra gondolva Gyurcsány megengedte az alkotmányjogász végzettségű Petréteinek, hogy egy miniszteri biztos által irányított munkacsoportot hozzon létre a koncepció kidolgozására. A testület vezetője a tárcánál 1998 és 2004 között közigazgatási államtitkárként dolgozó Somogyvári István lett, a munka kiindulópontja pedig az az 1994 és 1998 között összpárti munkával tető alá hozott alkotmánykoncepció volt, amely végül a közelgő választások miatt nem került be a parlament elé.

A munkacsoport egykori résztvevőinek állítása szerint kezdettől egyértelmű volt, hogy a fióknak készül a tervezet. "Szó sem volt róla, hogy a kormány vagy az MSZP tárgyalni akarja, hiszen esély sem volt akkor a politikai megegyezésre. Eleve úgy kezdtünk a munkába, hogy tudtuk: Abban a ciklusban nem lesz belőle semmi. A miniszterelnöki felhatalmazás arra szólt, hogy később, 'ha megfelelőek lesznek a feltételek' az alkotmányozáshoz, akkor legyen egy olyan kiindulási alapnak tekinthető koncepció, ami felhasználható" - idézte fel a munkabizottság megalakulásának motivációit a testület egyik volt tagja. Hozzátette, hogy amikor a munkával 2006 tavaszára elkészültek, eleve nem is ment a törvényhozási procedúrában kötelező közigazgatási egyeztetésre a tervezet.

Gyurcsány letolta a miniszterét

A koncepciót nem tárgyalta az MSZP frakciója sem, és a párt alkotmányjogi munkacsoportjának tagjai is azt állítják, hogy nem látták a szöveget. Erről beszélt vasárnapi sajtótájékoztatóján Lendvai Ildikó, az MSZP akkori frakcióvezetője, és ugyanezt állította az [origo]-nak a párt több volt és jelenlegi képviselője is. A párt egyik, alkotmányozási kérdésekben az előző ciklusig fontos szerepet betöltő képviselője azt mondta: saját maga is csak egyszer, egy szakmai tanácskozáson találkozott a koncepcióval, de azon sem parlamenti képviselőként, hanem egyetemi oktatóként vett részt.

2006 elején Petrétei József a Magyar Hírlap akkori megkeresésére elzárkózott attól, hogy közzétegye az elkészült szöveget, és nem adta ki a koncepciót akkor sem, amikor a TASZ közérdekű adat eltitkolása miatt ezért pert indított a tárcavezető ellen. A folyamat egykori résztvevői szerint valójában azonban nem az igazságügyi miniszter volt a nyilvánosság kerékkötője.

"Pete (ez az egykori miniszter beceneve - a szerk.) nem a fióknak akart dolgozni, ő szerette volna megosztani a koncepciót a nyilvánossággal, de már akkor is nagy letolást kapott a miniszterelnöktől, amikor 2006 elején kikotyogta, hogy egyáltalán készül a tárcánál alkotmánytervezet" - idézte fel a történteket az igazságügyi tárca egyik volt tisztségviselője.

Bekavart a kampány

Az egykori minisztériumi munkatárs szerint Gyurcsány Ferencnek három indoka volt a szöveg visszatartására. Az egyik, hogy 2006 tavaszán, amikorra elkészült, a választási kampány miatt már nem volt ideje aprólékosan áttanulmányozni és megítélni, hogy politikailag bevállalható-e a kormánynak, illetve az MSZP-nek a tervezet. Emellett úgy ítélte meg, hogy nem volt kapacitás annak kiszámítására sem, hogy a tervezetben foglaltaknak a kampányban pozitív vagy negatív kommunikációs hozadéka lenne.

A választások után pedig - tette hozzá a volt tisztségviselő - nemcsak hogy "kisebb dolga is nagyobb volt" a kormányfőnek az alkotmánynál, de a koalíciós partner SZDSZ is egyértelművé tette, hogy nem hajlandó foglalkozni a két párt között számos nyilvánvaló feszültségforrást rejtő kérdéssel. Utóbbit megkeresésünkre az SZDSZ egyik, kormányzati posztot is betöltő akkori vezetője is megerősítette, hozzátéve, hogy mindezek miatt meg sem kapták a tervezetet.

A visszautasított kérés

A koncepció elkészítésében részt vevő korábbi tisztségviselő szerint Gyurcsány Ferenc később sem olvasta a tervezetet. Ezt az [origo]-nak a koncepcióalkotás egy másik résztvevője és a volt kormányfő egyik közeli munkatársa is megerősítette. Bizonyítékként mindhárman egybehangzóan Petrétei 2007-es távozásának körülményeit hozták fel minderre.

A források szerint ugyanis a tárcavezető lemondásakor arra kérte a miniszterelnököt, hogy a nevéhez köthető szakmai anyagként hadd hozza a koncepciót nyilvánosságra, Gyurcsány Ferenc azonban ismét arra hivatkozva utasította el, hogy nem ismeri a tervezetet. A források szerint azzal érvelt, hogy hiába Petréteié a tervezet, mivel az ő miniszterelnöksége alatt készült, óhatatlanul összemosnák azt a nevével, illetve az MSZP-vel. Az [origo] kereste Petrétei József egykori minisztert, de nem reagált megkeresésünkre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről