A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

"Tépjük szét!" - több ezren tüntettek az alkotmányozás ellen

Vágólapra másolva!
A kisebbségek jogait hiányolták, a házassággal, a magzati élet védelmével kapcsolatos és a romákat érintő intézkedések miatt kritizálták a Fidesz-KDNP új alaptörvény-tervezetét a szónokok az Egymillióan a magyar sajtószabaságért nevű Facebook-csoport pénteki tüntetésén.
Vágólapra másolva!

"Március 15-én kényszerből tüntettünk, de megtetszett!" - mondta pénteken az Alkotmány utcában az Egymillióan a magyar sajtószabadságért nevű csoport tüntetésén az elsőként színpadra lépő, magát főszervezőnek nevező férfi, miután elektromos gitáron eljátszották a Himnuszt. A csoport még decemberben, a magyar médiatörvény ellen tiltakozó civilekből alakult a Facebookon, és először a médiatörvény ellen tüntettek. Péntekre az alkotmányozás és a tervezett új alaptörvény ellen hívták a Parlament közelében lévő Alkotmány utcába szimpatizánsaikat.

A közel 85 ezer tagból álló csoport oldalán pénteken délutánig 1500-an jelezték részvételi szándékukat, de este hatra az [origo] tudósítójának becslése szerint ennél többen összegyűltek össze, az Alkotmány és a Katona Ferenc utca sarkán felépített színpadtól a Szemere utcáig állt a tömeg. A tüntetésre főleg fiatalok és középkorúak látogattak ki, sokan voltak, akik egyedül hallgatták végig a szónokokat. A tüntetéshez csatlakozott több civil szervezet, így a Társaság a Szabadságjogokért, az Amnesty International, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, több roma és leszbikus- vagy melegjogi szervezet is.

A szónokok azzal indokolták a tüntetést, hogy még mielőtt a parlament hétfőn várhatóan elfogadja az új alaptörvényt, figyelmezetetni kell a kormányt és a parlamenti többséget, hogy nem kaptak felhatalmazást az alkotmányozásra. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) 11 pontban összefoglalt kifogásait szórólapon is osztogatták. Ezek között szerepel az is, hogy semmi nem indokolta az alkotmányozást, az új alaptörvény a társadalom bevonása nélkül készült, és konzervatív-keresztény értékrendet állít mintának, ezzel kirekeszti azokat, akik másként gondolkodnak. "Aki ma a demokráciát védi, annak alkotmányellenssé kell válnia" - mondta Dénes Balázs, a TASZ elnöke.

"A házassághoz két igen kell, nem két nem" - hirdette szivárványszínű zászlók között egy transzparens, és a szónokok többsége is azt nevezte az új alaptörvény egyik legnagyobb hibájának, hogy a házasságot egy férfi és egy nő közösségére korlátozza, és ezzel kirekeszti a melegeket. A magzati élet védelme is visszatérő téma volt, több szónok szerint a tervezet megnyitja az utat az abortusz tiltása előtt. "Az elmúlt nyolc év sem volt egy nőjogi kánaán, de ami most jön, az sem lesz az" - mondta háromgyerekes anya a színpadon.

Az alkotmány szegényellenes, és csorbítja a kisebbségek, köztük a romák jogait is - mondták a roma civil szervezetek nevében felszólalók. Egyikük azt mondta, háromoldalas beszéddel készült, de meggondolta magát - majd széttépte a papírokat, és közben azt mondta: ezt ajánljan a parlamenti többségnek is a hétfői szavazás előtt. "Tépjük szét! Tépjük szét!" - skandálta ezek után a tömeg a tüntetés végéig.

A több ezer összegyűlt ember csendben, alig beszélgetve hallgatta a szónokokat. A rendezvény végén a főszervező a Himnusz után arra kérte őket, hogy ha van kedvük, csatlakozzanak a közelben tüntető tűzoltókhoz, de a tömeg pár perc alatt eltűnt a környező utcákban.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a fotóra a tüntetésen készült képeink megtekintéséhez!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!